fbpx

Чи варто боятися нітратів: журналісти перевірили, чи безпечна рання городина на українських ринках

Сезон перших огірків, молодої капусти і томатів у розпалі, ціни за останні кілька тижнів потроху пішли на спад, бо достигає український урожай, а от щодо якості плодів є питання. Журналісти шукали відповіді на них у лабораторії та міряли нітрати побутовим тестером, ідеться в сюжеті ТСН.

Експерти радять бути уважними, а сумлінні продавці віддають свій товар на дослідження. У лабораторії взірці особливим чином ріжуть, додають реагенти і рахують вміст шкідливих речовин спеціальними приладами. Якщо все добре, продавцеві видається висновок, котрим дозволяється реалізація продуктів. Цей документ покупець має право вимагати на ринку, але на практиці українців це цікавить рідко.

У супермаркетах журналістів знайомлять із документацією – вже готовими результатами досліджень та історією появи продуктів. Особливо там хизуються органічними продуктами, котрі вирощені максимально природнім шляхом без використання хімічних засобів захисту.

Однак тішити себе думкою, що ранні овочі бувають без нітратів, фахівці не радять. Тепличному саджанцю потрібна енергія для росту, і доки сонця недостатньо, фермери підсипають добрива, котрі рослина вбирає з водою. Якщо тих добрив забагато, то замість перетворювати їх на корисні рослинні білки, овоч накопичує нітрати. “Людина може відчувати слабкість, синдром хронічної втоми. В деяких виникають алергічні висипки, діарея, свербіння шкіри. Всі нітрати, які переходять в нітрити, вони викликають руйнування ДНК клітини і тому найстрашніша загроза – це мутація клітини і ризик oнкoлoгічної патології в майбутньому”, – пояснила гастроентеролог Інна Павлик.

Читайте також: В Україні різко знизилися ціни на ранню полуницю і черешню

Лаборанти радять позбуватися шкірки огірка, серединки капусти та її верхніх листків, бо саме в цих місцях концентруються нітрати. “Перш за все, добре мити. Якщо це огірки – зрізати з полюсів кінці. Чистити огірки. Так ми будемо себе оберігати”, – кажуть знавці. І додають, що важливо не тільки їсти вільні від шкідливих речовин овочі, але й грамотно їх комбінувати. “Якщо ви споживаєте тільки салати, то навряд чи у вас буде перевищення. Олія – вона зменшує всмоктування нітратів. Але якщо ви споживаєте з ковбасами, з сосисками, з копченостями, то ви напевне будете мати перевищення”, – застерігає професор Олена Сидоренко.

You cannot copy content of this page