fbpx

Зробивши добру справу, не забудь ухилитися від бумерангу подяки

Усі люди хоча б раз допомагали іншим: рідним, друзям або навіть незнайомцям.

Проте іноді, роблячи комусь послугу, ми можемо нажити собі недоброзичливця, а часто й ворога. Чому? Є декілька причин, пише “chas4you“.

Багаторазова допомога призводить до «трудових відносин». Так часто буває: перший раз просять і красно дякують, вдруге – знову просять, а не третій раз – вимагають й очікують, що допомога буде. Якщо ви неодноразово допомагаєте, то ставите й іншу людину, й себе в залежне становище. Якщо ви щось віддаєте, значить, воно вам непотрібне. Це стосується не тільки грошей чи речей, а й будь-яких ресурсів – часу, зусиль тощо. Як висновок, будь-які ваші дії знецінюються, а якщо ви перестаєте допомагати, вас звинувачують у «свинстві».

Якщо ви допомагаєте неодноразово, відмову вам не простять. Тому що у вас є зайве, тому що вам легко щось зробити/віддати, а ви не захотіли. Це майже завжди не так, проте саме так часто думають люди, яким ви вирішили допомогти. І в той же час вам можуть заздрити: чому одним усе й навіть більше, а іншим – чужі «об’їдки»? І тут людина, яка допомагає, може відчути себе винною й навіть почати виправдовуватись.

На вас почнуть розраховувати. Багаторазова допомога – це як зарплата, і якщо ви відмовляєтесь допомагати, вас можуть звинуватити в тому, що ви повинні це робити. А як інакше, на вас розраховували: є благодійник – рятівник, на допомогу якого розраховують і за рахунок чого будують плани на майбутнє.

Типовою в цьому випадку є історія однієї поетеси. Подруга її гарно заробляла й кожного місяця висилала їй певну суму, щоб та могла платити за квартиру в Парижі, а також регулярно віддавала майже нові речі, які сама не носила. Проте настала криза, подруга втратила роботу й, відповідно, можливість допомагати. Поетеса назвала цю ситуацію «свинством», адже вона розраховувала на певну суму кожного місяця й тепер не могла дозволити собі певний спосіб життя.

Ще однією причиною задуматися, чому допомагати іншим треба з обережністю, є закон деяких країн, за яким якщо ви допомагали фінансово комусь регулярно, а потім перестали, то повинні виплатити компенсацію – адже його бюджет від того постраждав. Отож, не забувайте, зробивши добру справу, ухилитися від бумеранга вдячності!

You cannot copy content of this page