fbpx

Сім секретів, які розумні жінки знають про гроші

Правильні фінансові звички потрібно прищеплювати собі, поки вони не приживуться, як друга шкіра.

«Шлях до перетворення на розумну маму починається задовго до наpодження вашої першої дитини, і задовго до того, як в тесті з’являться дві смужки. Певні грошові звички роблять нас більш підготовленими до фінансового шoку, яким стає початок сімейного життя», – зазначає письменниця, автор книги «Розумна мама – заможна мама» Кімберлі Пaлмер.

Вона розповідає, що багато жінок, у яких вона брала інтерв’ю для своєї книги, почали відкладати гроші, як тільки знайшли першу в своєму житті роботу, прищеплюючи собі певні фінансові звички, поки ті не прижилися, як друга шкіра; багато хто починав інвестувати ще до тридцяти, думаючи про своє майбутнє.

«Коли я запитала у двох мам, обидві – тридцятирічні юристи, обидві заробляють більше за своїх чоловіків, і у яких сім дітей на двох, як вони навчилися так вміло розпоряджатися грошима, обидві розповіли про свої перші роботи», – ділиться автор. Одна з опитаних, за її словами, ще підлітком підробляла в хімчистці, друга працювала в кафе швидкого харчування.

Палмер каже, що жодна з жінок не змогла згадати, чи обговорювали їхні батьки грошові питання з ними, але обидві бачили, що батьки тяжко працювали і жили по кишені.

«Тим не менше, для багатьох мам відносини з грошима так само складні і недостатньо  міцні, як і ставлення до свого тiла. У всіх нас є проблеми, які потрібно подолати, причому деякі з них родом з дитинства – вони сформувалися, коли ми спостерігали, як наші мами справляються (або не справляються) з фінансовими питаннями», – пояснює Пaлмер.

Читайте також:  Дівчина 365 днів майже нічого не купувала, і ocь щo з цього вийшлo(фото)

Вона називає сім кроків, які допомагають сформувати корисні грошові звички:

1. Оцініть свої поточні витрати і порахуйте, скільки вам вдається заощадити. Подивіться, які витрати можете скоротити, щоб почати економити потрібну суму. Деякі рішення можуть виявитися непростими (кабельне ТБ або економія), але вони дозволять вам переглянути свої пріоритети.

2. Визначте свої короткострокові і довгострокові плани щодо заощаджень. Чи знаєте ви, на що збираєте гроші? Озвучити це – означає отримати додаткову мотивацію.

3. Культивуйте в собі почуття вдячності. Знаходьте кожного дня хвилинку на те, щоб відчути вдячність за матеріальні і духовні блага, які вам доступні.

4. Зістарте себе і проведіть трохи часу зі своєю дорослою версією. Є багато додатків, що дозволяють поглянути на постарілу себе.

5. Зателефонуйте родичці, яка старша за вас і запитайте у неї, чому вона навчилася за своє життя в питанні витрат і економії.

6. Подумайте про власні почуття до грошей і спробуйте зрозуміти, що могло сформувати ваше ставлення до них. Чи пам’ятаєте ви, як батьки обговорювали грошові питання за вашої присутності?

7. Візьміть на себе роль відповідального за ваш фінансовий стан. Кожні кілька місяців знаходьте час на те, щоб оцінити ваші поточні рахунки, ваші цілі та кроки, які вам потрібно зробити, щоб їх досягти.

За матеріалами – Новое время.

Опубліковано 7 лютого 2019  року

You cannot copy content of this page