fbpx

Покрова Пресвятої Богородиці: що обов’язково потрібно зробити жінкам

Покрова Пресвятої Богородиці в 2018 році відзначається 14 жовтня – це одне з найбільш шанованих свят. Про те, як його правильно зустріти, і що обов’язково потрібно зробити кожній жінці, розповімо вам в нашій статті.

Повна назва цього християнського свята звучить так – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. У народі цей день традиційно називають Свято Покрова або Третя Пречиста (Перша Пречиста – Успіння Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста – Різдво Пресвятої Богородиці).

Що обов’язково потрібно зробити жінкам

Читайте також: Молитва про заміжжя до Пресвятої Богородиці на Покрову

За народними традиціями в цей день жінки зверталися з молитвою до Богородиці, просячи здоров’я дітям, миру і достатку. Це один з найбільш зворушливих і близьких народному духу свят: люди моляться Божій Матері, просячи її захисту від нeбезпек і нeщасть:

“Радуйся, радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором”

І кожен віруючий прагне в цей день відвідати урочисту службу в храмі. Покрова традиційно вважався жіночим днем: покрив ототожнюється в народній свідомості з покриттям голови хусткою – знаком того, що дівчина засватана або вийшла заміж.

Зіграти весілля на Покрову – хороша прикмета: Богородиця візьме молоду сім’ю під свій захист.

Крім того, до цього часу закінчувалися роботи в полі, і за традицією це був час гулянь, сватань і весіль.

Дівчата, які мріють про швидке весілля, повинні були відвідати церкву, поставити свічку біля кожної ікони Богородиці, а вийшовши з храму, сказати:

“Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку”, “Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду”, “Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”.

Якщо мати хоче, щоб дочка скоріше вийшла заміж, на Покрову вона повинна відкрити вхідні двері, взяти рушник, постелити його від порога і сказати:

“Стелися, доріженько щаслива, для молодих і старостів”.

Молоді заміжні жінки на Покрову вмивалися на світанку водою зі словами:

“Мати Пречиста, хай буду душой та тiлом чиста, змий з души турботу, а з серця скорботу”.

Матері сімейств проводили на Покрову обряд на здоров’я для дітей: ставили малюків на поріг і обливали водою через сито.

Найстарша жінка в сім’ї на Покрову брала ікону Богородиці, ставала на лаву, а перед нею на коліна ставали всі діти від малого до великого. Вона тричі хрестила їх іконою, примовляючи:

“Як Цариця Небесна покровом землю всю накриває, так і я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь”.

На Покрову вперше протоплювали піч, причому належало в якості дров використовувати нарубані сухі гілки плодових дерев: тоді на майбутній рік буде хороший урожай.

Джерело.

Фото – ілюстративне.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page