fbpx

“Новий перерахунок страхового стажу”: журналісти порахувала, на скільки зростуть виплати пенсіонерам

Із квітня в Україні стартує автоматичний перерахунок страхового стажу для тих, хто працює по досягненні пенсійного віку.

Для таких людей автоматично мають зрости виплати, йдеться в сюжеті “ТСН“.

На 40 квадратних метрах у підвалі лежать десять тисяч книг – це пристрасть і спосіб життя Едуарда Яковича, а також основний дохід. Півстоліття він купує і продає книги, нині його магазинчик в історичному центрі столиці – ледь не останній з букіністів. “12 років я стовідсотковий пенсіонер. 50 років я працював на офіційній роботі, платив у пенсійний фонд. Пенсії, звичайно, не вистачає, тому я і працюю”, – каже власник крамниці.

Робота дає йому спілкування і можливість почуватися важливим, але він запросто проміняв би це на подорожі Україною, якби мав на них гроші: нині від держави отримує менше 2 тисяч, а відпочивати хотів би хоча б при 6-7 тисячах виплат. “Як вона нараховується – таємниця ця велика, цього я не знаю”, – каже пенсіонер.

Чиновники запевняють, що вже після 1 квітня Едуард Якович і такі, як він, будуть приємно здивовані. “Має бути вперше проведений автоматизований перерахунок для тих людей, які продовжували працювати та набули страховий стаж”, – наголосила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Досі пенсіонери, які продовжують офіційно працювати, мали би прийти у фонд і написати заяву на перерахунок. Тепер концепція буде інакшою.

Пенсія – це не подарунок за те, що ви дожили до неї, а те, що ви заробляли офіційно і сплачуючи страхові внески. По суті, вона складається із двох компонентів. Перший – це стаж. У нашій формулі це відсоток, який дорівнює відпрацьованим рокам. Приміром, якщо вийшли на пенсію зі страховим стажем 40 років, то ця цифра 0,4. Другий – це зарплата. Беремо середню по Україні – нині це 3764 гривні 40 копійок. І множимо на індивідуальний коефіцієнт, котрий залежить від сплачених страхових внесків і рівня зарплати.

Щоб заохотити працювали якомога довше, новацією вводиться поняття понаднормового стажу – по 1% прожиткового мінімуму за кожен перепрацьований рік.

You cannot copy content of this page