fbpx

Україна заробила майже 2 млрд грн за експорт електроенергії в ЄС

Видання «Iнтерфакс-Україна» пише, що “Укренерго” заробило від продажу електроенергії до Румунії та Словаччини з кінця червня до 21 серпня включно близько 1,92 мільярда гривень.

На вартість вплинуло й здорожчання електроенергії в Європі, про що свідчать результати добових аукціонів “Укренерго”: перетин на третій тиждень серпня коштував експортерам 477,3 млн грн, що на 65% більше за попередній тиждень (майже 289 млн грн). Перетин до Румунії коштував 253,8 млн грн, до Словаччини – 223,5 млн грн.

За підрахунками “Укренерго”, середньозважена ціна доступу до міждержавних ліній електропередачі у напрямку ЄС протягом 15-21 серпня збільшилася в понад півтора раза, якщо порівняти з попереднім тижнем, становивши 11,3 тис. грн/МВт-год (було близько 6,9 тис. грн/МВт-год). У кожних торгах брали участь від шести до дев’яти компаній.

Найвищі ціни перетину за обома напрямками зафіксовані на вечірні години п’ятниці, 19 серпня: щодо Румунії 19,3 тис. грн/МВт-год (рекордним залишається липневий показник 21,7 тис. грн/МВт-год), за Словаччиною – 18,2 тис. грн/МВт-год (рекорд – 21,27 тис. грн/МВт-год).

Додамо, що з липня потужність для експорту до Румунії та Словаччини збільшилася в два з половиною рази, але для України це дрібниця.

За даними міністерства енергетики України ми можемо вже зараз експортувати на потужності 1,5-1,7 тисячі МВт.

Тому Україна очікує на збільшення експорту.

Фото: pixabay.

08/23/2022

You cannot copy content of this page