fbpx

Пopoділлі повстали проти подарункових бебі-боксів

Перші “бебі-бокси” в Україні повинні були роздати ще на початку вересня, але на руки пopoділлі їх отримали лише в середині місяця. Спочатку молоді матусі були в захваті від вмісту, однак через пару тижнів то тут, то там жінки почали висловлювати невдоволення абсолютно безкоштовним подарунком. Журналісти дізнавалася, чим незадоволені пopoділлі і попросила прокоментувати вміст “Пакунка для малюка” досвідченого педіатра Ірину Лебідь.

“Памперси не ті”

Найбільше нарікань на підгузники, мовляв, в набір поклали найдешевші, які тільки можна знайти на ринку.

“Памперси” Хелен Херпер “найдешевші, і майже всі вони не підходять – викликають алергічну реакцію, особисто моїм дітям вони не підходять”, – говорить мати чотирьох дітей Олена.

“Памперс одягли з боксу, подразнення за 2 години на всю пoпу” – пише Артем.

У відповідь на невдоволення матусі з досвідом стали на захист підгузників, мовляв, якістю задоволені, а якщо ця фірма дитині не підійшла – потрібно спробувати інші.

“Це індивідуально. Поклали б “памперси”, миттю б набралося коментарів, навіщо “памперси”, від них попрілості, краще “Хаггіс”. А слідом – які “Хаггіс”, на них суцільні алергії, чому не “ліберо”. Потім проявлять себе прихильники “Белла хеппі” і так далі”, – резонно зауважує Тетяна Забава.

Думка фахівця:

– Знати точно з якою вагою наpодитися дитина не можна, тому в боксі повинні бути підгузники і одиничка, і двієчка. Якщо розмір не підійшов, будуть проблеми – і попрілості, і потертості, все буде впливати. Упаковка памперсів повинна бути запечатана – і добре, що в боксі вона така і є, а не поштучно.  Середньостатистичній дитині з нормальною шкірою, при правильному використанні підгузника, повинен підійти будь-якої фірми. Як варіант, можливо потрібно було б покласти упаковки різних виробників, щоб мама спробувала різні, – вважає педіатр Ірина Лебідь.

“На текстуру і колір”

На другому місці за скаргами – текстиль: деякі матусі назвали бокс “радянською скринею” з немодними принтами і світлими тонами, деякі скаржилися на тканину, а також якість.

“Частково речі не якісні: у мене повзунки з тканини як “сімейки” шиють, пелюшка – марля: після прання при 30 ° С зменшилася і порвалася. Гарна ковдра і рушник. Плед – серветка з акрилу. І справді краще вже ваучер чи гроші” , – говорить Саша Виноградова.

Читайте також: Незнайомець з Фейсбуку подарував будинок мрії матері дев’яти дочок(фото)

“Пелюшка-марля”, насправді, зроблена з тонкого і ніжного на дотик мусліну. Ця особливість текстури дозволяє сповити дитину досить щільно, без натирають складочок і заломів, і в той же час залишає можливість повітрю вільно циркулювати, кажуть досвідчені матусі. Також світлі тони в дитячому наборі виправдані.

“Білий колір обраний правильно, всі плями відіпрати простим милом і завжди можна відбілити чимось не шкідливим, всі дитячі речі білого кольору відпираються з першого разу”, – ділиться досвідом Тетяна Онищук.

Думка фахівця:

– В одязі світлих тонів менше шансів, що фарба линятиме на дитину, менше шансів, що на тiлі залишаться ворсинки. Наші бабусі і прабабусі завжди віддавали перевагу світлому одягу. Комусь подобається бавовна, хтось вибирає легкий одяг, комусь потрібно, щоб був утеплений всередині – не вгадаєш!

“Потрібне інше”

Деякі мами хотіли б знайти в боксі інші речі.

“У державному наборі немає аспиратора для носика і газовідвідної трубки для немовлят. Добре б, якби замість масла і присипки або брязкальця були більш необхідні речі. Як на мене, не треба класти індивідуальні товари, які далеко не всім підходять (підгузники, брязкальця, дитячий одяг, засоби для догляду (дитяча “хімія”), іграшки певних брендів) – адже це все не всім підходить і як кому подобається і залежить від можливостей батьків. А ось стандартні товари, які не мають вимог по бренду, формі, розміру і кольору, необхідні на перші місяці, або пару років життя – дуже потрібні. А витрачати кошти сімейного бюджету на те, що потрібно на короткий період – жаба давить “, – говорить Тетяна Онищенко.

“Було б чудово, якби ще поклали теплий велюровий комбінезон. А на рахунок підгузників, не пам’ятаю їх ціну, але відгуки досить позитивні, можливо, підійдуть. А ще б хотілося, щоб поклали дитяче масло і обіцяну літературу по догляду за немовлям, а НЕ тоненьку брошуру. Ковдра дійсно дуже мила, а тоненька муслінова пелюшка в магазинах зовсім не дешева. а витерти ніжну шкіру немовляти, то, в щось треба! “, – пише Оля.

ТИМ ЧАСОМ

У Черкасах мами не хочуть вишиванки і диски з колисковими

Черкаським молодим матусям пощастило двічі: крім бебі-боксу, який вони отримають від держави, як і інші поpoділлі, їх чекає ще один набір – від мерії. Днями місцевий виконком затвердив порядок, за яким дитяче придане буде вручатися сім’ям, пообіцявши, що в коробці будуть речі тільки першої необхідності. Ціна цього подарунка – 2 тисячі гривень, за все платить місцевий бюджет.

Така ініціатива городянам дуже сподобалася, поки вони не побачили, що ж покладуть в мерський бебі-бокс. Як виявилося, речі “першої необхідності” це: диск з українськими колисковими, вишиванка, дитяча книга, книга “Наш малюк”, масло, присипка, пляшечка, комплект постільної білизни і, власне, коробка. Багато хто відразу ж заявив, що така ініціатива – не більш, ніж піар і відмивання грошей, оскільки “начинка” подарунка, за великим рахунком, марна.

“Дуже скромний набір, а головне нічого потрібного малюкові немає, хіба що коробка”, – пише Ольга Орел.

“Іконки не вистачає”, – жартує Олександр.

Також черкащани відзначили стратегічну важливість диска з колисковими, мовляв, такі носії застаріли ще років 10 назад, і пісні багатьом сім’ям просто нема на чому буде слухати. Мерський бебі-бокс був розкритикований в пух і прах.

“Дайте грошима”

Чиновники до гласу народу прислухалися – до 18 жовтня чекають пропозиції від городян, що класти в коробку, якщо вже гроші на проект виділено. Єдина умова – політ фантазії обмежити строгими рамками 2 тисяч гривень. Серед черкаських мам почалися гарячі дискусії.

“Підгузки (їх багато не буває, вони завжди потрібні), чоловічки 54-68 розміру, шапочки, носочки, пляшечка, пустушка, брязкальце, засіб для догляду за шкірою (Бепантен або Пантестин), вологі серветки, сухі серветки, ватні палички, засіб від здуття живота для немовлят, гребінець, кусачки для нігтів, засіб для купання немовлят, суха суміш для годування, пляшка дитячої водички, чай для немовлят, одноразові вбираючі пелюшки. Начебто все”, – внесла пропозицію Ольга Пінковська.

“Я теж мама двох дітей, але ні суміш, ні чай, ні засіб для здуття мені не були потрібні”, – зазначила Марина Бакум.

“Пляшок, пустушок, чаїв, сумішей, води не треба! Це далеко не всім потрібно! З усім іншим згодна – тільки ватяні палички спеціальні для дітей (з обмежувачами). Ну і підгузники – їх багато не буває 100%”, – написала Вікторія Кіт.

Більшість коментаторів вважає, що ці 2 тисячі, виділені на подарунок, найкраще дати грошовим сертифікатом, щоб батьки самі розподілилися ними, як вважають за потрібне.

“Краще видавати сертифікат на покупку дитячих речей в дитячих магазинах, також в онлайн-магазинах. Так батьки самі зможуть вирішити, що саме найнеобхідніше для їх дитини”, – говорить Анна Духнова.

“Я теж вважаю, що краще сертифікат в будь-яку аптеку або магазин, де є у продажу памперси і дитяче харчування. Думаю, за це практично всі б мами дякували”, – підтримала Наталія Кравченко.

Також матусі відзначили, що цей бокс хотіли б отримати в пoлoговому будинку, а не ходити за ним до оpганів соцзабезпечення.

“Подарунок повинен бути подарунком, а не соціальною допомогою, на яку потрібно витрачати час і нерви в чергах”, – говорить Ірина Миколаївна.

Всі пропозиції, що надійшли в мерії обіцяють вивчити, і після представити громадськості новий список, що покладуть в черкаський “бебі-бокс”.

Джерело – КП в Україні.

You cannot copy content of this page