fbpx

Заява президента України Володимира Зеленського про подання заявки на вступ країни до НАТО стала несподіваною для адміністрації президента США

Про це пише Politico з посиланням на два поінформовані джерела.

Для Білого дому, нагадує видання, членство України в НАТО протягом тривалого часу було гострою темою через статтю 5 Хартії, яка вимагає від США військового захисту будь-якої країни-члена, яка зазнає нападу. Оскільки за останнє десятиліття зростала ймовірність повномасштабнішого російського вторгнення, Україна прагнула отримати ці гарантії безпеки навіть тоді, коли багато хто в США був занепокоєний перспективою ведення війни з Росією.

Захід побоюється, що негайний вступ України до НАТО — який вимагає одностайного схвалення всіх 30 країн-членів — призведе до війни між США та Росією через вторгнення Москви в Україну, а також її примусові анексії, оголошені в п’ятницю.

Деякі союзники колишнього президента Дональда Трампа навіть намагалися переконати Україну взяти на себе зобов’язання не вступати в НАТО, щоб заспокоїти Володимира Путіна, хоча США вважали, що російський лідер все одно збирався вторгнутися в Україну і просто шукали привід.

Politico також зазначає, що в Конгресі США думки про рішення України звернутися з проханням про ухвалення НАТО за прискореною процедурою розділилися. Так, речник Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі ухилилася від прямої відповіді на запитання, чи підтримує вона вступ України до НАТО. Вона лише повідомила, що виступає за гарантії безпеки для Києва.

Конгресмен-демократ Майкл Куіглі, який нещодавно відвідував Київ, у свою чергу заявив, що необхідно підтримати заявку України. «Саме для цього і створили НАТО, щоб не дати авторитарній державі знищити демократичну країну», — заявив він.

Сполучені Штати надають всебічну підтримку Україні. Після початку російського вторгнення США виділили Україні кілька багатомільярдних пакетів допомоги — фінансової, матеріально-технічної та військової.

Президент України Володимир Зеленський оголосив про плани країни подати заявку до НАТО незабаром після того, як у Москві було підписано договори «про прийняття до складу Росії нових територій» — самопроголошених ЛНР та ДНР, а також окупованих Херсонської та Запорізької областей. Підставою для анексії було названо результати незаконних «референдумів» про приєднання до Росії, які країни Заходу не визнали легітимними.

Фото: скрін з відео.

You cannot copy content of this page