fbpx

Це обов’язково потрібно зробити з малиною до середини квітня

Не відкладайте три важливі справи.

У господарів уже починається гаряча пора. Стільки всього потрібно встигнути протягом найближчих тижнів!

Однією з перших рослин, якій варто приділити увагу – садовій малині. Їй ранньою весною потрібно не так вже й багато – всього три дії. Головне, щоб вони були зроблені вчасно.

1. Прибирання у малиннику.

Якщо ви пригинаєте і фіксуєте кущі на зиму – настав час зняти фіксацію і розпрямити гілки. Якщо мульчуєте ґрунт під малиною – мульчу треба вигрібти та спалити, адже в ній напевно зимують шкідники. Займатися профілактичною обрізакою у першій половині квітня ще рано, адже складно визначити без бруньок, де життєздатні гілки, але явно поламані стебла можна забрати вже зараз.

2. Перша обробка від шкідників.

Коли на малині немає навіть бруньок, можна використати досить тверді засоби. Одна з перевірених – 3% бордоська рідина. На 10 л води потрібно взяти 300 грам порошку. Обприскування проводять у безвітряну погоду при температурі близько +5 градусів до появи зелених бруньок.

Також можна обприскати кущі розчином сечовини та мідного купоросу. На 10 л води беруть 700 г сечовини та 50 г купоросу.

Ну а якщо будь-яка хімія викликає у вас відторгнення, можна полити гілки та землю крутим окропом. Головне, щоб бруньок ще не було, вода була дуже гаряча, але її вплив на гілки – короткий (не більше 4 секунд на одне місце).

3. Пересадка та посадка.

Якщо задумали посадити нові сорти або поміняти розташування зон на ділянці, у вас є час до середини квітня (при похолоданні – до останньої декади). Вважається, що найкраще пересадку переносить малина, яка ще не почала прокидатися після зими (принаймні не випустила листочки).

You cannot copy content of this page