fbpx

Неймовірно смачна лазанья: секретний рецепт приготування

Лазанья – італійська страва, популярна в усьому світі, що готується з листів тіста, перекладених начинкою, политих соусом і посипаних сиром.

Існує багато різних варіантів приготування лазаньї. Начинкою для лазаньї може бути як м’ясний фарш, так і різні ковбасні вироби, овочі, морепродукти та навіть фрукти і ягоди (для приготування солодких варіантів). Поговоримо про деякі особливості готування цієї страви.

Тісто для лазаньї

Пасту для лазаньї зараз можна купити готовою практично в будь-якому супермаркеті, але страва вийде смачнішою, якщо приготувати тісто самостійно, тим більше це не складно.

Буде потрібно два види борошна: пшеничне борошно вищого сорту та борошно другого сорту. Змішайте по 250 г кожного виду борошна і насипте його гіркою на стіл. У центрі гірки зробіть поглиблення та влийте 4 великі яйця. Додайте сіль, чайну ложку оливкової олії і замісіть тісто.

Готове тісто обгорніть харчовою плівкою і покладіть на півгодини в холодильник.

Після того, як ваше тісто відпочило в холодильнику, руками сформуйте з нього довгасту ковбаску та наріжте рівними частинами. Кожний шматочок, що вийшов, пересипте невеликою кількістю борошна і розкотіть за допомогою качалки. Тісто для лазаньї потрібно розкочувати досить тонко, але воно, у жодному разі не повинно бути прозорим або порватися. Товщина розкатаного листа повинна вийти близько 1,5-2 мм. Розкатавши тісто, наріжте його довгими, рівними, широкими смужками. Таку пасту для лазаньї не слід довго зберігати. Краще готувати її на один раз.

Готування готових листів пасти

Якщо для приготування лазаньї ви вирішили все-таки взяти готові покупні листи пасти, то зверніть увагу на спосіб приготування, що зазначений на упаковці. Деякі види готової пасти для лазаньї необхідно перед вживанням відварити, інші ж потрібно лише замочити у воді.

Для того щоб відварити покупні листи пасти для лазаньї, скип’ятіть воду з розрахунку 1 л води на 100 г пасти, посоліть її за смаком і додайте 1-2 ст. л. оливкової олії. Кладіть листи пасти в киплячу воду по одному і варіть до напівготовності. Готова паста повинна бути пластичною, але злегка хрусткою.

Укладання листів

Ще одним важливим етапом готування лазаньї є правильне укладання листів пасти. Важливо пам’ятати, що листи пасти варто укладати хрестоподібно. На першому шарі всі листи викладаються в одному напрямку, потім викладається начинка, а у наступному шарі листи пасти викладаються хрестоподібно стосовно попереднього шару листів пасти.

Такий спосіб укладання листів зробить вашу лазанью більш міцною, і при розрізуванні вона не буде розвалюватися на частини, що дозволить вам подати лазанью рівним, гарним шматком.

У чому готувати?

Найкращим посудом для запікання лазаньї, є рівні квадратні форми. Найкраще, якщо форма для запікання буде виготовлена з жароміцного скла або кераміки, але можна взяти і форму з антипригарним покриттям або товстостінну чавунну форму. А от від тонкостінних металевих або алюмінієвих форм краще відмовитися. Лазанья у такій формі пропікається не рівномірно і часто підгоряє.

Який сир взяти?

Класичними сирами для лазаньї вважаються моцарелла і пармезан, саме сполучення цих двох сирів надає лазаньї соковиту ніжність і одночасно гостроту та аромат. Однак не слід обмежувати свою фантазію настільки суворими рамками. Для лазаньї підійде будь-який ваш улюблений сир, особливо добре сполучаються будь-які види м’яких, вершкових сирів з твердими, витриманими сирами, що володіють різким ароматом і гострим смаком.

Розміщуючи сир у лазаньї, додержуйтеся рецепту. Деякі рецепти вимагають, щоб сиром посипався кожний шар лазаньї, інші ж радять посипати тільки останній, верхній шар.

Є рецепти лазаньї, у яких для начинки використовують тільки соус і кілька видів сирів. Змастіть форму для запікання оливковою олією і налийте на дно трохи соусу бешамель, викладіть підготовлені заздалегідь листи пасти, знову змажте бешамелем, розкладіть великі шматочки моцарелли і будь-якого блакитного сиру, посипте тертим пармезаном, укладіть наступний шар пасти, соусу та сирів, продовжуйте укладати, поки не вийде 6-7 шарів. Зверху змажте тонким шаром соусу бешамель і густо посипте пармезаном. Запікайте в духовці, поки не зарум’яниться верхній шар сиру.

Готуємо соуси

Різноманітність соусів для лазаньї вражає уяву. Це і томатні соуси з додаванням різних спецій, приправ, овочів, копченостей і ковбасок, і різні вершкові соуси та соуси на основі бульйонів. Але класичним соусом для лазаньї, справедливо вважається соус бешамель. Цей ніжний, густий соус зовсім не складно приготувати.

Соус Бешамель

Розтопіть в каструльці 50 г вершкового масла, всипте 2 ст. л. борошна і обсмажте декілька хвилин, ретельно перемішуючи. В іншій каструльці розігрійте 500 мл вершків, довівши їх майже до кипіння, але, не даючи закипіти, додайте сіль. Чим більш гарячими будуть ваші вершки, тим менше ймовірність утворення грудочок у соусі. Вливайте вершки в обсмажене борошно невеликими порціями, щоразу ретельно перемішуючи. За консистенцією, готовий соус повинен нагадувати сметану. Вершки можна замінити молоком або міцним м’ясним бульйоном, також ви можете додати ваші улюблені спеції.

М’ясна начинка

М’ясна начинка для лазаньї, частіше називана рагу, готується з будь-яких сортів м’яса у будь-якому сполученні. Найчастіше м’ясний фарш обсмажується з цибулею та овочами, а потім тушкується з дрібно нарізаними томатами або томатним соусом.

Дуже смачне та ніжне рагу для лазаньї виходить, якщо взяти у рівних кількостях свинячий, нежирний яловичий і курячий фарш. У глибокій сковороді або каструльці розігрійте трохи оливкової олії і обсмажте в ній дуже дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Коли цибуля підрум’яниться, додайте фарш і обсмажуйте 5-7 хвилин, постійно перемішуючи.

Потім додайте до фаршу дрібно нарізані помідори без шкірочки або томатний соус, мелений чорний перець, лавровий лист і сіль. Тушкуйте 20 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи.

Готове рагу остудіть, і змішайте з соусом бешамель.

Овочева начинка

Дуже смачною виходить лазанья з овочами та грибами. Обсмажте окремо 200 г дрібно нарізаних печериць. Невеликий баклажан, кабачок і декілька різнобарвних болгарських перців наріжте невеликими кубиками. У глибокій сковороді розігрійте оливкову олію, обсмажте в ній дрібно нарізану цибулю, а потім додайте підготовлені овочі, обсмажуйте все разом кілька хвилин. В обсмажені овочі додайте трохи томатної пасти і потушкуйте 10 хвилин, остудіть, додайте смажені печериці і соус бешамель.

У змазану олією форму викладіть листи пасти для лазаньї, потім овочеве рагу та шматочки моцарелли, повторіть так на кожному шарі, яких повинно вийти не менше п’яти. Зверху полийте лазанью соусом бешамель і посипте пармезаном. Випікайте в духовці 30-40 хвилин.

Солодка лазанья

Великим успіхом користується солодка лазанья. Візьміть 400 г консервованої вишні без сиропу, змішайте з 1-2 ст. л. дрібно нарубаного мигдалю, 4 ст. л. цукру і 1 ч. л. кориці. Окремо збийте міксером до утворення однорідної маси 500 г сиру, 100 мл вершків, 1 ст. л. лимонного соку, 1 пакетик ванільного цукру і 50 г цукру. Форму для лазаньї змажте вершковим маслом, викладіть шар пасти (відварити до готовності та остудити), шар сиру, шар ягід, повторюйте, поки не закінчиться начинка. Для такої лазаньї достатньо 3-4 шарів. Складену таким чином лазанью, поставте в холодильник на годину-півтори. Подавайте, прикрасивши збитими вершками і посипавши здрібненими горіхами.

Читайте також: До України увірветься поривчастий вітер та сніг з дощем: синоптики дали прогноз на останній день січня

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page