fbpx

19 грудня, уряд Німеччини прийняв законопроект, який спрощує працевлаштування для українців

19 грудня, уряд Німеччини прийняв законопроект, який спрощує працевлаштування працівників з-поза меж Європейського Союзу.

Мета законопроекту – зменшити дефіцит робочих рук, на який нарікають німецькі підприємці. Польські експерти побоюються, що нові правила можуть «зрикошетити» у польську економіку і це призведе до значного відтоку українців з РП. У польському уряді ж натомість заспокоюють – до Німеччини українці так швидко не переберуться.

Польське видання TVN24 підкреслює, що уряд Ангели Меркель зробив такий довгоочікуваний крок – прийняв законопроект, який сприяє працевлаштуванню робітників з-за меж Європейського Союзу.

Закон розроблявся протягом багатьох місяців під керівництвом міністерства внутрішніх справ Німеччини Хорста Зеєхофера. Це політик, який є фахівцем у сфері міграції. Під час міграційної кризи, коли в 2015 році в Німеччину прибуло більше мільйона мігрантів, він був прем’єр-міністром Баварії.

«Нам не потрібні мігранти у службі зайнятості, але вони цілком потрібні на фабриках», – заявив Зеєхофер у середу. Ухвалений німецьким урядом законопроект незабаром передадуть на розгляд парламенту Німеччини.

Німецькі потреби

Галузей економіки, які потребують робочих рук, у Німеччині чимало. Так само, як і представників народів, якими цікавиться німецький ринок праці, але фактично йдеться про один конкретний – українців.

«Увесь законопроект, що містить близько 50 різних положень про винятки і дозволи для іноземних працівників, які хочуть працювати в Німеччині, націлений в основному на українців», – зазначив професор Анджей Саксон із Західного інституту у Познані.

Польські аналітики вже давно підкреслюють, що німецький закон може завдати серйозного удару по економіці Польщі, оскільки ринок праці Німеччини є більш привабливим, аніж польський.

«У Німеччині заробітна плата вища, а умови праці майже такі ж, як у Польщі. Отже, якщо Німеччина введе зміни до свого законодавства, то якась частина робітників із Польщі перебереться далі на Захід», – зазначив Олександр Мартинюк, головний редактор інформаційного порталу Inpoland.net.pl.

Для польських компаній це погана новина.

«Ми даємо роботу цілим бригадам, фірмам, які приїжджають з України і у нас працюють. Це понад 15-20% робітників, які працюють на наших будівельних майданчиках», – підкреслив комерційний директор девелоперської компанії Inpro Рафал Здебський.

«Будівельник у Польщі скаржиться на дефіцит близько 100 000 працівників. У цій галузі робітники працюють на підставі різних типів контрактів, іноді не цілком легально. Якщо їм потрібно буде обирати, чи працювати на таких умовах у Польщі чи Німеччині, то, звичайно ж, вони оберуть останню», – вважає голова EWL Group Анджей Коркус.

Чи українці покинуть Польщу?

З дослідження «Позиція українських громадян щодо польського ринку праці», підготовленого фірмою Work Service, випливає, що майже 8 з 10 українських громадян задоволені умовами праці в Польщі, а 84% з них заявляють, що рекомендували б роботу у Польщі своїм родичам та друзям. З іншого боку, 59% опитаних заявили, що вони покинуть Польщу, коли для них відкриється ринок праці в Німеччині.

Союз підприємців та роботодавців Польщі також попереджає щодо чорного сценарію для польської економіки. За його оцінками, з польського ринку може зникнути щонайменше 500 000 працівників.

За даними Personnel Service, відтік українців на Захід є однією з п’яти найбільших проблем польського ринку праці.

«Мобільність українських працівників добре ілюструють дані польського Управління у справах іноземців. Наприкінці 2014 року вид на проживання у Польщі мали близько 28 тисяч громадян України, а зараз їх близько 180 тисяч осіб», – акцентував представник згаданого управління Якуб Дудзяк.

Тим часом, відповідно до даних Інституту соціального страхування в Ополі, який займається іноземцями з усієї Польщі, наприкінці листопада поточного року соціальні внески сплачувало понад 441 000 громадян України.

«Фактично, в Польщі українців може бути ще більше. Ми вважаємо, що це близько 1 мільйона робітників, які працювали у Польщі протягом декількох місяців чи навіть більше року», – додав Якуб Дудзяк.

Урядовці заспокоюють – усі українці не поїдуть геть

Польські урядовці натомість закликають не панікувати, бо мовляв «усі українці не поїдуть з Польщі».

«Я не очікую великого відтоку українців. У нашому законодавстві є дуже привабливі правила, що стосуються, зокрема, роботи на підставі дозволів чи сезонних робіт», – цитує видання Dziennik.pl заяву держсекретаря Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі Станіслава Шведа.

Деякі польські експерти акцентують на тому, що українці не відіграють ключової ролі на польському ринку праці.

«За оцінками демографів, впродовж року до Польщі на роботу приїжджають від 600 тис. до 1 млн робітників з-за східного кордону. Оскільки в країні понад 16,6 млн економічно активного населення, українці не відіграють ключової ролі на польському ринку праці. Навіть якщо 30% українських робітників переїде до Німеччини, це не спричинить катастрофи. Хоча, звичайно, це буде додатковою проблемою для наших роботодавців, які вже зараз відчувають труднощі з набором кадрів», – заявив Анджей Кубісяк з Польського економічного інституту.

«Зрештою, українці, напевно, не спакують валізи в один момент і поїдуть. Очевидно, це буде невелика частина. Набагато більшою проблемою може бути те, що ті робітники, які тільки збираються прийти до нас, оберуть Німеччину», – вважає експерт.

Польська влада – заручниця власної політики

На думку експертів, рішення німецького уряду є небезпечним для Польщі у довгостроковій перспективі, бо німецький ринок праці є привабливіший за польський. Зокрема, це важливо у контексті висококваліфікованих працівників і дії Берліна, очевидно, спричинять їх відплив з польського ринку.

Польські експерти переконані, що Варшава може ще врятувати ситуацію – потрібно змінити міграційну політику. Проте, це питання вже впродовж кількох місяців «заморожене». Як підкреслюють експерти у проекті нового закону про ринок праці передбачалося розширення можливостей працевлаштування на рік на підставі заяви, прискорення отримання дозволів чи пільги для подружжя іноземців. Однак державна робота над новими положеннями припинилася.

«Ми чекаємо на рішення постійного урядового комітету», – виправдовується Станіслав Швед.

Польські ЗМІ підкреслюють, що з неофіційних джерел відомо, що роботу над законопроектом припинили через політичні мотиви. Правляча польська партія «Закон і справедливість» перед європейськими та парламентськими виборами побоюється закидів, що вона послаблює міграційну політику – а це була одна з її ключових тез на виборах. Ці страхи не тільки зменшують шанс прийняття закон про ринок праці, але також підривають попередні наміри щодо підготовки економічної версії міграційної політики.

Засади такого документу готові вже з середини року, але зараз для них немає і, швидше за все, не буде «зеленого світла». І це незважаючи на те, що таку політику передбачає «Стратегія відповідального розвитку», опрацьована під керівництвом теперішнього прем’єра Матеуша Моравецького.

Джерело.

You cannot copy content of this page