fbpx

1, 2, 5 – Нацбанк продовжив вивід з обігу монети

Якщо ви не встигли обміняти монети номіналом 1, 2 та 5 копійок, то ви маєте ще таку можливість.

Нацбанк дозволив громадянам обміняти їх до 30 вересня 2023 року включно без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам.

«Таке рішення Національного банку пов’язане з продовженням дії воєнного стану в Україні», – пояснили в НБУ.

Ви можете це зробити в підрозділах Національного банку та в низці відділень уповноважених банків – АТ “Ощадбанк”, АТ КБ “ПриватБанк”, АТ “Райффайзен Банк”, АТ “ПУМБ”.

«Нагадуємо, що з 1 жовтня 2019 року в Україні монети 1, 2 та 5 копійок не використовуються для готівкових розрахунків. Це пов’язано з планом НБУ щодо оптимізації номінального ряду банкнот і монет для забезпечення зручніших і простіших розрахунків», – додали в Нацбанку.

Таке рішення дозволило зекономити державі мільйони гривень на їх виготовлення та на інкасацію платіжних коштів.

«Вартість виготовлення монет номіналом 1, 2 та 5 копійок значно перевищує їхню номінальну вартість. Держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат Національного банку на їх виготовлення та обробку”, – повідомляли в відомстві.

В НБУ наголосили, що після закінчення терміну обміну монет номіналами 1, 2 та 5 копійок їх можна буде лише колекціонувати.

Фото: today.ua.

07/21/2022

You cannot copy content of this page