fbpx

28 років шлюбу та 12 чесних висновків про «заміжжя»

Четвертого серпня двадцять вісім років тому я вийшла заміж. У цьому “заміжжі” я досі перебуваю, і планую продовжувати цей шлюб.

По-перше, тут прикольно. Іноді до сліз.

По-друге, тут обов’язково доводиться чомусь навчатися, а вчитися я люблю. То вчишся промовчати і підкоритися, то відкрито говорити, що думаєш, тупотіти ніжкою і «влаштовувати бунт на кораблі». По-третє, по-четверте, і так далі, «заміжжя» — це у всіх сенсах дуже розвиваюча штука. Особистісне зростання гарантоване!

Ти постійно освоюєш нові ролі. Вистави різні, актори ті самі. Вони ж режисери. Вони ж сценаристи. Ну і найважливіше – тут є щастя. Воно, звичайно, багато де є, але в сім’ї воно особливе. Тепле.

Після 28 років «заміжжя» розумієш про спільне життя щось таке, що раніше було недоступне. Можливо, про це й було у святому писанні: «… і будуть два одним тілом, так що вони вже не двоє, але одне тіло». (Євангеліє від Матвія).

Такий пласт досвіду та емоцій вилився у прості висновки, яких можна написати ще багато. Ось 12 головних:

1. Виходити заміж потрібно лише по любові. Можна і без неї, звісно, ​​зробити з лимона лимонад. Але взаємне кохання дає велику фору і полегшує майбутні завдання в стократ.

2. У кожного з нас своя метафора сім’ї, через яку він живе. Для когось сім’я це праця, для когось навчання, для когось віддушина. Важливо зрозуміти свою метафору (або метафори) сім’ї. Чим раніше ви її зрозумієте, тим легше вдасться нею керувати, міняти, ліпити. І тим краще буде у ній жити.

3. Коли обидва партнери з функціональних – повних та благополучних – сімей, це фантастична фора. Просто Bingo.

4. Ми завжди переносимо батьківські історії у свою сім’ю. Іноді повністю, іноді неусвідомлюваними шматками, але переносимо неминуче.

5. “Люди (не) змінюються” – це квантовий закон. А ще це правда і неправда одночасно. Через 5 – 10 років ви раптом можете виявити, що поряд з вами зовсім не та людина, з якою ви виходили під руки з церкви. А через 20 зрозумієте, що та сама. Люди дуже змінюються протягом життя, а отже, і у стосунках. Але це все та ж добра, добра, весела і цікава людина, якій ви колись сказали «так». Важливо вміти зберегти в серці той самий образ, що колись підкорив вас, і дуже його берегти всередині. Тоді всі зміни будуть просто додатковими нюансами, що збагачують.

6. “Так, мій чоловік іноді може бути неправий, але він назавжди мій чоловік” – мені особисто це правило багато разів допомагало. Ми в одному човні. Потрібно домовлятися. Важливий нюанс! Треба визнати, що це працює лише якщо вдалося зберегти кохання. Якщо не вийшло, домовитися дуже, дуже непросто.

7. У кожного з нас завжди має бути своя особиста територія. Свої окремі кімнати, свої компанії, свій простір, особисті фінанси. Цією територією не обов’язково постійно користуватися і бути відокремленими один від одного. Важлива сама можливість усамітнитися. Хоча б час від часу.

8. Зберегти сім’ю та стосунки можна лише в одному випадку: якщо обидва партнера цього щиро хочуть. Бажання та сил одного учасника дуету рідко вистачає для «ощасливлення» обох.

9. Те, що люди зберегли свій союз протягом десятиліть зовсім не означає, що вони не мали підстав розійтися. Це означає, що вони цими приводами не користувалися. Тільки і всього.

10. У кожному 20-30 річному союзі є безліч дрібних причин для розлучення, кілька великих, і пара-трійка 10-12 бальних штормів, які більшість союзів точно не витримали і розбіглися, а ось ці двоє змогли і зберегли сім’ю. Ні, це не означає, що вони правильно вчинили, як не означає, що правильно вчинили ті, хто розлучився. Це лише означає, що життя перевіряло їх союз на міцність. Перевірку пройдено.

11. У світі існує лише одна гарантія того, що гарантій у світі немає. А якщо гарантій у світі немає, то немає їх і у стосунках. Те, що здається цементним зараз, може розсипатись у пісок завтра. Життя вміє круто повертатися з ніг на голову, і сміятися з наших планів, зводити почуття нанівець і обнулювати їх. Тому — любіть і цінуйте те, що є зараз, і радійте кожному моменту.

12. Дякуйте за те, що маєте. Дякую Богові, що вигадав «шлюб». Це чудове місце для тих, хто щиро в це вірить. А моєму чоловікові дякую за всю величезну працю, яку він зробив, щоб наша сім’я була щасливою. Тільки я знаю, яка це велика людина. Щодня захоплююсь його мудрістю і дякую Богові за нього.

Усім, хто дочитав до цього слова і хоче у щасливе «заміжжя», бажаю увійти туди найближчим часом.

You cannot copy content of this page