fbpx

Ні свічки, ні квіти не врятували танк Т-34 в естонській Нарві від декомунізації

Сталося – в Естонії декомунізувався радянський пам’ятник Т-34.

«Все могло б бути по-іншому, якби наш шановний мер зі своїми соратниками прийняли потрібне рішення. Бо дали можливість вирішувати місту, а вона затягувала і затягувала, я не знаю про що вона думала, що з нею будуть бавитися, хоча про терміни було сказано», – бідкається ексмер Нарви Тармо Таммісте російському виданню «Фонтанка».

Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що пам’ятник демонтують, а далі стало відомо, після проведення пресконференції, що демонтують всі російські пам’ятники в повіті Іда-Вірумаа.

«Всю цю операцію ми постараємося провести достойно, спокійно. В відповідності до норм правової країни. Сфокусуємося насамперед на тому, що у нас спільне майбутнє», – сказала Каллас.

Демонтували сім пам’ятників, серед них монумент «Три штика», пам’ятник совіцькому десанту в Мерікюла та Героя Радянського Союзу Ігоря Графова при в’їзді в Нарву.

Все сталося, за словами очевидців, немов військова операція: приїхали військові на БТР, оточили пам’ятники, перекрили дороги. Зранку затримували найактивніших прихильників радянських пам’ятників.

Танк Т-34 перевезли в Військовий музей, але джерела видання впевнені, що мерія міста верне його назад.

«Плачу весь день, навіть діти не стримують сліз і не розуміють, як таке можна було зробити. Мої дід та баба пішли в засвіти цієї весни, і я рада, що вони не бачать цього всього», – говорила мешканка Нарви Наталія.

«Весь день тримаюся. Сльози так і просяться назовні», – розказує інший містянин Дмитро.

Хоч пам’ятник був утиканий квітами та свічками, але це не допомогло.

«Ми носимо квіти і свічки вже два тижні. Сьогодні люди також прийшли з квітами… Перед танком була клумба, її ковшом розгребли. Ми думали, що й квіти викинуть, але їх згребли в набік», – каже жінка.

Фото: з відкритих джерел.

08/18/2022

You cannot copy content of this page