fbpx

Навіть дуже ” хвoру” орхідею можна врятувати. Методи реaнімації при хвoробах і шкідниках

Орхідеї утримувати не так складно, як може здатися, проте з деякими сортами можуть виникнути проблеми, наприклад гниття кореневища. У більшості випадків, захворювання наздоганяють квіти ближче і впродовж зимового періоду. Давайте розберемося як реaнімувати орхідею в цьому випадку.   Джерело

Ознаки нездорового стану квітки

Для хвoрої рослини характерне пожовкле листя, покрите плямами. Вони можуть гнити. Також відростки скручуються або зовсім опадають. На такій культурі квітконоси не з’являться, тому її потрібно негайно реaнімувати. Як це правильно робити? Для початку уважно огляньте стебла і кореневище. Для цього вийміть квіткау з ґрунту і промийте її під теплою водою. Покладіть на лист паперу, щоб рослина просохла, а потім огляньте.

Читайте також: У вас залишилася склянка кефіру? Дуже ніжний і смачний пиріг з вишнею, який давно став улюбленим у всіх домашніх

Неправильний догляд і його наслідки

Найчастіше квітку вражають різні недуги з причини того, що початківці садівники допускають грубі помилки під час догляду. Якщо ви виправите помилки, рослина піде на поправку.

Якщо ви надмірно залили водою квітку, у неї можуть виникнути проблеми з кореневищем. Залита рослина при високому температурному режимі починає гнити. Це можна зрозуміти з потьмянілої підземної частини квітки, яка з часом гине.

Якщо культура стрaждає від нестачі вологи, коріння побіліють і висохнуть. Виправити ситуацію можна нормалізацією режиму поливу. Рослину потрібно висушити в першому випадку або рясно поливати в другому. Ще один ефективний метод – заміна грунту.

Поганий грунт

Кореневище може пострaждати в результаті неправильного підбору субстрaту. Грунт рекомендується часто змінювати, оскільки він може злежатися і ущільнитися. Розберемося, як провести реaнімацію рослини в цьому випадку.

Щоб тропічна красуня не загuнула, її потрібно пересадити в новий грунт. Субстрaт можна придбати в спеціалізованому магазині або створити своїми руками. Для цього викладайте в горщику пошарово кору сосни, мох, перліт, пісок, папороть та пемзу. Співвідношення інгредієнтів залежить від сорту квітки. Пемза виступає дренажем, тому товщина цього шару повинна бути не менше 4 см.

Температурний режим та розташування

Після покупки культури ви повинні правильно підібрати місце розташування, щоб фаленопсис не потребував світла. Не забувайте про те, що ці рослини не люблять прямого світла, який негативно позначається на коренях і листках. Через яскраве сонце на орхідеях з’являються опіки, в результаті чого квітка гине.

Методи реaнімації при хвoробах і шкідниках

Зрозуміти, що рослину вразив грибок, можна з жовтого листя і здуття. У цьому випадку обробляти потрібно фунгіцидами, а пошкоджені частини відрізати.

Бактеріальні плями з’являються на старих листках, які засохли. Їх потрібно зрізати, а пошкодження обробити порошком вугілля або бактерицидними засобами з глюкозою. Якщо коренева система засохла, реaнімування квітки проводиться шляхом поділу відростків або пересадкою. Те ж саме потрібно здійснити, якщо висохло листя.

Гниття кореня виникає через високу вологість та низьку температуру повітря. Зрозуміти, що рослина пошкоджена, досить важко, оскільки суцвіття виглядає здоровим. Зберегти квітку можна обрізанням фрагментів, які згнили, і пересадкою.

Поява паразитів характеризується пов’ялим листям і стеблами. На листках можуть завестися щитівки, які харчуються соком квітки. Зрозуміти, що вони завелись, можна з воскових об’ємних точок, які потрібно обробляти спеціальними засобами.

Білокрилки – маленькі шкідники, які порушують фотосинтез квітки, в результаті чого може виникнути її загuбель. Для того щоб оживити рослину, її поміщають на карантин і протирають стебла і листя розчином господарського мила.

Через павутинні кліщі на листі з’являється світлий наліт, який висушує рослину. Його потрібно обробляти розчином води і мила.

Борошниста роса – ще одна напасть, що вражає квітку. Вона з’являється через надлишок вологи. Рослина покривається плямами, а потім гине. Врятувати її можна мильним розчином.

Реaнімація без коріння орхідей

Захворювання з’являються у квітки з-за неправильного догляду, атаки шкідників і інфекцій. Якщо коренева система повністю вмирає, не поспішайте викидати екзотичну улюбленицю. Ви можете врятувати квітку допомогою перевірених способів.

Якщо ви почали лікування пошкодженої квітки, для початку акуратно вийміть її з ємності. Помийте рослину під теплою водою і висушіть. Тепер уважно розгляньте кореневище і відріжте потемнілі відростки. Здорові корінці помістіть у воду.

Як доглядати після реaнімуючих процедур

Розглянемо деякі особливості догляду за квіткою, які допоможуть відновити її після складних процедур.

Полив

Поливати культуру потрібно обережно. Бажано наповнювати водою піддон або використовувати методику обприскування.

Підгодівля

Поки орхідея буде виходити з важкого стану, з добривами треба почекати. Повернути її до життя можна лише введенням підгодівлі через місяць після реaнімації рослини. Якщо культура в’яне, кількість добрива повинна бути помірною, а вносити його потрібно акуратно.

Захист від паразитів та грибка

Після покупки квітки її потрібно перевірити на наявність паразитів. Для цього поставте ємність з квіткою у воду. Паразити відразу ж виповзуть вгору по стеблу, якщо такі є. Якщо ви виявили паразитів, частіше міняйте грунт в горщику і обробляйте кореневище.

Як бачите, відновити культуру в домашніх умовах можна. Причому цю процедуру можна провести навіть при відсутності коренів. Для цього приймайте необхідні заходи відразу ж, як виявите погіршення.

You cannot copy content of this page