fbpx

Чоловік відвіз її до Варшави на вокзал, посадив на поїзд, помахав рукою … Це був останній раз, коли Валя бачила свого чоловіка

Коли Валентина відпускала свого чоловіка Олександра на заробітки, то навіть припустити не могла, що не побачить його найближчі двадцять два роки. Зараз, коли колишній невірний чоловік знайшовся, жінка не горить бажанням з ним зустрічатися. Це й не дивно, адже за довгі роки він не тільки жодного разу не вийшов на зв’язок, не переслав ні копійки, зате встиг обзавестися новою сім’єю.

Олександр народився в Чернігівській області, але пізніше разом з сім’єю переїхав до Рівненської. Його тато був дияконом у церкві, мати працювала продавщицею в місцевому магазині. Валентина разом з Сашком вчилася в одному класі, але в шкільні роки якось не звертали один на одного уваги. Роман закрутився пізніше, коли хлопець повернувся з армії.

Незабаром Валя і Сашко зіграли весілля, в 1992 році на світ з’явився син Сергій. Це був дуже непростий час, коли багато людей залишилися без роботи і без засобів до існування. Села приходили в занепад, потрібно було якось викручуватися в лихі дев’яності. І ось тоді, щоб поправити матеріальне становище, Валя і Сашко вирішили відправитися на заробітки за кордон. Вибір припав на Польщу, адже саме в цю країну вже не раз їздили їхні односельці.

Заробітки

Цікаво, що першою “на розвідку” вирушила саме Валентина. Сашко залишився вдома доглядати за сином. Валя не гребувала ніякою роботою, аби заробити зайву копійчину: і цвяхи фасувала, і овочі збирала, і квартири прибирала. Пізніше до жінки приєднався і Олександр. Син Сергій у цей час залишався з бабусею і дідусем.

І ось одного разу, під час роботи за кордоном, Валя дізналася, що вагітна вдруге. Про новини вона повідомила чоловіку. Той начебто зрадів і сказав, що їй необхідно повертатися додому, адже в її положенні важкі роботи заборонені. Валя погодилася. Чоловік відвіз її до Варшави на вокзал, посадив на поїзд, помахав рукою … Це був останній раз, коли Валя бачила свого чоловіка: кінець листопада 1997 року.

Жінка згадує, як вони з сином Сергієм зустрічали потяги, чекаючи, що зараз ось-ось з’явиться Олександр. Зима, сніг, холод: Валя вагітна, з великим животом чекає на пероні, притискаючи маленького Сергійка. Син питав, а де ж тато. Валя обіцяла, що наступний поїзд обов’язково привезе батька, але на жаль … Потім жінка зрозуміла, що чекати безглуздо.

У Сергія на нервовому ґрунті почалися проблеми зі здоров’ям. Валя з мамою змушені були продати всі цінні речі з дому, щоб купити ліки. А тут ще свекруха дошкуляла розпитувала: “Куди ти справила мого сина?”. Звідки ж Валі було знати? Її і саму мyчила думка, за що так жорстоко з нею обійшовся чоловік.

У пологовому будинку жінка лежала впроголодь: грошей зовсім не вистачало, від чоловіка не було звісток. Незабаром на світ з’явився другий син Максим. По всій видимості, пережитий Валею стрес негативним чином позначилася на здоров’ї малюка: він народився з психiчним розладом.

Валя жила, та й живе донині, в одному будинку з сусідами: вона займає одну кімнату. І ось після народження Максима одного разу сусідка постукала в стіну і повідомила Валі, що їй хтось дзвонить. Свого телефону у жінки тоді не було, вона прибігла, взяла трубку і на тому кінці почула чоловічий голос. “Як ся маєш?”, – поцікавився співрозмовник. Валя почула знайомі нотки і зрозуміла, що це дзвонить Сашко. “Прекрасно. Ти ж обіцяв приїхати!”, – сказала жінка. “Я не приїду”, – відповів чоловік. “Тоді більше не дзвони”, – випалила Валя і кинула трубку.

Після цієї єдиної розмови Валентина більше жодного разу не спілкувалася і тим більше не зустрічалася з Олександром. Жінка зізнається, що при бажанні вона могла б знайти чоловіка, оскільки приблизно знала його місцезнаходження (вони ж разом їздили на заробітки), проте образа не дозволяла цього зробити. Валя вирішила почати життя з чистого аркуша.

Насамперед вона подала на розлучення, мотивуючи своє рішення тим, що не знає, де знаходиться її чоловік. Природно, суд був на її боці. Мама Олександра, Надія, визнала сина безвісти зниклим. Після цього їй і Валентині стали привозити на впізнання фотографії. Валя зізнається, що вони до сих пір приходять до неї в страшних снах.

Валентина незабаром вдруге вийшла заміж, народила ще одного сина Дмитра. Правда, сімейне життя не склалося. Жінка зізнається, що випробування, послані їй долею, загартували її характер. Вона звикла все тягнути на своїх плечах, їй складно бути крихкою, безпорадною, а чоловікам більше імпонують беззахисні і слабкі жінки. Плюс до всього через пережитий стрес у Валі також почалися проблеми зі здоров’ям. Величезними зусиллями їй вдалося впоратися з онкологiчним зaхворювaнням.

Сама Валя як і раніше живе в своєму рідному селі. Матеріальне становище залишає бажати кращого. Жінка намагається не думати про великі борги і сподівається на те, що коли-небудь життя налагодиться. Валя найбільше мріє про те, щоб разом з синами вибратися з убогості. Вона готова переїхати в будь-яке місто, будь-яке село, де знайдеться для неї і синів робота.

Коли журналісти поцікавилися у жінки, чи хоче вона побачитися з невірним чоловіком, який кинув її на двадцять два роки, Валя знизала плечима. Звичайно, вона не горить особливим бажанням спілкуватися, все залежить від його стану. “Якщо він адекватний, тоді б я розповіла про те, що пережила. Якщо ні – тоді немає сенсу і спілкуватися. Чи можна чекати від нього матеріальної допомоги, я не впевнена”, – розмірковує жінка.

Звичайно, звістка про те, що Олександр знайшовся через десятиліття, сколихнуло все село. Правда, вже мало хто пам’ятає, як взагалі виглядає цей чоловік. Проте, всім відома доля Валі, і односельці щиро співчувають жінці. Ця історія наробила чимало шуму в засобах масової інформації.

Мати Олександра, Надія, живе в Рівному. Всі ці роки вона не знаходила собі місця, думаючи про те, що ж сталося з її сином. З жaхом вона переглядала фото, які привозили співробітники правоохоронних оргaнів на впізнання, і щиро раділа, коли серед них не бачила Сашка. Напевно саме вона найбільше чекає зустрічі зі своїм сином.

Читайте також: У двері подзвонили, на порозі стояв дитячий візок. А поруч з дитиною лежала записка

За матеріалами: syl

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page