fbpx

Шашлик не пробачить ці 9 помилок під час приготування. Вийде сухим і несмачним. Ось як їх не допустити

Якість шашлику залежить від багатьох чинників: маринад, різновид м’яса, спосіб приготування. Але все це справа смаку. У цій статті ми поділимося загальними правилами, яких необхідно дотримуватися, щоб не зіпсувати шашлик в процесі приготування, пише Тутка.

Розповідаємо, що зробити, щоб ваш шашлик вийшов соковитим і смачним.

9. Щільне нанизування шматків

Багато насаджують м’ясо на шампури щільно і це виглядає як кебаб з фаршу. Але для того, щоб кожен шматочок м’яса добре просмажився з усіх боків, між ними повинне залишатися місце приблизно в 0,5 см. Якщо щільно нанизувати м’ясо на шампур, воно НЕ просмажиться у місці стиків.

8. Нарізування шматків різної величини

Очевидно, що шматкам різної величини потрібен різний час для прожарювання. І все-таки є ті, хто забуває про це і нанизує на шампур різні шматочки. Рекомендується нарізати м’ясо на шматки по 3,5-4 см. Якщо вони будуть меншими, то м’ясо вийде сухим, а якщо більшими, то погано просмажаться всередині.

Коли ви приміряєте шматки, проколюючи їх знову і знову, м’ясо втрачає свій сік. Правильно нарізане м’ясо позбавить вас від необхідності влаштовувати кожному шматочку «примірку».

7. Додавання на шампур овочів


Дивна звичка, походження якої залишається загадкою. Очевидно, що овочі готуються швидше, ніж м’ясо. У процесі смаження зняти овочі з шампура не вийде і найімовірніше вони згорять, залишивши неприємний запах, який м’ясо вбере в себе. Якщо вам пристрасно хочеться приготувати овочі на вугіллі, використовуйте для них окремі шампури. Найкраще це робити після приготування основної страви, коли вогонь зменшиться.

6. Використання рідини для розпалювання


Ті, хто хоче заощадити час, користуються рідиною для розпалювання. Але річ в тому, що головне завдання – домогтися стабільного , а не інтенсивного горіння, щоб вугілля якомога довше зберігало жар. До того ж, якщо використовувати рідину для розпалювання, ваша страва буде приправлена неприємним запахом.

5. Використання трухлявих дощок замість хороших полін або вугілля


Багато людей використовують замість вугілля або полін старі дошки від паркана, гнилі гілки – все, що трапиться під руку. Але від якості дров залежить не тільки те, як довго будуть зберігатися вуглинки, але і смак вашого шашлику. Щоб вугілля прогоряло рівномірно, використовуйте сухі дрова однакового розміру з листяних дерев. Якщо ви використовуєте куплене вугілля, розпаліть його за допомогою трісок або паперу.

4. Поливання вугілля в разі загоряння


По-перше, через ці дії у вугілля зменшується жар, заради якого ми дотримувалися перерахованих вище пунктів. По-друге, якщо холодна вода потрапить на шматочки м’яса, є ризик, що шашлик просмажиться нерівномірно. Від поливання м’яса холодним маринадом теж варто утриматися.

Як краще зробити:

Якщо вугілля загорілося, посуньте шампури або решітку вбік і перемішайте їх кочергою або палицею.
Якщо ви поливаєте м’ясо маринадом, щоб воно не обвуглилося, доведіть маринад до температури кипіння.

3. Смаження на відкритому вогні


Багатьом знайома така картина: похід, вогнище, сосиски або шпикачки на гілках. І всі пам’ятають, що ковбасний виріб покривається темною скоринкою. Це, безумовно, романтика. Але річ в тому, що, на відміну від сирого м’яса, ковбасні вироби готові до вживання в сирому вигляді. Якщо ж ви будете смажити на відкритому вогні шашлик, м’ясо швидко почорніє і перетвориться на вугілля з сируватим вмістом.

2. Смаження на непідготовленому вугіллі


Просте правило, яке потрібно запам’ятати назавжди – добре розігріті вуглинки покриваються попелястою плівкою, через яку видно розпечену серцевину. Також вони можуть видавати легкий металевий дзвін. Коли вугілля посивіє та почне дзвеніти – настав час приступати до смаження.

1. Надрізання шматків м’яса для перевірки готовності

Читайте також: Голубці протестують! Але ми їх не слухаємо, і продовжуємо готувати капустяну слойку, яка в 100 разів смачніша


Якщо ви не можете визначити на око, чи добре просмажилося м’ясо, можна надрізати один, найтугіший шматок. Але пам’ятайте, що це призведе до втрати соковитості м’яса. Ні в якому разі не надрізайте кожен шматочок на шампурі. Час приготування залежить від того, яке м’ясо ви використовуєте. І якщо ви дотримувалися попередніх пунктів, то зовнішнього вигляду буде цілком достатньо, щоб зрозуміти, чи готовий ваш шашлик, чи ні.

You cannot copy content of this page