fbpx

ЗСУ завдали ракетного удару по “вишках Бойка” – Гончаренко

Народний депутат Олексій Гончаренко зазначив, що ранкові звуки вибухів долинали не з острова Зміїний, як повідомлялося раніше, а з місця, де росіяни розмістили викрадені в Україні бурові вежі в Чорному морі.

“Наші ракетники палили не біля Зміїного, а біля “вишок Бойка”. Ракетний удар по вишкам трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян”, – написав Гончаренко.

Нагадаємо, у 2014 році Росія захопила бурові платформи, розташовані за 100 км від Одеси та 150 км від Криму. Окупанти також використовували їх для спостереження над надводною обстановкою за допомогою радіотехнічної розвідки. Також ці установки посилено охоронялися з повітря, військові повідомляли, що над «вишками» патрулюють військові літаки рф.

“Вишками Бойка” українські бурові вежі “Петро Годованець” та “Україна”, що належать державній компанії “Чорноморнафтогаз”, названо на ім’я тодішнього міністра енергетики, пізніше – одного з лідерів “ОПЗЖ” Юрія Бойка, за часів міністерської діяльності якого вони з’явилися.

Україна інвестувала в “Чорноморнафтогаз” близько 12 млрд. гривень. На морському шельфі Одеського газового родовища було розміщено дві самопідйомні плавучі бурові установки: В312 – “Петро Годованець” (побудований у 2010 році) та В319 – “Україна” (збудований у 2012 році). Разом із буровими вежами були куплені два нові шельфові судна – буксири “Федор Урюпін” та “Мис Тарханкут”.

Росія захопила це майно України одночасно з окупацією Криму. У грудні 2015 року бурові платформи крадії перемістили до Голіцинського родовища біля узбережжя Криму.

Фото: Лівий Берег.

06/20/2022

You cannot copy content of this page