fbpx

«Мамо, я знову при надії!» – радіє донька. А я не розумію. Чому радіти? Чоловік, дружина і 4 дітей в двокімнатній квартирі

Моя донька – багатодітна мати і вважає це величезним щастям. Зараз їй 32 роки, є чоловік – хлопець непоганий, але неорганізований простак. Він працює електриком у фірмі, професія хлібна, але він влаштувався на державну роботу, ходить і вкручує лампочки за стабільну зарплату! Я йому кажу постійно – влаштуйся ти в якусь фірму, там заробітки в рази вище, але він відповідає, що тоді стабільності не буде. Ну так, він такий – не амбіційний, пливе за течією: відпрацював, прийшов додому, поїв і лежить з телефоном в руках. У родині якщо що є, так хіба що скромний достаток і все.

Коли донька вийшла заміж за цього хлопця, у нього вже була своя однокімнатна квартира. Між іншим, і у мене одиничка – розмін після розлучення. Донька подарувала йому першу дитину – сина, а через півтора року дівчинку. Тут, звичайно ж, має місце вигода – з склавши виплати на дитину і подарунки родичів, вийшло купити невелику двокімнатну квартиру, плюс у мене були заощадження. Начебто, все чудово, вдалося меблі навіть купити, зробити дитячу. Коли внучці було три роки, донька знову “потішила” новиною і на світ появилася ще одна дівчинка. Я попередила доньку про серйозні труднощі: діти різні як їм зробити правильно кімнату? Вирішено було зробити перегородку, коли найменша буде підростати, поставити двоярусне ліжко, тісно – але що ж робити? Кухня також маленька, доводиться їсти спочатку дітям, а потім батькам, та ще й в товкучці.

Як мати і господиня моя донька на п’ятірку з плюсом. Працювати у неї поки ніяк не виходить – все у відпустках по догляду. Молодшій внучці скоро три роки, піде в садок, тому я донці вже і місце роботи підшукала, правда, всього на половину дня, щоб потім вона сина зі школи могла б зустрічати. Я про все домовилася, щоб роботодавці її почекали: до весни вже рукою подати, і тоді все буде гаразд. Я ж бачу, що одному зятю вже важко прогодувати п’ятьох! Хвалюся донці, чого мені це коштувало – місце їй пригріти, а вона сидить і посміхається. Я питаю: «Що це тебе так веселить?», А вона мені: «Мама, а я знову при надії!». Я тут і сіла!

Може мене хто засудить, але я відразу їй сказала, щоб вона бігла щось терміново робити. Друзі, ну посудіть самі: у них загальна площа квартири менше 50 кв.м., велика вбудована шафа займає півкімнати, а дитяча і так вся заповнена! Кухня крихітна, санвузол спільний. Про що думають? З чого радіти? Сидить і посміхається, на ніщо інше не згодна, та й термін вже великий, а все приховувала! Тільки от крім цієї двокімнатної квартири їм розраховувати ні на що не доводиться – якби навіть їм іпотеку дали, так немає за що платити! Виплати від держави дріб’язкові, зять уперся в цю свою роботу і нікуди більше не хоче йти, навіть про якийсь підробіток не думає!

Дивуюся я такій радості! Як тепер їм жити? Я не можу відмахнутися – рідні ж, онуків шкода, а донька тільки й думає, як вона знову буде колясочку возити, мереживний чепчик дитині одягати і маленький носик цілувати. Діти у неї як іграшки – для радості! А те, що в тісноті ростуть, їй все одно, як вона каже: «Але ж всі щасливі!».

Та де ж там щасливі! В будь-якому випадку буде дуже складно. Загалом, я в такому дивному стані. Що робити тепер думаю, чи дають багатодітним якесь житло за рахунок держави? Мені за них треба думати, адже вони тільки розростатись вміють!

Лариса.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page