fbpx

Наскільки здорожчають яйця – прогнози експертів

Вартість яєць в Україні злетіла стрімкіше, ніж курс валют і за даними експертів, в цьому немає нічого дивного. Таке здорожчання вони пояснюють рядом чинників:

1. Сезонність. День скорочується, стає холодніше і, відповідно, кури дають менше продукції на сталий попит споживачів. Тому яйця в цей період дорожчали завжди.

2. Вартість зерна впливає на вартість кормів. Оскільки, з початку “зернової угоди” почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку, то зростає й вартість зерна на українському ринку. А це збільшує собівартість виробництва яєць і, як наслідок, роздрібні ціни.

3. Через війну скоротилися або й припинили діяльність ряд птахофабрик, проте скоротилася й кількість людей, які споживають продукт. Тому цей фактор суттєвий, але не критичний.

Тому, фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький вважає, що українцям слід бути готовими до чергового здорожчання до кінця року на 10-15%.

«Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць на кінець року коштуватиме близько 60 гривень. У той же час вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може впритул наблизитися до позначки 100 гривень», – вважає він.

Фото: колаж.

You cannot copy content of this page