fbpx

Естонія невдоволена стратегією НАТО в разі нападу на неї росії

Прем’єрка Естонії Кая Каллас розкритикувала стратегію НАТО із захисту Естонії, Латвії і Литви, згідно з якою союзники прибудуть із підкріпленням лише після вторгнення. Вона назвала її «застарілою», повідомляє Радіо Свобода.

Каллас впевнена, що Естонія буде «стерта з карти», а історичний центр її столиці зрівняється з землею за чинної стратегії НАТО із захисту балтійських країн від можливого нападу Росії.

Вона пояснила журналістам, що оборонні плани Альянсу для трьох балтійських держав досі полягають у тому, щоб дозволити їх захоплення перед тим, як звільнити через 180 днів.

Каллас навела приклад повномасштабного вторгнення Росії в Україну, який вже триває 100 днів і наголосила: «Якщо порівняти розміри України та країн Балтії, це означатиме повне знищення країн і нашої культури». Тому вона наполягає на виділенні підрозділу військ НАТО для кожної балтійської країни, – повідомляє Financial Times.

Коментуючи слова Каллас, представник НАТО сказав, що Альянс «має плани стримування загроз і захисту всіх союзників, але ми ніколи не вдаємося в оперативні деталі. Генеральний секретар пояснив, що посилення стримування та оборони буде одним із ключових рішень на саміті НАТО наступного тижня».

У НАТО додали: «Ми зробимо більше, щоб забезпечити захист кожного дюйма території союзників у будь-який час і від будь-якої загрози. Ми адаптуємо структуру сил НАТО з більшою кількістю сил у високій готовності. У нас також буде більше передових бойових формувань НАТО, щоб посилити бойові групи на сході».

Заяви прем’єрки Естонії прозвучали перед самітом НАТО в Мадриді, який має пройти 28-30 червня. Саміт розгляне сучасні виклики для європейської і євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію, пише Главком.

Фото: glavcom.ua.

06/25/2022

You cannot copy content of this page