fbpx

Чоловік, який забув про річницю весілля, здійснює «непростимий» гріх! 10 заповідей для чоловіка, який прагне, щоб шлюб став щасливішим

У цій статті ми хочемо запропонувати вам десять правил для чоловіка. На думку Cесіла Oсборна, автора книги «Мистецтво розуміння в подружній парі», вони настільки важливі для сімейного життя, що він мав сміливість назвати їх «десятьма заповідями».

Звичайно, можна продовжити цей перелік, адже наше життя і наші відносини глибші і змістовніші за будь-які схеми. Однак слідування і цим десяти принципам може стати хорошим початком для того, щоб шлюб став більш благополучним і щасливим.

Особливо корисними й ефективними ці правила виявляться для тих, хто тільки збирається взяти шлюб. Вони допоможуть менше помилятися, і будувати відносини з божественним принципом. Щасливе подружжя – це не удача, що звалилася з неба, а результат копіткої праці. Давайте розглянемо, в чому полягає ця праця.

ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ ДЛЯ ЧОЛОВІКА

1. Проявляй твердість характеру і ніжність по відношенню до дружини

Кожна жінка, незалежно від міри її впевненості в собі, потребує чоловіка, на якого можна покластися, з яким їй самій не доведеться бути лідером. Їй необхідний сильний і водночас ніжний чоловік.

Біблія вчить чоловіків поводитися з дружинами, як з «немічними посудинами» (1-е Послання Петра, гл. 3:7.) У чому ж полягає ця «немічність», адже жінки живуть довше за чоловіків приблизно на вісім років, менше хворіють, за статистикою серед хлопчиків дитяча cмepтність вища, ніж серед дівчаток? Жінки слабші за чоловіків і більш уразливі в емоційній сфері, їх легше образити і пpинизити, саме тому жінці так необхідне поєднання сили і ніжності з боку чоловіка. Ніжність чоловіка проявляється в турботі про дружину, дбайливе ставлення до неї, а сила виражається в твердості характеру, в сміливому погляді на майбутнє, коли чоловік не ніяковіє перед обличчям труднощів, а запевняє дружину: «Покладися на мене, ми все подолаємо, все буде добре». Жінка також чекає від чоловіка активних дій у проблемних ситуаціях, їй подобається, коли він здатний приймати рішення і нести за них відповідальність.

2. Постійно хвали дружину

Жінки за природою менш упевнені в собі, ніж чоловіки. Частково це пояснюється тим, що на сучасну жінку покладається занадто багато обов’язків: побут, діти, часто робота на повну ставку, турбота про старих батьків і т.д. А так, як вона емоційно вразлива, їй, як повітря, необхідні постійні слова схвалення і похвали.

Майже кожна дружина запитує чоловіка: «Ти кохаєш мене?» Не тільки напередодні весілля, але опісля і п’яти, і десяти років спільного життя жінка задає це питання не від того, що запідозpила чоловіка у зраді чи відчула його байдужість, але щоб переконуватися в його коханні знову і знову. Їй потрібна не «інформація», а підтвердження.

Чоловіків таке питання сильно дратує: «Хіба той факт, що я кожен місяць приношу зарплату, проводжу з нею кожну нiч, взагалі не пішов від неї, не свідчить про моє кохання до неї? Я ж казав це в день весілля! Адже я не чекаю кожен день похвали від начальника, а просто намагаюся добре справлятися зі своїми обов’язками. Навіщо жінкам потрібна ця сентиментальність?» Та тому, що вони влаштовані по-іншому! Прийми це як факт і почни хвалити дружину при кожному зручному випадку!

Ти можеш запитати: «Хіба не лицемірство захоплюватися її діями, коли я не відчуваю того, що кажу?» Ні, помічати в людях хороше – не лицемірство. З часом ти виявиш, що почуття відповідають словам і будеш зовсім щиро захоплюватися тим, що і як робить дружина.

3. Розділи з нею сфери відповідальності

У відносинах між подружжям має бути розподіл обов’язків. Так як ви обоє росли і виховувалися в різних сім’ях, з різними традиціями, то, вступаючи до шлюбу, ви зіткнетеся з несподіваними «витівками» одне одного. Наприклад, в сім’ї дружини завжди викидав сміття батько, а в родині чоловіка це входило в обов’язки мами. Як бути новій сім’ї? Часто між подружжям з найдрібніших питань виникають суперечки і навіть cкандали. Тому домовтеся про створення ваших власних «традицій». Молодятам краще відмовитися від прикладу батьків і почати активно «підлаштовуватися» один під одного, поступатися і допомагати один одному, а не відстоювати свою позицію.

Християнський шлюб будується на фундаментальній установці: «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тiлом» (Бут. 2: 24). Досвід показує, що найважчим є виконання першої частини – «покинути батька і матір». Тут недостатньо просто переїхати з рідного дому в окрему квартиру, хоча це теж важливо. Залишити батьківські зразки необхідно на емоційному рівні і на рівні порівнянь, тому що дівчина бажає бачити в своєму обранцеві ідеальні риси батька, а хлопець у своїй обраниці – ідеальні риси матері. У всіх є схильність порівнювати подружжя зі своїми батьками: «Мама завжди прала мої речі, а ти не хочеш», «Мій тато завжди купував продукти, а ти змушуєш це робити мене», «Мама щоранку годувала мене супом, а ти пропонуєш мені мюслі з молоком», «Тато сам складав шафи і полички, а ти не вмієш!»

Також виникає безліч дрібних питань: хто буде розпоряджатися грошима, вирішувати, куди поїхати у відпустку, викликати сантехніка, відводити дітей у школу, мити машину, займатися пранням… У шлюбі відбувається зіткнення «несумісних» інтересів двох різних людей – як же привести їх у відповідність? Чоловік-егоїст заявляє, що він як глава сім’ї володіє правом «останнього голосу» як у великих, так і в дрібних питаннях. Але це – позиція вкрай невпевненої в собі людини, яка, пануючи над дружиною і дітьми, стверджується в ролі «глави». У цьому випадку «верховенство» для нього означає беззастережне підпорядкування членів сім’ї.

Однак найбільш розумне рішення – нехай правом «останнього голосу» при вирішенні будь-якого питання має той, хто краще в ньому розбирається.

Чоловік самореалізується, в першу чергу, в роботі, а дружина – в творенні домашнього затишку. Для дружини дім – це її «фортеця», вона проводить у ньому більше часу, ніж чоловік (принаймні, під час декpетної відпустки), частіше готує, тому кухня – це її «територія», і мудрий чоловік прислухається до побажань дружини в оформленні будинку. Вибір кольору стін, розстановка меблів, кількість квітів і т. д. і т. п. – віддай вирішення цих питань жінці!

4. Не критикуй

Чоловік, що постійно критикує свою дружину, викличе безліч негативних наслідків:

• У дружини може виникнути депpесія.

• Негативні емоції і стрес здатні викликати у неї різні фізичні хвоpоби.

• Вона може стати злою, замкнутою.

• Перестане поважати себе…

• Або стане виливати свій бiль та образу на дітей…

• Або прийме рішення розлучитися.

Постійна критика завжди руйнівна, але існує позитивний спосіб, за допомогою якого можливо внести зміни у відносини. Жодне спілкування не обходиться без критики, але чим її менше, тим щасливішим буде шлюб. Ми не повинні пригнічувати свої негативні емоції, головне – навчитися правильно їх виплескувати. Ось два способи вираження свого невдоволення: «Мені набридло кожен день їсти картоплю з сосисками! У тебе що, фантазії не вистачає?» Або: «Кохана, ти так добре готуєш, мені це дуже подобається! У дитинстві ми постійно їли одне і те ж і я завжди мріяв, що моя дружина буде часто готувати різні смачні речі. Мені б так хотілося, щоб ця мрія збулася! Ти не могла б робити це для мене?»

Таким чином, ви скажете про те, що вам хотілося б змінити, але без критики. Свідоцтво про укладення шлюбу не дає права ображати будь-кого з подружжя.

5. Пам’ятай про важливість «дрібниць»

Чоловіки, як правило, менш сентиментальні, ніж жінки, тому вони не надають великого значення дням народження, річницям різних сімейних подій і всіляким «дрібницям», які для жінок можуть бути надто важливими.

Багато жінок люблять приємні сюрпризи. Одна жінка зізналася: «Якщо я буду нагадувати чоловікові про наближення річниці нашого весілля, мені буде нецікаво святкувати з ним цей день. Набридло кожен раз натякати йому, що він повинен зробити для мене щось особливе».

Кохання – це не тільки почуття, а й вчинки, тому чоловік, який забув про річницю весілля, здійснює «непростимий» гріх! Новий рік, дні народження дружини і дітей – всі ці свята не повинні бути залишені без уваги.

Чоловікові це може здатися чимось незначним, нецікавим, але жінка завжди оцінить, якщо ти звернеш увагу на її нову зачіску, напишеш любовну записку і залишиш її біля дзеркала, запросиш її в кафе…

6. Не ігноруй потреби дружини бути поряд з тобою

Звичайно ж, немає двох однакових людей, але в цілому жінка частіше бажає бути поряд з чоловіком, ніж він – з нею. Мова тут не йде про незрілу ревниву дружину, яка нікуди не бажає відпускати свого чоловіка і влаштовує йому істеpики – такій дружині потрібна допомога психолога, так як її поведінка викликана почуттям крайньої невпевненості в собі.

Одні чоловіки люблять проводити вільний час поза домом разом з дружиною, іншим час від часу необхідна чисто чоловіча компанія. Чоловік, який дорожить подружніми відносинами, не стане нехтувати потребою дружини бути разом. Якщо у подружжя різні захоплення, необхідно прагнути до компромісу. Це не означає, що подружжя все життя повинне робити разом абсолютно все. Але слід з повагою ставитися до того, що необхідно дружині, і йти на компроміс. Тільки незріла людина буде вимагати, щоб завжди було так, як хочеться їй.

7. Зроби все від тебе залежне, щоб дружина відчувала себе надійно

Почуття надійності – одна з перших потреб жінки у шлюбі і заповнити її може турботливий, ніжний, уважний чоловік. Існують різні сфери, в яких жінки потребують розуміння своїх чоловіків. Наприклад, для однієї жінки відчуття надійності приходить, коли чоловік займається дрібним ремонтом по будинку, допомагає їй у перестановці меблів, навіть якщо вона любить часті зміни. Така турбота чоловіка про будинок переконує дружину в тому, що вона сама не байдужа йому.

В іншої жінки це почуття виникає, якщо чоловік цікавиться її повсякденним життям. Може бути, тебе не вражають деталі її трудового дня, але, слухаючи її розповіді, ти тим самим висловлюєш їй своє кохання і таким чином помножуєш її почуття надійності.

Деякі жінки щось колекціонують, наприклад, журнали, кулінарні рецепти чи кімнатні рослини. Якщо твоя дружина при цьому почувається впевнено і надійно, не критикуй її захоплення.

Деякі жінки відкладають невеликі заощадження. Тобі це може здатися безглуздим, але вона тим самим зміцнює своє відчуття надійності. Почуття можуть бути ірраціональними, але це не робить їх менш реальними і цінними. Тому не забороняй нічого, що надає твоїй дружині почуття стабільності, якщо, звичайно, від цього не стpаждає сімейний бюджет.

8. Стався з розумінням і терпінням до зміни настрою у дружини

Настрій змінюється у всіх людей без винятку, але у жінок значно частіше, ніж у чоловіків. Іноді поведінка дружини може здатися чоловіку незбагненною, безрозсудною. Але тобі необхідно усвідомити, що часта зміна настрою властива всім жінкам. Радісні моменти в житті можуть зробити твою дружину дуже щасливою, а сумні здатні повалити її в депpесію. Тобі, можливо, хочеться, щоб у шлюбі було все рівно, спокійно, але дружина веде себе по-іншому. Як діяти в таких ситуаціях? Не піддавайся її настрою, будь врівноваженим. Адже, можливо, вона й одружилася з тобою тому, що на підсвідомому рівні бажала бути такою ж емоційно стабільною, як ти. Ти можеш стати для дружини надійною опорою, оскільки не схильний таким змінам настрою, як у неї. Тому не впадай в пaніку, коли це відбувається з дружиною. Будь добрим і терплячим. Не вини себе і, з іншого боку, не намагайся критикувати її і закликати перестати вести себе, як вередлива дитина.

9. Сприяння дружині в її спробах поліпшити ваш шлюб

Як правило, якщо жінок щось не влаштовує в шлюбі, вони звертаються по допомогу до книг, психологів і священнослужителів. Вони хочуть внести позитивні зміни, а це зачіпає самолюбство багатьох чоловіків, і вони чинять опір подібним спробам дружин. Такий чоловік, швидше за все, відмовиться прочитати статтю про виховання дітей, запропоновану йому дружиною, так як сприйме це як критику на свою адресу. Але прислухайся до моєї поради: прочитай цю статтю! Що тобі втрачати? Ти, можливо, навіть чогось навчишся!..

Читайте також: Зцілься від «хвоpоби принцеси»: десять заповідей дружини, які здатні склеїти ваш шлюб

Церемонія одруження не дає молодятам необхідних знань для подружнього життя. Усім нам треба вчитися мистецтву сімейних взаємин. Будь-який чоловік здатний прочитати кілька десятків книг на цю тему, в результаті чого він обов’язково стане досвідченішим в питаннях сімейного життя. Якщо дружина просить піти разом на сімейну конференцію, семінар або на бесіду з психологом, не нехтуйте її пропозиціями. Але, якщо в своїй упертості і самолюбстві чоловік відкидає будь-які ідеї, як вдосконалити шлюб, то нехай не дивується, коли дружина просто піде від нього. Тому пожертвуй своїм часом, не будь впертим і разом з дружиною створюй щасливий шлюб. Не задовольняються тим, що маєш і не говори їй, що вона занадто багато чого вимагає від тебе.

10. Дізнавайся її індивідуальні потреби і докладай зусилля, щоб задовольняти їх

Немає двох однакових дружин. Та, на якій ти одружився, відрізняється від всіх інших жінок. На перший погляд, її потреби тобі можуть здатися нескінченними або ірраціональними, і ти вирішиш, що ніколи не вдасться задовольнити їх усі. Але варто спробувати хоча б дізнатися, чого потребує твоя дружина, чого вона бажає, що любить. А потім постарайся задовольняти ці потреби в міру своїх сил. Це не означає, що ти повинен потурати всім її егоїстичним примхам, але необхідно навчитися приймати і поважати навіть те, що здається незначним і нелогічним. Ти побачиш, наскільки щасливішою вона стає, якщо ти не зневажаєш нею.

Cесіл Oзборн, «Миcтецтво розуміння в пoдружній парі»

За матеріалами – Аратта.

Опублікувати 23 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page