fbpx

Чорнобривці на грядці знезаражують ґрунт від грибів. Не люблять запах цих квітів клопи, попелиці, блішки. Також їх запах не подобається колорадському жукові

ЦІ КВІТИ приваблюють своїм довготривалим цвітінням. Багато кому подобається їхній своєрідний терпкий аромат. Видів чорнобривців нині дуже багато. Та найпоширеніші три: прямостоячі, відхилені й тонколисті.

Перші два види тагесів (латинська назва) часто використовують як сидерати для знезаражування городу від нематод і фузаріозу. З цією метою їх вирощують на грядці близько 60 днів, а потім загортають у ґрунт. Ділянку залишають відпочити протягом місяця й лише після цього висаджують культурні рослини.

Для знезараження ґрунту можна восени висмикнути всі кущі чорнобривців, подрібнити і розсипати на грядках. Доцільно залишити їх у вигляді мульчі або злегка загорнути в землю з допомогою пласкоріза Фокіна чи іншого культиватора (тільки не перекопуйте і не заорюйте город).

Чорнобривці знезаражують ґрунт від грибів, що викликають фузаріоз. Не люблять запах цих квітів клопи, попелиці, блішки. Також їх запах не подобається колорадському жукові. Обсадивши грядки з культурними рослинами чорнобривцями, ви не тільки прикрасите город, а й захистите його.

Чорнобривці — гарні охоронці від шкідників троянд, флоксів, гладіолусів, капусти, помідорів, перців, у тому числі відлякують нематод, зокрема на цибулі-порею, моркві, селері. З цією ж метою можна обсадити ними суничні та картопляні грядки. Огірки вони захищатимуть від попелиці.

До речі, хоча чорнобривці й відлякують попелицю, але самі іноді можуть нею уражуватися. Але це трапляється нечасто.

При садінні тагесів поруч з іншими рослинами врахуйте, що вони ще й алелопатичні, тобто пригнічують деякі культури. Наприклад, хоч і служать для захисту квасолі та капусти від шкідників, у той же час пригнічують їх ріст. Таким чином, як кажуть, що занадто…

Читайте також: Вже незабаром потрібно буде підживити виноград: як і чим це правильно робити

Для захисту рослин можна також застосовувати відвар або настій сухих квіток і листочків чорнобривців. Ним обприскують овочеві та квіткові культури, дезінфікують цибульні (гладіолуси), поливають квіткову розсаду для захисту від «чорної ніжки». Для приготування настою використовують лише наземну частину, зібрану в період цвітіння. Сам настій можна приготувати так: подрібненими чорнобривцями наповнюють половину відра, заливають гарячою водою (50—60О), настоюють дві доби й проціджують. Після цього додають воду до об’єму 10 л.

За матеріалами – Добрий Господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news суворо заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Intermarium.news.

Фото – ілюстративне(pixabay.com).

Максимум корисної та цікавої інформації ви зможете знайти на нашій сторінці у Facebook(Вся Україна).

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page