fbpx

“Кабмін затвердив зміни в програму субсидування”: за що тепер українців можуть позбавити субсидії

27 квітня Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні затвердив зміни в програму субсидування.

З 1 травня субсидії не зможуть отримувати сім’ї, що мають автомобіль не старше п’яти років, квартиру площею понад 120 м² або будинок понад 200 м².

Безробітним доведеться реєструватися в центрі зайнятості, а українцям, які здають нерухомість в оренду, – декларувати дохід від неї. “ГОРДОН” розповідає про нововведення, які, на думку Кабміну, зроблять програму “більш справедливою і адресною”.

Навіщо посилили систему?

Зміни в програму надання субсидій уряд вніс 27 квітня. У Кабміні відзначають , що цю систему потрібно вдосконалити “в бік збільшення адресності”.

Кабінет Міністрів переконаний, що нововведення скоротять кількість зловживань. “Ті, хто насправді потребують допомоги, отримуватимуть її і далі. Однак люди, які просто приховують свої доходи, не зможуть скористатися програмою і паразитувати за рахунок платників податків”, – підкреслює департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

Це рішення прийнято в рамках підготовки до монетизації субсидій. Після введення даної програми українці отримуватимуть субсидії “живими грошима”. Засоби, зекономлені завдяки дбайливому споживання ресурсів, можна буде залишати собі. З цієї причини монетизація субсидій стане додатковим стимулом до енергоефективності.

Планується, що монетизація субсидій буде реалізована під час наступного опалювального сезону. Прийняті Кабміном нововведення вступають в чинності 1 травня 2018 року. За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченко, в результаті до 20% українців втратять житлові субсидії.

Що зміниться з 1 травня?

Власники нерухомості, які здають її в оренду, тепер повинні вказувати в деклараціях відповідні доходи. Для цього в документах з’явиться нова графа: “Інші доходи”.

Субсидії більше не зможуть отримувати сім’ї, які мають предмети розкоші або автомобіль не старше п’яти років. Винятки: мопеди і машини, надані державою (органом соціального захисту населення).

Вводяться обмеження на житлоплощу: сім’ї, що живуть в квартирах площею більше 120 м² або будинку площею понад 200 м², більше не отримають субсидії. Це правило не поширюється на прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Безробітним українцям для збереження субсидій потрібно стати на облік в центр зайнятості. Органи соцзахисту тепер вважатимуть, що людина працездатного віку, який декларує нульовий дохід і не реєструється в центрі зайнятості, отримує щомісячний дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів (5286 грн).

Соціальна норма на газове опалення знизиться з 5 до 4,5 м³ на 1 м² площі. Для електроопалення норма зменшиться з 51 до 30 кВт / год на 1 м². При оформленні субсидії на наднормативну житлоплощу норму можна збільшити максимум на 30%.

Внутрішньо переміщені особи зможуть оформити субсидію без договору про оренду житла – тільки на підставі заяви та декларації, вказавши склад домогосподарства. Ця заява “стане підставою для обстеження матеріально-побутових умов”, а акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Об’єднані територіальні громади отримають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії і передавати їх органам соцзахисту.

Чи потрібно переоформлювати субсидію?

За даними Мінсоцполітики, 80-85% нинішніх субсідіантов державна допомога буде перепризначено в автоматичному режимі. Які залишилися 15-20% знадобиться переоформлення. До другої категорії відносяться :

• внутрішньо переміщені особи;

• сім’ї, де є непрацюючі люди працездатного віку з нульовим доходом (або доходом менше мінімальної зарплати);

• сім’ї, яким субсидію призначили не на всіх зареєстрованих осіб, а на фактично проживають в приміщенні;
сім’ї, які за станом на травень 2018 го мали більш ніж двомісячну заборгованість по житлово-комунальним послугам і не погасили її до червня.

“Цим людям просто потрібно звернутися в органи соцзахисту і подати пакет документів – заяву та декларацію, – щоб визначити право на субсидію… Ми будемо і далі захищати тих, кому потрібна допомога. Але держава не буде платити за тих, хто має приховані доходи або працює в тіньовому секторі. Це порушення принципів соціальної справедливості “, – заявив Музиченко.

Щоб уникнути “зайвого ажіотажу” в органах соцзахисту, Кабмін доручив обласним державним адміністраціям провести роз’яснювальну роботу з населенням, додав Музиченко.

Читайте також: “Безкоштовно вже не буде”: скільки доведеться платити українцям за в’їзд у ЄС

You cannot copy content of this page