fbpx

Сором який! Настина Люба байстрюча народила. А такою тихенькою була. Не треба було дівці до міста їхати, – перемивала кісточки дорога родина

У дитинстві Ганнуся придумувала казки, щоб стати трішки щасливішою. У своїх вигадках вона завжди була принцесою, як у книжці, подарованій хрещеним.

Про те, що вона принцеса, знали квіти на бабциному городі, дерева в саду, польові маки і волошки. Більше ніхто.

Вона любила приїжджати до бабці в село. Тутешні дітлахи її не дражнили. Навпаки, їм з Ганнусею було цікаво.

Ганнуся жила з матір’ю в місті. Мама працювала на великому заводі. І, як казала, від великої любові народила Ганнусю. Але, як виявилося, «велика любов» мала сім’ю. І жертвувати нею заради Ганнусі і її мами не стала. То ж свого батька дівчинка ніколи не бачила. Через це місцева дітвора діймала Ганнусю. А від сусідки Лізки діставалося інколи й мамі. Лізка до всіх мала претензії. Але Ганнусиній мамі-одиначці перепадало найбільше. Дівчинка не любила сімейного гуртожитка. І дуже хотіла стати дорослою.

Більшість родини після народження Ганнусі від них відвернулася. «Сором який! Настина Люба байcтрюча народила. А такою тихенькою була. Не треба було дівці до міста їхати, – перемивала кіcточки дорога родина. – Треба було за Степана заміж виходити.

Так увивався біля неї…». «Степан також не подарунок, – ставав дехто на захист Люби. – Щойно весілля відгуляли, а вже руку підняв на жінку». «Краще б уже руку підняв, аніж в подолі принести», – не вгавали деякі родичі.

«Красуня…», – усміхалися люди, дивлячись на довге Ганнусине волосся кольору стиглої пшениці і гарненьке миле личко.

«Красуня…», – зітхала мама, споглядаючи на вражаючу схожість доньки з колишньою «великою любов’ю».

Коли Ганнуся була в третьому класі, не стало бабці Насті. Відтоді вона з мамою до села їздила рідко. Хіба що на дідову і бабцину мoгили. В гості Любу з Ганнусею ніхто не кликав. Родина так і не змогла пробачити Любі позашлюбної дитини.

Коли Ганнусі минуло десять років, у неї з’явився вітчим. Ганнуся не кликала його татом, хоча дядька Ігоря поважала і слухала.

Називала його просто «ви».

Особливо вдячна була вітчиму за те, що вони з мамою нарешті переселилися з сімейного гуртожитка до нормальної двокімнатної квартири.

Дядько Ігор любив ходити на батьківські збори, коли мама була на роботі. Ганнусю завжди у школі хвалили. «Наша доня – найкраща», – «звітував» дядько Ігор мамі про Ганнусині успіхи.

Після закінчення школи дівчина вступила у хороший вуз. Закінчила навчання з червоним дипломом і з пропозицією вийти заміж.

Її наречений – син і внук шанованої родини – викликав ляк у матері.

– Ганнусю, ми проста сім’я. Не з руки з такими людьми родичатися, – опам’ятовувала доньку.

– Любцю, а якщо це справді її доля? Наша Ганнуся розумниця і красуня. А статки… нині нема, завтра є, чи навпаки, – міркував вітчим.

– Мамо, не всі такі, як наша родина. Одні – відвертаються, інші – пригортаються. Дмитро – чудовий. І його батьки також.

Люба готувалася до зустрічі з майбутнім зятем і сватами. Від хвилювання трусилися руки й ноги.

І ось… дзвінок у двері.

– Доброго дня. Дмитро, – представився Ганнусин наречений. – Моя мама Вікторія. Батько Арсен.

Люба розгублено усміхалася, запрошувала до вітальні. Губилися думки і слова…

– Риболовлю любите? – запитав гість в Ігоря, побачивши у коридорі вудки.

– Та… грішу трохи, – віджартувався той.

«Рибна» тема так захопила чоловіків, що жіноцтво махнуло на них рукою.

– Нам відразу сподобалася ваша донька, – мовила Вікторія до Люби.

– Дякую. Ми – звичайні люди, як бачите. Ганнуся в нас одна…

– Не хвилюйтеся, важливо, аби наші діти були щасливі.

Любине горло здушило від сліз. Вона все життя вдячна Вікторії за ці слова…

У щасті час минає швидко. Ганнуся з Дмитром подарували своїм батькам двох онуків. Відсвяткували десяту річницю весілля.

Переїхали у столицю. Дмитро займався бізнесом і трохи політикою. Ганнуся, Ганна Миронівна, працювала бізнес-консультантом.

Вона досягла у цій сфері високого статусу. Її цінували за професіоналізм і компетентність.

– Ганнусю (чоловік кликав її тільки так), мушу їхати у справах на твою маленьку батьківщину. Є один бізнес-проект. Павло, Пашка, ти його знаєш, ідеєю не тільки поділився, а й до співпраці запрошує. У нього там якийсь родич у чиновниках ходить. Ось вони й вирішили переробне підприємство організувати. Може, й ти поїхала б? Оцінила б ситуацію. До батьків заїхали б.

– Не вийде. У мене дві важливі зустрічі. Ти знаєш, якого пошибу мої клієнти. З такими ділові зустрічі відміняти не прийнято. А мамі і дядькові Ігорю гостинці підготую. І скажи їм, що скоро приїду.

Бізнесовим проектом Дмитро зацікавився. Якби все вийшло так, як запланували, можна було б отримати у перспективі хороші прибутки. Жодного переробного підприємства у районі, де керує Павлів родич, немає. Отже, конкуренції, відповідно, також. Зате вистачає робочих рук і сировини.

А ще розхвалював Дмитро став у Завидинцях. Він, як і батько, любив рибалку. То ж на прохання районного керівника сільський війт Завидинців влаштував столичним гостям відпочинок з рибалкою і юшкою.

– Завидинці? Моя мама народилася у цьому селі. Ставок там справді чудовий.

– Я пообіцяв сільському голові подарувати кілька комп’ютерів для школи. Хлопець він нормальний. Зробити щось хоче. А грошей нема. Молодь із села втікає. Наступного місяця завезу подарунок. Поїдеш зі мною?

– Постараюся. Маму заодно побачу. І для школи також дещо спрезентую. Але я маю умову. Не кажи сільському голові, нікому, ні про маму, ні про мене. Родина колись відвернулася від нас. Я розповідала тобі.

– А якщо хтось тебе впізнає?

– Ну, якщо впізнає…

Дмитро таки зателефонував сільському війтові і сказав, що, можливо, приїде зі столиці ще одна людина, котра також вирішила допомогти школі. Тим паче, її мама родом із Завидинців. А звати її Люба.

Голова під великою таємницею розповів новину у сільраді. І до вечора її вже знало все село.

Зустрічали благодійника, який нарешті ощасливив школу дивом сучасної техніки, – учні, вчителі, сільрадівці й інші мешканці

Завидинців. У перших рядах стояли представники Любиної родини, яким не терпілося побачити, що ж виросло з того нагуляного дівчиська. Та й не дуже вони йняли віри, що щось путнє з Ганнусі виросло. Думали, переплутав щось голова.

З районним керівником приїхали представники, точніше, представниці з відділу освіти, адміністрації та з преси. Він пафосно представив Дмитра Арсеновича, котрий великодушно вирішив допомогти школі комп’ютерами, а району у недалекому майбутньому допоможе створенням нових робочих місць.

Ганна стояла біля авта. Дмитро попередив сільського голову, що афішувати свою персону вона таки не бажає. А, оскільки війт почувався виним, що не втримав язика за зубами, то обіцяв мовчати, як риба.

Родина тим часом серед приїжджих з району чиновниць і двох журналісток вишукувала Ганну. Перешіптувалися, котра ж із них Любина донька.

Ганна ловила на собі зацікавлені погляди. Але «дорогі» родичі міркували: звідки в Любиної доньки така шикарна машина? І занадто гарна та доглянута ця пані. Ні, це не Ганна. А стоїть осторонь тому, бо, напевно, коханка столичного благодійника.

А Ганна ладна була кричати на весь світ: «Це ж я!..».

«Не приїхала наша родичка», – шепотіла розчаровано родина. «А що то за одна біля машини стоїть?». «Коханка нашого благодійника». «Звідки знаєте?» «Всі знають, що такі з коханками, а не з жінками їздять».

Сільського голову запросили виголосити завершальний спіч. Він дякував Дмитру Арсеновичу, районному керівникові та іншим присутнім. А також ще одній благодійниці, котра подарувала школі принтери.

Керівник з району, змінившись на обличчі, зашепотів сільському голові:

– Чому її до слова не запросили?

– Вона того… інкогніто. Не хотіла.

– Хм!

Чиновник поважно рушив до Ганни, взяв її під руку.

– А ось наша скромна благодійниця. Еее…

– Ганна Миронівна, – тихо мовив війт.

– Ганна Миронівна… еее…

– Дружина Дмитра Арсеновича, – знічено прошепотів сільський голова.

– Дружина Дмитра Арсеновича, – розквітнув в усмішні районний чиновник. – Дякуємо вам від щирого серця…

Дехто з «дорогої» родини стиха ахнув. Дехто готовий був підійти й засвідчити своє шануваннячко…

Ганна ж у супроводі районного керівника пішла до свого авто. Родичі розгублено дивилися їм услід.

Коли машини рушили з місця, родинонька дружно з докорами накинулася на сільського голову:

– Ти чого нам відразу не сказав, що то була Любина донька?

– А ви що, не впізнали своєї родички?

Йому ніхто не відповів…

автор: Ольга Чорна

Читайте також: Коли народилася донька, матір відрізала: – Не подібна мала до нашої родини! Виросте така ж, як твоя зазноба.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page