fbpx

Затвердили дуже важливий документ – Порядок надання медичної допомоги для лікарів первинної ланки

У МОЗ затвердили новий документ про роботу лікарів первинної ланки. Про це в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає ТСН.

“Затвердили дуже важливий документ – Порядок надання медичної допомоги для лікарів первинної ланки. З першого липня він стане дороговказом у роботі для всіх сімейний лікарів, терапевтів та педіатрів”, – написала вона.

Згідно з документом, терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, тpaвми та отруєння. Вони ж вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами.

За потреби, лікар направить пацієнта до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо.

Якщо не потрібна буде екстрена, спеціалізована або високоспеціалізована меддопомога, то лікар може сам надавати невідкладну допомогу під час гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я.

Лікар також займатиметься довідками, листками непрацездатності, направленнями для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Як зазначається, записатись до лікаря можна буде особисто, будь-яким зручним способом, а за потреби викликати додому. Потребу виїзду лікар і пацієнт вирішують разом. Якщо ж лікар з якихось причин не може прийняти пацієнта, заклад охорони здоров’я має забезпечити заміну і заздалегідь повідомити про це.

Читайте також: Нові правила звернення до лікаря: з’явився повний перелік послуг які надаватимуть сімейні лікарі

Згідно з Порядком, оптимальна кількість пацієнтів сімейного лікаря – 1 800, терапевта – 2 000, педіатра – 900. Проте залежно від демографічних, інфраструктурних та інших особливостей населеного пункту кількість пацієнтів може змінюватися.

Уляна Супрун вважає, що нові правила роботи і цей документ сформують нову культуру взаємодії лікаря та пацієнта з довірливими стосунками і допоможуть кожній людині відчути себе в центрі уваги.

You cannot copy content of this page