fbpx

“Штрафи у понад 100 тисяч гривень”: в Україні запрацювала нова система контролю над якістю продуктів

В Україні з сьогоднішнього дня, 4 квітня, набула чинності основна частина закону, який посилює контроль у сфері харчової продукції.

Закон прийнято Верховною Радою ще в травні 2017 року, президент України Петро Порошенко підписав документ у червні 2017 року, пише “segodnya“.

Закон стверджує базові принципи європейської системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів:

– передбачає введення зовнішнього щорічного аудиту, до якого в тому числі залучатимуться представники громадськості;

– обмежує коло осіб, яким можуть делегуватися повноваження щодо проведення державного контролю;

– вводить фіксовані розміри штрафів за порушення.

Тепер підприємствам потрібно завжди бути готовими до перевірок – закон передбачає, що контроль стане ризик-орієнтованим і буде проводитися “з періодичністю, достатньою для підвищення безпеки продуктів”. Наприклад, підприємство, віднесене до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз у квартал.

Раніше був передбачений обов’язок держоргану попередити підприємство про перевірку за 10 днів до її початку. Таким чином губився ефект раптовості й підприємці встигали приховати порушення. Крім того, почнуть враховувати вид продукції, з якою працює підприємство.

Порушення нового закону передбачає такі штрафи:

– виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованих потужностей тягне за собою штраф у розмірі 74,46 тис. грн на юридичних осіб, для фізичних осіб-підприємців – 40,954 тис. грн;

– виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу – 111,69 тис. грн для юросіб, для фізосіб-підприємців 74,46 тис. грн;

– реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, терміни зберігання яких минули, але в результаті цього вони не стали шкідливими для здоров’я людини або тварини – 44,676 тис. грн для юросіб, 29,784 тис. гр для фізосіб-підприємців.

Якщо виявлені фактори є загрoзoю для життя і здоров’я людини, державний інспектор має право прийняти рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів. Зупинення роботи, що перевищує цей термін, здійснюється тільки за рішенням суду.

Читайте також: “Перед знайомством з ним я пішла до церкви”: Леся Нікітюк про Сергія Притулу

You cannot copy content of this page