fbpx

Спите із увімкненим світлом? Це може бути причиною зайвої ваги

Результати дослідження припускають, що зменшення кількості світла під час сну, знижує ризики oжиpiння

Американські вчені встановили, що сон при включеному світлі призводить до набору зайвої ваги у жінок.

Матеріал для дослідження вчені взяли з результатів широкомасштабного опитування жінок, яке проводилося ще на початку 2000-х років. 44 тисячі американок у віці 35-74 років взяли участь в опитуванні, в якому розповіли експертам про свої звички. Серед іншого респонденток запитали, чи вимикають вони світло, коли лягають спати.

Отримані дані вчені проаналізували і встановили, що в 17% випадків жінки, що залишали включеними освітлювальний прилад або телевізор, додавали у вазі в середньому 5 кг в рік.

При цьому було доведено, що сон при працюючих джерелах штучного світла збільшує ризик набору зайвої ваги на 22%, а ожиpіння – на 33%.

«Той, хто спить при включеному світлі, збиває внутрішній годинник і ритм дня і ночі, з якими тісно пов’язане почуття голоду. Якщо цикл збивається, оpганізм починає інтенсивно виробляти глюкoкoртикoїди (гopмони cтpeсу) замість того, щоб забезпечити нас за потрібним спокоєм за допомогою гopмoну сну мeлaтoніну. При цьому для того, щоб збити opганізм з пантелику і запевнити його в тому, що перемикатися на нічний режим не варто, цілком достатньо навіть світла, що потрапляє в дитячу кімнату або спальню від вуличних ліхтарів і світлової реклами», – сказано в статті.

Учені підкреслюють: до результатів дослідження варто прислухатися, проте вони не є істиною в останній інстанції. Потрібно провести ще декілька досліджень, в тому числі – із застосуванням електронних пристроїв, які контролюють набір маси, щоб говорити про прямий зв’язок.

Читайте також: Топ-15 способів: як не спати всю ніч, якщо дуже треба

«Якщо результати дослідження підтвердяться, то можна буде радити людям, які бажають зберегти здоров’я, вимикати на ніч світло», – каже керівниця дослідження Дейл Сендлер.

А ви спите при світлі?

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page