fbpx

15 відомих людей, які залишили своїх дітей без спадщини

Найчастіше ми заздримо зірковим дітям – їм з народження дістаються слава і гроші багатих і відомих батьків.

Але далеко не всі знаменитості хочуть залишити нечувану спадщину своїм дітям.

Стінг, Білл Гейтс, Джордж Лукас і багато інших вже оголосили, що їх статки підуть на благодійність. Чому ж зірки і бізнесмени приймають такі рішення?

AdMe вирішили розібратися, хто і чому з дітей знаменитих батьків залишиться без спадщини.

1. Баррон Хілтон

Баррон Хілтон, власник знаменитої мережі готелів «Хілтон», після своєї смeрті розпорядився 97% свого статку передати на благодійність Фонду Конрада Хілтона. Таке рішення частково викликано тим, що поведінка Періс скомпрометувала прізвище, а після того як зірка реаліті-шоу потрапила під арешт за водіння в нетверезому вигляді, Баррон тільки утвердився у своєму рішенні. Втім, Періс і без статку сім’ї непогано заробляє на власній репутації, хоча позбутися $ 47 млрд, напевно, не дуже приємно.

2. Михайло Фрідман

Співвласник «Альфа-Груп» Михайло Фрідман – один з найбагатших людей Росії. Він також вирішив залишити своїх 4 дітей без статку: більш $ 10 млрд після cмeрті бізнесмена підуть на благодійність . Таким чином мільярдер хоче захистити дітей від шаxраїв і стимулювати їх досягати успіху самостійно.

3. Білл Гейтс

Білл Гейтс пішов за прикладом Уоррена Баффета і навіть пішов далі. Спільно вони організували «Клятву дарування» – такий собі моральний договір між мільйонерами і мільярдерами. У формі відкритого листа люди обіцяють передати свій спадок на благодійність. Так, Фонд Білла і Мелінди Гейтс вже за життя подружжя отримав більшу частину їх статку – а це понад $ 78 млрд, а після їх cмeрті успадкує і інше. Відповідно до поглядів засновника Microsoft, діти повинні працювати і розуміти, наскільки важлива праця.

4. Майкл Блумберг

Мільярдер Майкл Блумберг, творець і керівник світової фінансової служби і колишній мер Нью-Йорка, також підписав «Клятву дарування» і планує передати весь свій статок на благодійність. $ 34 млрд заповідані некомерційним організаціям в сфері охорони здоров’я, освіти, науки та інших. Своє рішення він пояснює просто: головне, що він може дати своїм дітям, – кращий світ для них і їхніх дітей.

5. Тед Тернер

Засновник СNN Тед Тернер ще в 1990 році створив Фонд Тернера, який займається екологічними проблемами, потім запустив Фонд Об’єднаних Націй і в 2010 році приєднався до «Клятви дарування». На сьогоднішній день, за словами Тернера, при статку більше $ 2 млрд медіамагнат живе на межі бідності – майже всі його гроші належать фондам. Діти Тернера поділяють філантропічні погляди батька і також працюють в сімейному фонді.

6. Елтон Джон

Елтон Джон і Девід Ферніш вирішили не залишати синам свого стану. Музикант і його чоловік передадуть 53 млрд на благодійність, пояснюючи це бажанням прищепити повагу до праці і грошей у своїх дітей. «Не можна давати дітям срібну ложку, це руйнує їх життя», – заявив сер Елтон Джон.

7. Марк Цукерберг

Марк Цукерберг з дружиною приєдналися до ініціативи «Клятва дарування». Фонд Чан – Цукерберг буде займатися фінансуванням проектів в сфері лікувaння хвoрoб, розвитку освіти та вирішення соціальних проблем. 99% від $ 63,5 млрд перейдуть до фонду ще за життя подружжя, а решта фонд успадкує.

8. Джин Сіммонс

Легендарний басист групи «KISS» також вирішив передати свої гроші на добру справу. $ 300 млн, які заробив музикант, майже повністю перейдуть некомерційним організаціям. Джин каже, що таке рішення допоможе дітям навчитися «літати» самостійно і йти своїм шляхом. При цьому Нік і Софі отримуватимуть річну допомогу – на оренду і повсякденні потреби.

9. Ештон Кутчер і Міла Куніс

Ештон Кутчер і Міла Куніс заявили, що спадок і великі фонди демотивують дітей, позбавляють їх винахідливості у створенні власного підприємства. Тому кошти акторського подружжя після їх смурті також підуть на благодійність. Втім, Ештон додав, що якщо у дитини буде свій бізнес-план, то він готовий стати інвестором.

10. Володимир Потанін

Не тільки американські мільйонери дотримуються подібних поглядів: Володимир Потанін заявив , що його капітал повинен працювати на благо суспільства. Президент компанії «Інтеррос» і генеральний директор «Норильського нікелю» вважає, що таке рішення звільнить дітей від його «тіні» і дасть можливість шукати власний шлях до успіху. Діти Потаніна рішення батька підтримали.

11. Стінг

Стінг, він же Гордон Меттью Томас Самнер (не дивно, що він взяв псевдонім), зміг сам прокласти свій шлях до успіху і не хоче заважати реалізовуватися дітям. Крім того, співак заявив , що не залишить їм грошей як мінімум тому, що все витратить: у платіжній відомості Стінга більше 100 чоловік, і у нього є свої зобов’язання перед ними.

12. Джекі Чан

Діти Джекі Чана, як законні, так і позашлюбні, теж статку батька не побачать. Втім, з позашлюбною дочкою Чан все одно не спілкувався, а ось Джейсі Чана чекав сюрприз. Спочатку актор планував передати на благодійність тільки половину статку, але в 2012 році передумав і вирішив передати все. Рішення Чана звучало досить просто – якщо Джейсі гідний цих грошей – він зможе заробити їх і сам.

13. П’єр Омідьяр

Творець eBay П’єр Омідьяр заробив $ 8,1 млрд, і, за словами бізнесмена, це більше, ніж будь-коли знадобиться його сім’ї. Також Омідьяр вважає, що гроші не можна просто тримати в руках, вони повинні працювати, в його випадку – на благо суспільства. Омідьяр підтримав «Клятву дарування» і планує передати всі кошти в благодійний фонд.

14. Джордж Лукас

Після створення «Зоряних воєн» проблем з фінансами у Джорджа Лукаса не було, але своїм 4 дітям статок режисер і продюсер передавати не збирається. Він приєднався до «Клятви дарування» і направив свої капітали – зокрема, $ 4,5 млрд за продаж франшизи «джедаїв» – на розвиток освіти. Ідея виявилася настільки привабливою, що Лукас пообіцяв передати на благо суспільства все свої гроші.

15. Гордон Рамзі

Гордон Рамзі і Таня Хатчесон розповіли, що у вихованні дітей не раз підкреслювали, що гроші – це не найголовніше в житті людини і гнатися за ними не варто. Гордон навіть розповідав, що під час подорожей його діти літають економ-класом, а не першим, – разом з батьками. Містер і місіс Рамзі вирішили остаточно захистити дітей від згубного впливу великих грошей і позбавили їх спадщини.

бонус

Основоположником моди на позбавлення дітей спадщини на користь благодійності можна назвати Ендрю Карнегі . У 1889 році він написав своє «Євангеліє багатства», в якому сказав, що людина, яка пoмрe багатим, пoмрe зганьбленим. Своїй дружині і дочці Маргарет після cмeрті він залишив нерухомість і невелику кількість коштів – досить, щоб прожити без розкоші. Спочатку статок Карнегі і Рокфеллерів був приблизно однаковим, і саме цей вчинок прибрав прізвище «Карнегі» зі списку найбагатших людей Америки.

Звичайно, у багатьох свій світогляд, і добре, коли вони дійсно хочуть зробити світ кращим. А ви згодні з їх аргументами?.

You cannot copy content of this page