fbpx

5 найголовніших цінностей у житті кожної людини

У чому сенс життя? Як прожити повноцінне і щасливе життя? Що по-справжньому цінне в житті? Чи правильно я живу? Це головні питання, на які ми всі намагаємося знайти відповідь… У цій статті я пропоную вам нову можливість переглянути свої життєві пріоритети і знайти для себе відповіді на ці «вічні» питання.

Коли я серйозно зацікавився цією темою і почав пошук, то виявив, що найкращі відповіді на ці питання дають нам люди, які в своєму житті зіткнулися віч-на-віч зі своєю смepтю.

Я вивчив книги-бестселери про людей, які дізналися, що дуже скоро пoмpуть і поміняли свої життєві пріоритети; зібрав різні дослідження на тему «про що жалкують перед cмepтю»; додав трохи східної філософії і в результаті вийшов цей список з п’яти справжніх цінностей у житті кожної людини.

Якби не моя хвоpоба, то я ніколи і не задумався б над тим, яке прекрасне життя.
Ренді Пауш «Остання лекція»

Отже, що ж є найважливішим в житті кожного з нас? Перш, ніж читати далі, налаштуйтеся і читайте серцем, а не розумом. Слухайте і довіряйте своєму серцю, воно завжди точно знає відповідь.

5 головних цінностей у житті кожної людини

1. Самобутність

Все в житті має своє призначення. У кожної живої істоти на планеті є своя місія. І у кожного з нас є своя роль. Реалізуючи свої унікальні таланти і здібності, ми знаходимо щастя і багатство. Шлях до своєї унікальності і місії лежить через наші бажання і мрії ще з самого дитинства.

Індивідуальність – найвища цінність в світі.
Ошо.

Одна жінка (Бронні Вар) багато років пропрацювала в хoспісі, де її завданням було полегшувати душевний стан вмиpaючих пацієнтів. Зі своїх спостережень вона зробила висновок, що найпоширеніший жаль у людей перед смepтю, – це жаль з приводу того, що їм не вистачило сміливості жити життям, правильним саме для них, а не життям, яке очікували від них інші. Її пацієнти жалкували про те, що вони так і не втілили в життя багато своїх мрій. І лише в кінці шляху вони усвідомили, що це було тільки наслідком їх вибору, який вони зробили.

Складіть список своїх талантів і здібностей, а так само список улюблених справ, в яких вони виражаються. Так ви знайдете свої унікальні таланти. Використовуйте їх для служіння іншим. Для цього питайте себе якомога частіше: “Чим я можу бути корисний (світу, людям, з якими стикаюся)? Як я можу служити?”

Сміливо кидайте нецікаву роботу! Не бійтеся злиднів, невдач і помилок! Довіряйте собі і не турбуйтеся про думку оточуючих. Вірте завжди, що Бог подбає про вас. Краще один раз ризикнути, ніж потім шкодувати про те, що ви прожили сіре і бездарне життя, «згораючи» при цьому на ненависній роботі на шкоду собі і своїм близьким.

Завжди пам’ятайте, що ви унікальні, і ваша місія – це дати максимум своєї унікальності світу. Тільки тоді ви знайдете істинне щастя. Так задумав Бог.

Відкрийте свою божественність, знайдіть свій унікальний талант, і ви зможете створити будь-яке багатство, яке захочете.
Діпак Чопра

Перестаньте бути твариною! Звичайно, нам необхідно задовольняти фізіологічні потреби, але тільки лише для того, щоб розвиватися духовно. Люди в основному ганяються за матеріальним благополуччям і стурбовані, насамперед, речами, а не душею. Тоді, як первинний сенс і мета людського життя полягають в тому, щоб усвідомити, що вона духовна істота і нічого матеріального їй, насправді, не потрібно.

Ми не людські істоти, які отримують час від часу духовний досвід. Ми духовні істоти, які отримують час від часу людський досвід.
Діпак Чопра

Усвідомте Бога всередині себе. Людина – це перехідна істота від тваринного до духовного. І у кожного з нас є ресурси зробити цей перехід. Найчастіше практикуйте стан «Бути», коли у вас немає думок і вам нічого не потрібно, коли ви просто відчуваєте життя і насолоджуєтеся його повнотою. Стан «тут і зараз» – це вже духовне переживання.

Серед нас є люди, трохи, але є, які розуміють, що починати відкладати гроші на старість треба ще в той час, поки вона далеко, щоб встигла зібратися певна сума… Так чому б заодно не подбали і про те, що важливіше за гроші, про душі?
Юджин О’келлі, «В гонитві світлом, що вислизає»

І не треба самовдосконалюватися, ви вже досконалі, тому що ви духовні істоти. Займайтеся саморозкриттям.

Пізнати себе якнайкраще, щоб бути якомога більшим для світу – це найважливіше завдання людини.
Робін Шарма

Навіть тоді, коли ви досягаєте цілей, істинний успіх пов’язаний не з досягненням, а з тими змінами в свідомості, які відбулися, як неминучий наслідок вашого просування до цих цілей. Справа не в реалізації цілей, а в тому, що відбувається з вами в процесі її досягнення.

3. Відкритість

Як часто перед обличчям смepті люди шкодують про те, що їм так і не вистачило сміливості висловити любов своїм рідним і близьким! Вони шкодують про те, що часто придушували свої емоції і почуття, тому що боялися реакції оточуючих. Вони шкодують, що не дозволили собі бути більш щасливими. Лише в кінці шляху вони усвідомлювали, що бути щасливим чи ні – це питання вибору.

Читайте також: Всього два правила, які змінять ваше особисте життя нaзавжди

Щомиті ми вибираємо реакцію на ту чи іншу ситуацію, і кожен раз по-своєму інтерпретуємо події. Будьте пильні! Слідкуйте за своїм вибором кожну мить.

Що посієш те й пожнеш.
Народна мудрість

Що потрібно зробити, щоб стати більш відкритим?

Дайте волю своїм емоціям і почуттям. Катайтеся на найкрутішому атракціоні і покричіть собі на втіху; поділіться своїми почуттями з іншими людьми; станьте оптимістом – радійте, смійтеся, веселіться, незважаючи ні на що.

Прийміть себе і життя таким, яким воно є. Дозвольте собі бути таким, яким ви є, а подіям траплятися самим. Ваше завдання мріяти, рухатися і спостерігати, які чудеса підносить вам життя. І якщо щось складається не так, як ви хотіли, значить буде ще краще. Просто розслабтеся і отримуйте задоволення.

Я вмиpaю і веселюся. І я збираюся веселитися кожен відпущений мені день.
Ренді Пауш «Остання лекція»

4. Любов

Сумно, але багато людей лише перед лицем смepті усвідомлюють як мало було в їхньому житті любові, як мало вони раділи і насолоджувалися простими радощами життя. Світ підніс нам стільки чудес! Але ми дуже зайняті. Ми не можемо відірвати погляд від своїх планів і насущних проблем, щоб поглянути на ці дари і насолодитися ними.

Любов – це харчування для душі. Любов для душі – це те ж саме, що їжа для тiла. Без їжі тiло слабке, без любові слабка душа.
Ошо

Найкращий спосіб підняти хвилю любові в своєму тiлі – це подяка. Почніть дякувати Богові за все, що він підносить вам щомиті: за цю їжу і дах над головою; за це спілкування; за це ясне небо; за все, що ви бачите і отримуєте. І коли ви зловите себе на роздратуванні, відразу запитуйте себе: “Чому я повинен бути вдячний зараз?” Відповідь прийде з самого серця, і, повірте, вона вас надихне.

Любов – це енергія, з якої зітканий світ. Станьте місіонером любові! Даруйте людям компліменти; заряджайте любов’ю все, до чого торкаєтеся; давайте більше, ніж отримуєте … і рухайтеся по життю від серця, а не від голови. Саме воно підкаже вам найвірніший шлях.

Шлях без серця ніколи не буває радісним. Уже для того, щоб на нього вийти доводиться важко працювати. Навпаки, шлях, у якого є серце, завжди легкий; щоб його полюбити, не потрібно особливих зусиль.
Карлос Кастанеда

5. Відносини

Коли проходить життя і в повсякденних турботах ми часто втрачаємо з уваги своїх рідних і друзів, в кінці шляху ми будемо відчувати спустошення, глибоку печаль і тугу…

Як можна частіше проводьте час з тими, кого любите і цінуєте. Вони – це найдорожче, що у вас є. Завжди будьте відкриті для спілкування та нових знaйомств, це збагачує. Якомога частіше даруйте людям свою увагу і захоплення ними, – все це повернеться до вас. З радістю і безкорисливо допомагайте, даруйте і так само з радістю приймайте дари від інших.

Блаженство теж заразне, як будь-яка хвоpоба. Якщо ти допомагаєш іншим бути щасливими, за великим рахунком ти допомагаєш бути щасливим самому собі .
Ошо

PS: Нещодавно в мережі натрапив на цікаве опитування: «Про що ви будете шкодувати перед смepтю?» 70% учасників відповіло «Коли прийде час, тоді і дізнаємося».

Так про що Ви будете шкодувати в кінці свого шляху?

За матеріалами.

Опубліковано 23 грудня 2018 року

You cannot copy content of this page