fbpx

Коли він запитав, чому ж вона його на дочекалась, Іра, вже не стримуючись, розплакалася. Розповіла про все: підлу розлучницю, і про лист, який змінив їхнє життя назавжди

Коли він запитав, чому ж вона його на дочекалась, Іра, вже не стримуючись, розплакалася. Розповіла про все: підлу розлучницю, і про лист, який змінив їхнє життя назавжди.

«Я чекатиму..…». – Ірусю! Це ти?

Цей голос не сплутала б ні з яким. Забуте і неприємне раптом спалахнуло із такою силою, що жінка ледь не знепритомніла, а з рук вилетіла сумка з продуктами. Яблука покотилися під ноги перехожих.

Олег (а це був він, так-так, серце не зрадило) кинувся збирати червоні, наче намальовані, м’ячики. А вона стояла мов закам’яніла, не маючи сили поворухнутися, лише очі жадібно вбирали кожну клітинку його тіла. Змужнів, схуд. Стільки сивини у волоссі! У формі. І раптом чомусь згадала, що вона в простому буденному платті, нашвидкуруч зачесана. Збиралася ж на ринок похапцем, дітям їсти наготувала, чоловіка в дорогу зібрала (їздив у рейси). У дзеркало не було коли дивитися. На сусідку своїх дівчаток залишила (у неї їх двоє – 5 і 8 років).

Мимоволі стала поправляти волосся. А в горлі стояв клубок. Нічого не могла навіть сказати. Олег зібрав у пакет яблука. Випростався, підійшов. Пильно подивився в очі.

– Твої очі такі ж глибокі, що можна заблукати. Тільки сумні, – і взяв її за руку. Кілька секунд мовчки дивилися один на одного.

– Скільки ж ми не бачилися? – запитав.

–…10 років, – нарешті змогла сказати слова.

Усе згадалося так чітко, наче то було вчора.…

…10 років тому вона, ще юна і тендітна, стояла на вокзалі і проводжала Олега на службу. Він міг відмовитися, тим паче – один у батьків. Вони пенсіонери. Але Олег сказав, що піде. Ну який він чоловік, якщо не через це? Так його навчив батько.

Вони стояли на пероні і трималися за руки. Тоді він востаннє її пригорнув. Іра ще довго пам’ятала ці обійми, вони снились їй ночами. Писала Олегові листи. Всі навколо були переконані, та й вона сама в першу чергу, що після повернення вони одружаться. Зустрічалися уже півроку. Всі дівчата в селі заздрили їхньому коханню. Олег щодня навідувався до них додому, допомагав по господарству, бо ж чоловічих рук бракувало (тата давно не стало). Тож мама раділа їхнім стосункам:

– Доню, Олег буде хорошим і турботливим чоловіком… А як він тебе кохає! Бачу по очах…

Іринка посміхалася у відповідь від щастя.

А тут – служити надумав.

– Час пролетить швидко, от побачиш, – втішав Олег, ніжно обіймаючи…

Подруги кликали на дискотеки:

– Розвієшся, давай пішли… Ну чого киснути самій у хаті!

Іра вперто відмовлялася. Вона ж пообіцяла чекати. Його листи були наче свято. Але раптово вони перестали надходити. Просто перестали надходити. Іра писала, а відповіді не було. Ніби в глуху стіну.

Дівчину поступово охопив розпач. Їй здавалося, що з Олегом щось трапилося, щось недобре, а вона не знає, як допомогти.

Але ось прийшов лист. Адресований їй, але не від Олега. Писала незнайомка, назвалася Веронікою. Казала, що в них із Олегом усе серйозно. Вона чекає від нього дитину і просить перестати надоїдати йому листами. Олегові самому важко про це сказати, тому написала Вероніка.

…В очах потемніло. Нічого нікому не сказала. Кілька днів лежала вдома, нікуди не виходила. Мама не розуміла, що відбувається. Нарешті Іра розповіла. Ненька втішала як могла. Але нічого не допомагало.

Мама знайшла вихід: підключила всі свої зв’язки і домовилася про роботу для Іри в місті. Тим паче, курси бухгалтерів вона закінчила.

– Будеш працювати, між людей, познайомишся з кимось – і все минеться, – заспокоювала мама.

…Іра поринула з головою в нову роботу. Та й вчитися треба було всього. Добре, що мала добру начальницю, яка допомагала їй освоїти ази професії. Часом кликала в гості на чай. Іра заходила. Там і познайомилася із сином Віри Олександрівни. Дуже чемний, ввічливий, уважний. Проводив її додому. Згодом став кликати на побачення. «Олегові на зло» погоджувалася на зустрічі. … Одного разу Максим запропонував одружитися, сказав, що кохає. Іра не довго думаючи дала згоду – знову «на зло Олегові» («Я все одно буду щасливою!» – кричала йому в думках)…

Після весілля мама нарешті зізналася, що навідувався Олег, розпитував. Вона йому сказала, що Іра збирається заміж і просила не турбувати. З того часу про нього більше нічого не було чутно…

І ось вони сидять у маленькому затишному кафе. Олег тримав її руку у своїй. Вона й не пручалася. Ірі стало так затишно біля нього, ніби й не було цих довгих років розлуки. Олег, мов читаючи її думки, став розповідати, як тоді, на службі потрапив досить неприємну ситуацію. Довго оговтувався. За ним доглядала юна медсестричка Вероніка.

Вона, певно, закохалася в нього: постійно оточувала його турботою, носила з дому їжу. Одного разу Олег попросив її написати листа Ірині, пояснив, що то – його дівчина, яку кохає, продиктував текст, де розповідав, що з ним трапилося. Вероніка пообіцяла відправити. Тож був твердо переконаний, що Іруся знає, що з ним. Через місяць, коли його виписували, Вероніка не стрималася і зізналася, що кохає його. А Іра, мовляв, надіслала листа, в якому написала, що виходить заміж. Вероніка не хотіла його показувати Олегові: аби не тривожити, і викинула. А тепер просила залишитися з нею… Згодом, коли навідався до батьків, дізнався, що і справді Іра виходить заміж…

Олег одружився – з Веронікою: повірив у її почуття. В неї і залишився. Тепер у них росте синочок, у перший клас уже пішов. Приїжджав провідати батьків: дали відпустку. Вже їде додому.

– Чому ж ти не діждалася?… Я кохаю тебе досі, – мовив із сумом.

Іра, вже не стримуючись, розплакалася. Разом зі слізьми летіли її слова про те, як кохає, як було не просто всі ці роки…А вони ж могли бути щасливими разом…. Олег притулив її до себе, говорив якісь ніжні слова, втішав, гладив по волоссю, ніби вона – маленька безпорадна дівчинка. І як тепер жити? У кожного ж – сім’я, діти.

…Вони знову прощалися на пероні, як десять років тому. Олег знову ніжно обійняв її, але із гірким присмаком безнадії.

– Я подзвоню тобі, – пообіцяв, коли поїзд став рушати.

– Просто повертайся живим, – попросила Іра. – Я чекатиму…

Орися ДМИТРУК.

Текст редаговано – intermarium.news. Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

You cannot copy content of this page