fbpx

Пробачиш – і будеш мати чоловіка, а діти батька, – гуло в голові вже місяць. Воно й не могло не лунати, адже мама повторювала це по сто разів на день, поки вона з дітьми у них жила

Ти не молодієш, а скільки того віку – не встигнеш оглянутися. А вже старість і ви обоє в квартирі збираєте дві пенсії докупи аби за комунальні послуги оплатити. Отаке життя. І вже нічого не пам’ятаєте з того, що було в молодості, – не вгаває мама.

– То єдина надія на альцгеймер?, – зло жартує Ліля.

– Жартуєш? Іди спитай тата. Який був герой, а тепер сидить біля моєї спідниці і пельмені виклянчує по неділях. Чи ти думаєш, що я вся від щастя горіла аби його шкарпетки прати?

– То треба було не прати!

– Не прати? Як би я не засунула свою гордість куди подалі, то не було б у тебе тата і не було б навчання в університеті!

– Мамо, я жодного дня за спеціальністю не працювала і не просила мене туди впихати!

– То я винна? То отака мені подяка за твоє безбідне життя?

– То я винна, що ти з татом терпіла все життя, а тепер і рада, що я в такій же ситуації?

– Я рада? Язик тобі як повертається таке говорити? Я тобі кажу, що отак буде: пробачиш і проживеш все життя з ним і діти матимуть батька!

Ліля вийшла з дому. Посиділа на лавочці, але бабусі-сусідки явно дали зрозуміти, що лавочки іменні і не всяким на них можна глянути, а тут сидить, принцеса. Бродила знайомими вуличками, ноги несли самі, бо перед очима вигулькували то переписка, то його винуваті очі. «Вибач, це не повториться», ось і все, що почула. Навіть, якби він плазував на холодній підлозі в кіптяві свічок день і ніч, вона б не пробачила. Отак мрієш про спільну старість, ділишся бутербродом, народжуєш дітей, а потім таке: «Вибач». Вона нічого не означає. То й вона нічого не означає, раз можна отак і ти й спіткнутися в чиєсь ліжко.

– Тобі вже не двадцять, – додавала оптимізму краща подруга, Леся, – Хто тебе з двома дітьми візьме? Та й фігура в тебе вже не та, зморшки он біля очей. Та й ти якась занедбана, якщо чесно.

– Ти мені подруга?

– Тому й кажу, що подруга. А то надумаєш собі веселковий рай. А потім на колінах повзтимеш до нього аби прийняв тебе з дітьми. Я тебе реально оцінюю. А ти вже сама роби висновки.

Зупинилася біля вітрини магазину і довго не впізнавала себе в жінці в кросівках у в’язаній шапці, навколо пурхали, цокали і пливли нафарбовані дівчата. Всі були дівчатами, навіть, шістдесятирічні бабусі, а от вона? Вдома в мами закрилася в ванній і розглядала в дзеркалі розтяжки, сивину, що пробивалася. Довго вмивала очі холодною водою аби зняти припухлість – діти не мають здогадатися.

– Ти як? – аж підскочила від батькового голосу, бо була впевнена, що сама в кімнаті.

– Нормально.

– Що, мама сповідає? Вона вміє, – тяжко зітхнув тато.

– Відженеш думки пельменями, – ляпнула Ліля.

– Вони у неї не смачні, – зітхнув тато, – Я її прошу їх зробити аби побути на самоті хоч трохи. І не чути про її старання, про її жертви, про мої шкарпетки.

– То чому ж ти це терпиш?

– Колись думав, що заради тебе, щоб хоч батько в тебе був нормальний. А тепер вже звичка.

– Надієшся забути?

– Так.

Вони засміялися, обоє! Ліля ніби вперше побачила тата: ті шоколадки, які він їй підсовував, коли мама сварила; кишенькові, які докладав, і мовчанку, коли вона робила дурниці, а мама вчила її розуму.

Автор: Ксеня Ропота.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page