fbpx

Порошенко вніс до Ради терміновий законопроект, який може істотно вплинути на ринок валюти в Україні

19 березня у Верховній Раді зареєстрований законопроект “Про валюту”-єдиний рамковий законодавчий акт, що регулюватиме питання організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду.

Його як невідкладний подав президент України Петро Порошенко. Документ після обговорень та узгоджень раніше підготував Нацбанк, пише “ТСН“.

Нині валютний ринок в Україні регулює Декрет Кабміну “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 1993 року. У НБУ наголошують, що документ втратив ефективність і перетворився на одну з перепон для припливу капіталу до України.

“По-перше, застаріле законодавство унеможливлює перехід до ліберальних принципів. По-друге, наразі законодавство щодо валютних операцій – складне, заплутане та суперечливе. На переконання Національного банку, місце Декрету та низки пов’язаних нормативних актів має посісти закон “Про валюту”.

Наявність єдиного рамкового закону про валютне регулювання зробить його прозорим, простим та зрозумілим для населення, бізнесу та банків, а Національному банку дасть можливість більш оперативно та ефективно реагувати на зміни стану платіжного балансу та кон’юнктури ринку”, – зазначили в прес-службі регулятора.

У Нацбанку наголошують, що ухвалення закону уможливить перехід України до нової – ліберальної, прозорої та сучасної – моделі валютного регулювання.

Нова модель передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”. Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами та нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень.

Режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, а отже, не потребує валютного контролю як інструменту контролю за їхнім дотриманням. Натомість дотримання валютного законодавства в цілому покладається на валютний нагляд.

За умови вільного руху капіталу процедури повинні мати не дозвільний характер, як це відбувається досі, а повідомлювальний – для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу тощо).

За ліберальної моделі валютного регулювання валютні обмеження потрібні будуть лише з метою подолання чи запобігання кризі та на короткий термін (не довше ніж шість місяців).

У НБУ зазначають, що такий підхід до валютного регулювання відповідає міжнародній практиці та євроінтеграційним намірам України. Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, від 2021 року Україна повинна почати переговори з ЄС щодо нових валютних правил.

Україна взяла на себе зобов’язання, підписавши цю угоду, забезпечити вільний рух капіталу. Тому під час роботи над законопроектом робоча група Національного банку за участі експертів, залучених Європейською комісією в рамках проекту EU-FINSTAR, враховувала Директиву Ради ЄС 88/361.

Читайте також: Цього року на дороги в Україні витратять рекордну суму

Нацбанк уточнює, що законопроект “Про валюту” отримав підтримку міжнародних фінансових організацій, бізнесу, банківського сектору, експертної спільноти, парламентарів та державних установ, з якими НБУ проводив обговорення законопроекту після презентації його громадськості ще півроку тому. Документ також отримав підтримку Національної ради реформ.

У Нацбанку уточнили, що після ухвалення закону потрібно буде шість місяців перехідного періоду на узгодження нормативно-правових актів НБУ з нормами закону. Після цього закон набуде чинності.

You cannot copy content of this page