fbpx

Наречена без посагу: через місяць в ресторані гуляли весілля та не було серед запрошених Таїсиних мами і тата

Батьки пили по-чорному, кожен день починався із ста грамів. Крім черствого хліба і зів’ялої цибулини, закусити було нічим. Убогість хати лякала. Нині такої оселі не знайдеш по селах, пише видання “Є”.

– Мамо! – скиглила дитина. – Хочу їсти! Бoлить животик.

– То гризи мене! Починай з м’якшого місця, – неохайна жінка підходила до дівчинки і поверталася спиною.

Нічого, Марія, на тобі не лишилося, одні кістки. Якби не шкіра, то розсипалася б. – Сміявся щербатим ротом чоловік. Каламутними очима міряв захмелілу дружину. Ніби співставляв колишню чорнобриву і веселу дівчину з нинішньою незугарною, худющою супутницею змарнованого життя. І де воно все подівалося? Ні тобі іскорки в очах, ні рум’янцю на щоках, ні принадної форми тiла. Городнє опудало.

Іван мав вигляд не ліпший. Йому хоча б один раз на тверезу голову стати перед дзеркалом і подивитися на своє відображення. Зовсім чужа людина. Обом минуло ледве п’ятдесят років, а виглядали гірше немічних пенсіонерів. Хоч то були і рідні батьки, але Таїсія їх не любила. Дитяча повага і прихильність давним-давно вивітрилася, певно, вкупі з випарами дешевої і смердючої самогонки, яка стала дорожчою, ніж любов і піклування до первістка. Таїсія мріяла тільки про одне – закінчити навчання в школі і покинути осоружну домівку. Подруги мали більш раціональні плани. Хто прагнув стати студенткою вишу, інші квапилися одягнути на палець весільну обручку. В дочки п’яничок таких намірів не було і близько. Бо коли голова паморочиться від недоїдання чи соромишся в зношеній одежині вийти між люди, то райдужні думки не завдають клопоту.

Після випускного балу Таїсія подала документи до місцевого профтехучилища. Обрала фах кулінара. Вчилася добре. Викладачі ставили її решті учнів за приклад. Непомітно для себе стала красунею. Стрункою, мов берізка, довге русяве волосся, брови, як крильця ластівки, бездонні сині очі, ніби розквітлі в житі волошки. Таїсія багато читала художньої літератури, особливо поезії. Пробувала свої сили в римуванні. На вечорах відпочинку декламувала лірику і слухачі винагороджували щирими оплесками. Не забувала дочка горе-батьків. Як і раніше, ті продовжували заглядати в пляшку. Навіть безсоромно просили в неї десятку-другу гривень, на сякий-такий харч. Бо скільки би не пив, а їсти таки хочеться. Тато з мамою ледве перебирали ногами, але не могли вони відцуратися від гоpiлки, а та поволі вела обох до прірви.

Дочка і просила, і плакала, і намагалася повезти на лікування – марно. Рідні п’янички не шкодували ні себе, ні дитини. Голі стіни, порожня шафа. З хати винесли все, що у бабусі-самогонниці могли обміняти на чемергес. Бартер, мабуть, в селі прижився надовго. Ще навчаючись на кулінара, Таїсія проходила практику в райцентрі, в ресторані. Зарекомендувала себе спеціалістом високої кваліфікації, особливо вдавалися їй торти. Вона розробила і випробувала кілька рецептів. На виставці солодощів була нагороджена цінним подарунком.

Кохання, як це буває поміж молодими людьми, прийшло негадано-неждано. Власник авто майстерні в ресторані з нагоди дня народження влаштував корпоративну вечірку. Під кінець гульбища Савелій захотів запросити на танець незнайомого і вмілого кулінара. Воля бізнесмена негайно була виконана.
Шеф-кухар силоміць привів до гостей зніяковілу і соромливу Таю.

Читайте також: Всі його плюси в радіусі метра виявилися жирними мінусами: через рік після заміжжя мені сподобався інший чоловік

– Прошу тільки один танець, – говорив трохи захмілівший Савелій, заглядаючи у волошкові очі. Ступила крок, потім ще і ще, підтримувана дужою чоловічою рукою попливла по залі, наче лебідка по водоймі. Партнер щось говорив, але вона нічого не чула, тому що вперше перебувала в незвичайній обстановці. Потім іменинник навідувався до ресторану щовечора. Терпляче вичікував, коли Тая закінчить роботу і зацокотить каблучками по асфальту. Він підходив і галантно брав за руку, відкривав дверцята шикарної автівки.

Позашляховик поволі рушав з місця і на низькій швидкості рухався містечком. Підморгували ліхтарі нічним мандрівникам, вони ніби раділи за Таїсією. Ділили з нею навпіл почуття до чоловіка, котрий мав авторитет серед шоферської братії, але не мав сім’ї. Щоправда, він не був монахом-келійником. Були у нього жінки, ласі до грошей і подарунків. Але вони були лише тимчасовим захопленням. Жодна не могла дати йому справжньої, єдиної любові. Савелієві здавалося, що подруги танули перед ним, мов свічки, а може, вони вдавали, що горять палкими почуттями. У випадку з Таїсією все виглядало інакше. Невже закохався? Аби перевірити себе, твердо вирішив: «Кілька вечорів не поїду до неї». Не витримав. Бо коли дівчина доходила до помешкання, де винаймала кімнату, примчався стрімглав, ніби на пожар. Вибачився, видумав причину затримки, а потім випалив скоромовкою: «Виходь за мене заміж. Не відмовляй. Прошу».

– Але ти не знаєш про мене майже нічого, – мовила Таїсія, котра щойно стала нареченою. – Мої батьки… – Продовжувала неприємну сповідь. Спинив.

– Я знаю все. Будемо разом розрулювати складну ситуацію, – запевнив твердо.

– Яка з мене наречена, коли не маю навіть скромного посагу? – провадила своє дівчина. – Не нажили ми статків.

– Викинь із голови оті пережитки сивої давнини, – заспокоював Савелій кохану. То колись наші пращури компенсували любов гектарами, худобою і грошима. Такі були часи. Давай не повторювати анахронізмів минулого.

Через місяць в ресторані, де працювала Таїсія, гуляли весілля. Українське, розлоге і щедре. Було що їсти і пити, веселилися гості до знемоги. Та не було серед запрошених Таїсиних мами і тата. Не змогли вони вийти дальше забур’яненого подвір’я. П’яний дурман не випустив за ворота.

Автор – Михайло СОЛОВЧУК

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page