fbpx

“Курс більший за 40 грн – маніпулятивний” – ПриватБанк

«Курс долара в Україні може становити 38,8 грн. Курс більший за 40 грн/$ є маніпулятивним», – заявив директор департаменту ринків капіталу ПриватБанку Антон Коваленко виданню «Мінфін».

“Що мені не подобається на валютному ринку – це різниця між офіційним курсом і готівковим. Упродовж перших місяців після початку війни сформувався певний рівень попиту на готівкову валюту, який до рішення НБУ задовільнявся на рівні 37 грн/$. Чому тоді в обмінниках долар коштує понад 40 грн? Я можу пояснити це лише бажанням торговців валютою зберегти свою маржу”, – заявив фахівець.

Коваленка впевнений, що нинішній попит продовжує задовольняти регулювальник через картки, з яких знімають валюту за кордоном. Варто позбутися посередників і встановити систему купівлі валюти безпосередньо на інтервенціях НБУ, – впевнений він.

“Перший крок для цього Нацбанк уже зробив 26 липня, ухваливши постанову №159 (Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18). Курс понад 40 сформований не ринком — він маніпулятивний. Тому я радив би зачекати і подивитись на першу реакцію на зміни, які запроваджує регулятор. Банки реагують на зміни в регуляторній політиці, але операційні кроки потребують часу”, – розповідає Коваленко.

Він пояснює, що, виходячи з ціни на міжбанку, курс готівкового долара може становити близько 38,8 грн. Такий курс продажу дозволятиме підтримувати рентабельність. “На мою думку, потрібно близько тижня, щоб банки наситили свої обмінні пункти готівковим доларом і збільшили пропозицію”, – підсумував експерт.

Раніше НБУ заявив про те, що небанківські фінансові установи (обмінники) штучно завищують курс долара. Щоб виправити ситуацію, регулятор ввів нові правила: заборонив показувати курс поза приміщенням обмінника, зобов’язав використовувати реєстратори розрахункових операцій та посилити безпеку.

Фото: espreso.

08/01/2022

You cannot copy content of this page