fbpx

Знаєте, є в родинній кулінарній книзі такі страви, що готують на свята, очікуючи гостей чи коли відбуваються особливі події. Але більшість переписів – на щодень. Ось до таких і належить кулеша

Принципово не путати кулешу з полентою, кукурудзяною крупою і мамалигою.

В основному готують три види кулеші:

1) Кулеша проста, буденна на воді.

2) Кулеша на ріпі.

3) Банош.

Просту буденну кулешу готують найчастіше, до неї пропонується багато різних додатків: молоко, кефір, бринза, мачинка, сметана.

Для приготування кулеші необхідні такі продукти:

1) Борошно кукурудзяне – 200 грам,

2) Вода,

3) Сіль.

Також у нагоді стане добрий чавунний баняк і кулешір.

Кулешір – то такий девайс схожий на дерев’яне поліно круглої форми зі зручною ручкою і круглим кінцем, достатньо довгий, щоб мішати кулешу і не пекти рук. Як нема кулешіра то підійде і добра дерев’яна ложка.

Іще один маленький нюанс: кулеша буде добра і правильної консистенції тільки тоді, коли кукурудзянка для її приготування буде не дуже мілка( як пудра) і не дуже крупна.

Процес приготування:

1) Поставим на плиту баняк з підсоленою водою. Коли закипить вода, зменшим газ і почнемо помаленьку сипати в воду борошно кукурудзяне інтенсивно помішуючи. Помішувати треба постійно, а борошно сипати повільно, бо утворяться комочки і їх ми вже нічим не розтовчем.

2) Коли ми довели кулешу до консистенції “густої сметани”, завершуєм засипати борошно, ще добре перемішаємо і залишимо на кілька хвилин при закритій кришці на дуже малому вогні. Ще певна кількість рідини випарується і кулеша стане трошки густіша.

3) Гарячу кулешу можна кусками кинути в кефір, можна полити топленим маслом і присипати бринзою або полити сметаною.

Друга кулеша та, яку зазвичай готували, коли pізали свиню. Вона була гарніром до смажки, страви зі свіжого м’яса.

Отже, кулеша на ріпі. Ріпа – то є картопля. Таку кулешу готували рідше, то більш «святковий варіант».

Для приготування нам знадобиться:

1) Картопля – 5шт,

2) Борошно кукурудзяне – 200грам,

3) Сіль,

4) Вода.

Процес приготування:

1. Ставимо варити почищену та порізану на 4 частини картоплю. Не забудьте підсолити.

Коли картопля звариться – зціджуємо третину води. Рідина нам буде потрібна бо будем ще додавати борошно.

Маленька порада тим, хто буде вперше готувати кулешу на ріпі. Зціджувати воду краще в окрему посудину! Якщо в процесі додавання борошна загустимо кулешу, буде чим її розбавити без втрати оригінального смаку.

2. Як зцідили воду – вертаємо баняк з картоплею на газ, але робим його мінімальним. Товчемо картоплю і починаєм помаленьку додавати кукурудзяне борошно. Коли картопля буде потовчена, а консистенція кулеші ще не достатньо Вас влаштовуватиме – спробуйте на смак, коли досягнете балансу – переставайте додавати борошно.

Ще раз добре все перемішуєте і закриваємо кришкою. Продовжуйте помішувати періодично і не забувайте накривати кришкою, щоб вона томилася. Як борошно буде готове – виключайте газ.

Їдять таку кулешу руками макаючи у смажку.

Смачного!

You cannot copy content of this page