fbpx

Кілька дієвих порад: як виховати суперпухнастика

Давно доведений факт, що чим молодший кіт, тим простіше його виховувати. Найкраще «працювати» з кошеням віком до 6 місяців. Однак і старших тварин можна виховати – просто на це піде трохи більше часу.

Джерело.

Перше, що ви маєте зробити – визначити правила свого будинку. Вирішіть, що дозволено, а що не дозволено.

Не можна в один день дозволяти кошеняті стрибати по столах і гризти проводи, а в інший – ні. Кошеня заплутається і не зрозуміє, як правильно поводитися.

“Покapaння взагалі слід виключити з виховного процесу.

У котів погано з логічним мисленням, особливо, якщо між вчиненою шкодою і покapaнням минув якийсь час. Впливати на кошеня можна лише у момент його хуліганства.”

Заради безпеки членів сім’ї не дозволяйте їм грати з кошеням руками й ногами. Руки повинні асоціюватися у кота тільки з ласкою та їжею, а не з пpoтuвнuком.

Ігноруючи це правило, дорослий кіт постійно полюватиме на руки та ноги, що зазвичай – не дуже приємно.

“Дорослий вихований кіт повинен знати, що їсти можна лише зі своєї миски, ходити у туалет – лише в лоток, а гострити кігті – виключно у пристосованому для цього місці.”

Щоб так і було, привчайте кошеня до порядку ще змалку: поставте його миски й лоток у певне місце і не пересовуйте їх. Також варто встановити час годування – так ви уникнете бажання кота поцупити щось зі столу.

Найкраще виховання кошеняти – це гра. Утримайтеся від лайки і протягування рук – тоді муркотун вас не боятиметься.

Переважно кіт “пoгaно поводиться”, намагаючись задовольнити власні потреби або звичайну цікавість.

До прикладу:

Якщо кошеня гризе дроти, плінтуси чи квіти, воно хоче поточити зубки і поповнити запас вітамінів. Спробуйте зацікавити пухнастика іграшкою із запахом і давайте йому вітаміни;

Якщо кошеня копирсається у смітнику, воно просто шукає їжу. Не лишайте недоїдки у сміттєвому відрі, адже коти сильно реагують на запахи;

Якщо кошеня ходить у туалет у недозволеному місці – кошеняті не подобається його лоток чи його місце розташування, воно не вміє ним користуватися або не знає, де він знаходиться;

Кошеня лазить по столах і заглядає у шафи – проявляє цікавість. Зробіть так, аби такі дії асоціювалася у нього з чимось неприємним: звуком чи запахом, але сваріть його.

До слова, якщо кіт часто вилазить на стіл, спробуйте фокус з тацею (підносом). Розташуйте його таким чином, щоб стрибнувши на нього, тварина разом з ним опинилася на підлозі.

Дуже ефективними для виховання котів є застережні заходи. Аби муркотун не нудьгував, доки вдома нікого немає, придбайте йому кілька різнотипних іграшок.

You cannot copy content of this page