fbpx

“Муніципальна няня”: як це буде працювати

Уже з початку наступного року уряд обіцяє допомогти працюючим мамам – з 1 січня 2019 року в країні запрацює послуга “муніципальної няні”. Такою послугою зможуть скористатися сім’ї з дітьми до 3-х років і тільки в тому випадку, якщо обидва батьки виходять на роботу.

“Часто після народження немовляти мама не може надовго піти в декретну відпустку, адже їй необхідно повертатися на роботу. Щоб допомогти такій мамі, держава буде компенсувати частину зарплати няні. Так сім’я зможе заощадити трохи грошей, які дуже потрібні після народження малюка, мама вийде на роботу, а дитина буде під наглядом “, – пояснив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як буде працювати система “Муніципальна няня”

  • Щоб найняти муніципальну няню, батькам потрібно самостійно її вибрати і укласти з нею офіційний договір.
  • Далі держава обіцяє повернути частину витрачених на зарплату грошей: по одному прожитковому мінімуму на дітей до 6 років за кожен місяць роботи няні.
  • Зараз ця цифра становить тисячу чотириста дев’яносто дві грн, але згідно з планами уряду, закладеним у держбюджеті, вже в грудні ця сума зросте до 1626 грн.
  • При цьому компенсацію за всі місяці роботи няні виплатять лише в кінці року через Держфіскальну службу.
  • Гроші покриють на 60% з місцевих бюджетів, на 25% – з держбюджету, а ще 15% заплатять обласні бюджети. Механізм оформлення допомоги поки розробляється.

Заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна заявила, що виходити на роботу мамі необов’язково.

Читайте також: Нащо ти дитину народжувала? – співачка Оля Цибульська зреагувала на закиди про материнство

“Мама може не виходити на роботу, а просто наймати няню для допомоги, і за це можна отримувати таку компенсацію”, – говорить заступник міністра.

Зарплати нянь в Україні

В Одесі, Дніпрі та Харкові можна знайти няню з досвідом роботи від 5 тисяч гривень і вище. А ось якщо ви проживаєте в Києві і області, то за няню з досвідом роботи вам доведеться заплатити від 10 до 21 тисячі гривень на місяць.

У Кабміні уточнили, що всім будуть платити однаково, незалежно від регіону. Ця сума дорівнює прожитковому мінімуму на дітей віком до шести років.

Зараз це приблизно 1500 грн, але ця сума може варіюватися в залежності від зміни прожиткового мінімуму.

Джерело.

You cannot copy content of this page