fbpx

“При першій зустрічі люди оцінюють вас за двома критеріями” – пояснення Гарвардського психолога

Професор Гарвардської школи бізнесу Емі Кадді вже більше 15 років працює над вивченням того, яке перше враження ми справляємо на інших людей.

У своїй новій книзі «Присутність [духу]. Як направити сили своєї особистості на досягнення успіху» Кадді пише про те, що перші два запитання, на які люди відповідають при зустрічі з вами такі:

– Чи можу я довіряти цій людині?

– Чи можу я поважати цю людину?

Психологи трактують це як пошуки в іншій людині тепла і компетентності. Як правило, всі ми хочемо бачити в нових знайомих саме ці дві якості, і бажано – одночасно.

Професор Кадді зазначає, що більшість людей вважають, що самий визначальний фактор – це все ж компетентність.

Найімовірніше, тому що вони оцінюють людину з точки зору боса, підлеглого або колеги по роботі. Зрештою, це дійсно важливо – коли поруч з тобою людина, з якою можна вести справу або виконувати складний проект. На неї завжди можна покластися і не очікувати неприємних несподіванок.

Але насправді найважливішими факторами все ж є тепло і довіра. Саме за цим нас оцінюють люди при першій зустрічі.

«З точки зору еволюції, – пояснює Кадді, – для нашого виживання важливіше знати, чи заслуговує людина нашої довіри».

Дійсно, для наших предків, які жили в печерах і полювали на мамонтів, намагаючись вижити, найважливішою була впевненість в одноплемінниках. Що з того, якщо людина компетентно розводить вогонь і виробляє шкуру дикого кабана, якщо він запросто може позбавити вас життя або вкрасти все майно і сховатися?

У своїй книзі Кадді досліджує питання, як зберігати впевненість в собі, що б не трапилося. Вона про те, як встановити справжній, глибокий зв’язок з іншими людьми, відчути себе всесильним і почати радіти життю в повній мірі.

«Пам’ятайте, що ми прагнемо не влади над іншими, а до влади над собою, тобто свободу від чужої влади», – підкреслює автор.

Кадді говорить про те, що, хоча компетентність і дуже важлива, але тільки – після встановлення довіри. Тому що, якщо вже занадто зациклюватися на професійних якостях людини, вважаючи їх найважливішими, можна нажити багато проблем і неприємностей.

Вона говорить про те, що багато стажистів MBA (Master of Business Administration), які вивчають управління бізнесом, настільки стурбовані тим, щоб їх вважали розумними і компетентними, що часто не беруть участь в соціальному житті, ніколи не звертаються за допомогою, і в результаті – виявляються ізольованими.

Ці націлені на перемогу і впевнені в собі люди отримують справжнісінький шoк, коли їм ніхто не пропонує роботу після закінчення бізнес-школи. А вся справа в тому, що з огляду на їх відірваність від світу людей, про них ніхто не знає і вони нікого не знають. Відповідно, вони не викликають довіри.

Ось чому Кадді пише:

«Якщо людина, на яку ви хочете справити враження, не довіряє вам, то ви не просунетеся занадто далеко. Насправді, швидше за все, навпаки – навіть викличете підозри. Наприклад, часто претенденти намагаються створити у роботодавця позитивне враження про себе. А для цього – захлинаючись розповідають про свої досягнення або старанно посміхаються і весь час заглядають співрозмовнику в очі. Результат зазвичай плачевний, особливо в разі тривалих співбесід з досвідченими інтерв’юерами. Чим сильніше кандидат намагається щось зобразити і чим більше прийомів використовує, тим скоріше його вважатимуть нещирою людиною, маніпулятором, а це не віщує нічого доброго.

Відкрита, щира, що випромінює тепло людина – викликає довіру і захоплення. І тільки після встановлення довіри, відкриваються всі грані її професійності та компетентності».

Читайте також: Вітрина дорогого магазину лукаво дивилася на «давно не в моді» Настине пальто, спідницю «в клітинку» і вив’язаний з двох старих «новий» светр.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page