fbpx

Навіщо на ринку нюхати помідори і ще 4 залізних правила вибору продуктів. Не дайте вас обманювати!

Купівля свіжих овочів і фруктів, вирощених у сумлінних вітчизняних фермерів, завжди є більш бажаним вибором, ніж придбання імпортованих плодів в супермаркетах. Однак, на жаль, не всі торговці на ринку – ідеально сумлінні. У матеріалі піде мова про те, як грамотно поводитися при виборі овочів і фруктів з ринкового прилавка, щоб не бути обдуреним, пише Novate.

1. Помідори потрібно понюхати

Найпершою ознакою грунтового (а не тепличного або напханого хімією) помідора є яскраво виражений запах. Продавці не бувають проти того, щоб покупець ненадовго взяв в руки плід. Тому просто понюхайте помідор. Якщо в літні місяці на ринку помідор не пахне, то купувати його не слід. Адже нас і так будуть чекати довгі осінні та зимові місяці з “пластмасовими” помідорами з супермаркету.

Якщо помідор не пахне, це може перш за все означати, що недобросовісний фермер використовував теплицю з негрунтовою землею і величезною кількістю підгодівлі. Мабуть, помідори – НЕ коник такого фермера. Ароматні грунтові помідори широко використовують в лiкувальному харчуванні як додаткове джерело вітамінів і мінеральних речовин.

2. Уникати покупки яблук з підозрілим блиском

Найпопулярніший лайфхак недобросовісних продавців та транспортувальників яблук – натирання їх харчовим воском. В інтернеті можна у великих кількостях зустріти відео, в яких блогери обдають яблука окропом і демонструють лякаючий на вигляд процес закипання цього самого воску – він на очах перетворюється в білі лусочки, які хаотично відвалюються, і інші жaхи. Але не забуваємо, що харчовий віск є продуктом життєдіяльності бджіл, а це значить, що на нього може бути різка алeргiчна реакція, аж до анaфілaктичного шoку з втратою можливості дихати.

Якщо у вас хоч один раз в житті була харчова алeргpчна реакція, тоді слід за версту обходити підозріло блискучі яблука, щоб не сталося серйозного лиха. Наявність воску можна перевірити і утриманням кінчика пальця на шкірці близько протягом 5 секунд – в гіршому випадку на кінчику пальця залишиться масна пляму.

3. Не купувати порцію ягід, якщо серед них є хоч одна «гнилиця»

Ягоди приблизно на 80-90 відсотків складаються з води, ніжна м’якоть легко пошкоджується як від контакту з руками продавців, так і від контакту з водою – всього декількох крапель води, які, наприклад, випадково потрапили в ящик з ягодами, буде досить для того, щоб почався «лавиноподібний» процес розкисання і гниття сусідніх ягід. Якщо в ящику вже лежать на ваших очах 2-3 підгнилі ягоди, то ви можете бути абсолютно впевнені, що через годину більша частина розкисне.

Важливо! Грамотні продавці не дозволяють потенційним покупцям, відвідувачам ринку, брати руками одну ягоду із загального ящика, щоб спробувати її. Вони спеціально кладуть кілька ягід на окреме блюдце для дегустації.

4. Як вогню бійтеся пророслої картоплі

Велику картоплю чистити простіше, а значить багато покупців перш за все шукають великі бульби. Але в цьому-то й полягає фaтальна помилка: в середніх і дрібних картоплинах міститься куди більш поживних речовин. Також зверніть увагу на товщину шкірки: чим вона товща, тим довше картопля буде зберігатися в кімнатних умовах без появи гнилі. Ні в якому разі не беріть позеленілу пророслу картоплю: вона насичена алкaлaїдами, які можуть викликати сильне харчове pтрyєння.

Дрібні дірочки на шкірці вказують на те, що картоплею поласував жучок, а значить ризик отpeєння знову великий. Бурі плями – ознака гpибкового захвopювання бульби, а глибокі борозенки практично завжди є слідами личинок колорадського жука або хруща. Якщо з бульби сочиться волога, значить майбутній урожай рясно поливали нітратами. Якісну картоплю – тверда і пружня, з гладкою шкіркою. Ідеальний варіант для варіння – рожева шкірка.

Читайте також: Вода після варки яєць надзвичайно цінна! Не виливайте її! Завдяки ній ваші квіти будуть цвісти, як ніколи

5. Не купуйте фрукти і овочі з наступними ознаками перегодування нітратами

  • Овочі на прилавку однієї форми і одного розміру – немов «на підбір».
  • Відсутність солодкого смаку у кавунів, абрикосів, яблук, персиків.
  • Білі прожилки на помідорах.
  • Частково пожовклі огірки.
  • Гігантська морква.

  • Листя зеленого салату має коричневі кінчики.
  • Темний колір верхнього листя білокачанної капусти або чорні точки на них.
  • Виноград з гігантськими ягодами на гронах.
  • Коренеплоди буряка мають закручені хвостики.

You cannot copy content of this page