fbpx

Марійка не знає, що почалося перше – її ярість на чоловіка чи увага до Василя. Вони разом працювали і якось разом поїхали в відрядження. Нічого такого в неї і в думках не було. Вона на своїй планеті з чоловіком і двома дітьми, а до того, чи є життя де інде – байдуже

– Я втомилася бути чоловіком в нашій сім’ї. Розумієш? – ці холодні слова вилітали з неї, його коханої Марійки.

– Тобто? Я заробляю гроші і вас утримую, – Діма не розумів, що відбувається.

– Ти заробляєш – чудово. Я шукаю сантехніка, коли щось ламається, бо ти здатен лиш бідкатися, що ми не цінуємо твій труд. Я забираю дітей з кімнати аби не шуміли, бо ти хочеш відпочити і гаркаєш на них. Я парю, варю і завжди маю мовчати і терпіти. Мене це дістало.

– То твоя робота.

– Моя робота? То я перепрацьовую ще й за тебе. Бо ти тут, хіба, квартирант, що платить за їжу і постіль, а не мій чоловік!

Пішла геть з хати. До нього. До того, що підтримає, підбадьорить, розвеселить, допоможе. Де спокійно просто посидіти мовчки. Де не треба підскакувати, бо «тато хоче спокою, тихенько».

Марійка не знає, що почалося перше – її ярість на чоловіка чи увага до Василя. Вони разом працювали і якось разом поїхали в відрядження. Нічого такого в неї і в думках не було. Вона на своїй планеті з чоловіком і двома дітьми, а до того, чи є життя де інде – байдуже. Своє б попорала, а то ні сил, ні бажання крутити те білчаче колесо. Раптом хтось вхопив її важку сумку, аж отеретіла і вже хотіла лементувати про злодія, а то Василь.

– Ти що там напхала? Ми ж їдемо на два дні?

– Я. Та сама не знаю, якісь дрібниці, а ледве влізло в сумку.

– Пів сумки косметики?, – він підморгнув.

– Та, яке? Сушка для волосся важка, ще утюжок.

– Та в готелі все є!

– Я вперше.

– То могла б мене спитати, чи Віру.

«От ослиця», подумала на себе. Й справді, чого людей не спитати, а все тягне, як сорока з собою. Лиш би нікому не принести зайвих клопотів і прикрощів.

А Василь і в роботі там поміг, і знав, де смачно готують, і де щось прикупити для родини. Веселив, жартував. І все без якоїсь натуги, як то з її Дмитром, без злості і щосекундного нагадування, яка вона без нього безпомічна, і ні на що не здатна. Чого вона все сама не зробить, а турбує його, відриває від гри в танчики. А ось чужий чоловік веде себе з нею, як з людиною. З живою людиною. При тому не чекає, що після десятої час для обов’язків. Бо ж сам одружений і має дітей.

Вона з ним була собою, вільною, щирою, не намагалася справити враження, бо не потребувала його чоловічої уваги, не знала, що потребуватиме. Потім все частіше і частіше думала про нього, питала, чому її чоловік не такий уважний, спокійний, розважливий і веселий. Тихо заздрила.

На наступне відрядження її сумка була легша і менша, але Василь, все одно, поміг нести.

– Та соромно мені йти біля такої гарної жінки і не взяти сумку. Чи ти проти?

– Я просто заміжня, – вона спробувала пожартувати, проте в цій фразі вилився весь зміст сімейного побуту.

Він промовчав. Проте став уважніше і пильніше на неї дивитися. Просто по-іншому.

– Ти так дивишся, ніби вперше бачиш, – зніяковіла вона.

– Так і є.

Після важкого дня, вони повечеряли і поїхали в готель. А там він зайшов за нею в її номер і це не було чимось незвичним, ніби так мало бути і вони це давно спланували. Як же це було чудесно і бездумно. Ніби, в цілому світі не стало ніякого, а вони лиш народилися і зустрілися для щастя.

Знали, що не збережуть це, знали, що багатьох зачепить, але не могли не планувати і мріяти. Може, все вийде? Вдасться розлучитися їм обом? Але ні. Гирі тримали, гравітація тримала, страхи і злість їхніх, колись рідних, людей тримала їх далеко один від одного. Не можна бути на її планеті щасливому одному, треба бути нещасною вдвох.

Автор: Ксеня Ропота.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page