fbpx

Панфорте (Panforte) – традиційно в нього додається мед, горіхи, шоколад і сушені фрукти

У всіх країнах є свої улюблені свята, для кожного з яких обов’язково існує типове блюдо. Не секрет, що італійцями особливо шанується Різдво Христове. За традицією в різних регіонах в цей день печуть Панфорте (Panforte) пан – це хліб, форте – сильний. Традиційно в нього додається мед, горіхи, шоколад і сушені фрукти. Він багатокомпонентний, але досить простий у приготуванні. Десерт є одним з небагатьох втілень кухонного двору середньовіччя.

Походження

Прабатьком панфорте вважається простий десерт під назвою панмелато (panmelato), що з’явився в X столітті. Це випічка з борошна і води, до якої додавали мед і фрукти за смаком. Протягом літа і весни така насолода покривалася цвіллю і висихала, набуваючи характерний терпкий смак. До другої половини XIII століття на території Італії з’явилися спеції зі Сходу, в тому числі перець. Його і приплюсували до старого рецепту, перетворивши в ласощі з ім’ям Панпепато (Panpepato) – оригінальна назва панфорте, буквально означає «перчений хліб».

Новинка була присутня виключно на столах заможних людей і духовенства, оскільки дорогі і рідкісні спеції в ту епоху робили десерт недоступним для простого населення. У 1675 році в Сієні розробили панфорте з 17 інгредієнтами за кількістю міських кварталів. Схожий рецепт дійшов до наших днів і вважається класичним.

Є кілька легенд про те, як наpoдився панфорте. За однією з них жінка, що пішла в монастир через нерозділене кохання, готувала панмелато. Але, почувши за вікном голос свого коханого, від хвилювання змішала все, що було під рукою, в результаті отримавши панфорте.

Згідно з іншою версією черниця Берта створила високоенергетичний десерт з медом, мигдалем, перцем і спеціями для того, щоб допомогти відновити сили хлопців, ослабленим тривалою блокадою міста. Хоч би яка була правда про наpoдження італійських солодощів, навіть сьогодні більшість тосканців зустрічають Різдво в супроводі улюбленого панфорте.

Читайте також: ПЕЧЕРИЦІ “ПО-ФРАНЦУЗЬКИ” – ІДЕАЛЬНА ЗАКУСКА НА БУДЬ-ЯКИЙ ВИПАДОК. ДУЖE ЦIКАВИЙ СМAК І АРOМАТ!

Складові:

Фундук – 125 г

Мигдаль – 125 г

Курага – 100 г

Інжир – 100 г

Цукор – 100 г

Пшеничне борошно – 60 г

Какао-порошок – 40 г

Лимонна цедра – 2 ч. Л.

Кориця – 2 ч. Л.

Імбир – 1 ч. Л.

Цукрова пудра – 40 г

Мед – 2 ст. л.

приготування:

1.Обжарте фундук на сковороді, поки з нього можна буде зняти шкірку. Постарайтеся зняти все лушпиння, можна покатати. Крупно порубати мигдаль, фундук, сухофрукти і все змішайте.

2. Для тіста. У борошно додаємо какао, імбир і корицю. Перемішуємо суміш з горіхами і сухофруктами.

3.Розігріваємо на плиті мед і додаємо туди цукор. Помішуйте до утворення однорідної карамелі.

4.Форму застилаємо промасленим пергаментом і висипаємо в неї горіхову суміш. Заливаємо все карамеллю, перемішуємо швидко.

5.Запікаємо при 150 градусів півтори години.

Смачного!

Джерело.

You cannot copy content of this page