fbpx

Не дочекавшись Тетяни, зайшов у будинок. Дружина сиділа біла, мов стіна, тримаючись за серце: – Ти не уявляєш, у залі хтось пропалив килим, на шторі така масна пляма, ніби руки витерли, фарфорова тарілочка із чайного сервізу розбита, оббивка на нашому дорогущому дивані в чомусь чорному, а скатертина, наша святкова скатертина… – жінка заридала. – Це ж я з Хорватії привезла, мереживо, ручна робота. Якась нездаль вилила на неї аджику

Тетяна із самого раночку пекла та смажила, ділилася із чоловіком планами:

– Вирішила своїм кумасям зробити пасхальний сюрприз, та такий, щоб кілька днів не мали спокою.

– Що це ти надумала? – здивувався чоловік.

Молодиця усміхнулася:

– Підемо до церкви, я знаю, де завжди стоять машини наших дорогих кумась, привітаємося, погомонимо про те, про се, а потім я запрошу до нас у гості. Натякну, що кабанчика закололи, є випивка, зрозумів мої плани?

– Нічогісінько не второпав! І для чого тобі на таке велике свято збирати купу народу та ще оту чорнороту Лариску, яка тільки й знає, що пліткувати? Я вже не кажу про її чоловіка, який винен мені п’ять тисяч гривень.

Тетяна кілька хвилин здивовано дивилася на чоловіка, нарешті випалила:

– Чудний ти, ремонт зробили, кухню переклеїли, імпортний унітаз поставили, меблі поміняли, а куми й досі про це не знають! Тріснуть від заздрості, коли оте все побачать.

Протягом дня та половину вечора сімейство планувало, чим би його ще здивувати гостей, та які наїдки й напої поставити на стіл. Так натовклися на кухні, що мало не проспали до церкви. Чоловік ледь встигав за Тетяною, тягнучи величезну корзину, вщерть заповнену різноманітним їством. А та крутила головою в різні боки, боячись пропустити кумів, командувала:

– Ондечки по праву сторону усі вони, голубчики. Лариска вже червоненька, від випивки не відмовляться!

Кумів справді довго вмовляти не довелося. Варто було лишень натякнути на те, що вдома замочені шашлики та ще купа наїдків і море випивки. Поки дісталися до господи, зустріли ще сватів та інших кумів. Тетяну така кількість гостей не лякала, шепотіла чоловікові:

– Свати кожного року по морях та курортах, а власного кутка ще й досі не мають! Уявляєш, як їм закрутить у носі, коли побачать наше родинне гніздечко!

Відчинила шанобливо перед гостями двері помешкання, накриваючи на стіл, щебетала:

– Трохи вирішили оновити інтер’єр, змінили штори та шпалери…

Чоловік у цей час краєм ока спостерігав за друзями й докидав собі словечко, весь час завищуючи суми, в які обійшовся ремонт. Добряче заправившись випивкою, гості пішли оглядати кімнати, хвалили гостинних господарів, відвідали кожен куточок будинку, від шашликів відмовилися. Заспішили додому.

Чоловік реготав:

– Самі насмажимо, самі й поїмо, зараз підготую шампури, винесу на подвір’я столика. Таню, готуй каву.

Нанизував м’ясце, на душі було святково та спокійно, прокручував у голові події сьогоднішнього свята. «Ох, і заздрили ж вони нам, – думав. – Це ж треба було бачити вирази їхніх облич! На все дивились, хвалили крізь зуби, кожен підраховував, скільки ми витратили. Але найбільше всіх цікавило – де ми взяли такі гроші? Однак про це питати соромились. А хотілось, ой, як хотілось…»

Не дочекавшись Тетяни, зайшов у будинок. Дружина сиділа біла, мов стіна, тримаючись за серце:

– Ти не уявляєш, у залі хтось пропалив килим, на шторі така масна пляма, ніби руки витерли, фарфорова тарілочка із чайного сервізу розбита, оббивка на нашому дорогущому дивані в чомусь чорному, а скатертина, наша святкова скатертина… – жінка заридала. – Це ж я з Хорватії привезла, мереживо, ручна робота. Якась нездаль вилила на неї аджику…

Чоловік як міг утішав Таню, казав, що гостей жаба задавила, от вони й наробили шкоди. Вийшов надвір, згадав про шашлики, тільки коли почув запах горілого. На мангалі лежали шампури з нанизаними вугликами.

Автор – Людмила Левченко.

За матеріалами – «Вісник Переяславщини»,

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page