fbpx

Стали відомі деталі перевірки соняшникової олії найпопулярніших торгових марок в Україні

Жителі України, часто сумніваються в дотриманні вітчизняними виробниками загальноприйнятих стандартів для продуктів харчування. Журналісти видання «ФАКТИ» вивчили недавнє дослідження Центру експертиз «ТЕСТ», що стосується якості та відповідності стандартам одного з найпопулярніших продуктів в арсеналі будь-якої господині – соняшникової олії.

Відомо, що громадська організація із захисту прав споживачів «Науково-дослідний Центр споживчих експертиз« ТЕСТ »- абсолютно незалежна структура, яка існує з 2001 року. Вона регулярно проводить тестування різноманітних продуктів і товарів, оперуючи виключно в інтересах споживачів. Але найважливіше, що на «озброєнні» «ТЕСТ» 50 світових і українських лабораторій, а результати їх досліджень знаходяться у відкритому доступі.

Для аналізу якості соняшникової олії, фахівці «ТЕСТ» взяли вісім найпопулярніших вітчизняних марок. Це два різновиди олії «Олейна» ( «Пресована» і «Традиційна»), «Щедрий дар», «Чумак золота», «Майола» «Стожар», «Диканька» та «Королівський смак». Їх зразки були перевірені в лабораторії за кількома важливими фізико-хімічними показниками. Також фахівці оцінили маркування, упаковку і смакові особливості.

Експерти «ТЕСТ» проаналізували найменші деталі, які можуть допомогти покупцям зробити свій вибір на користь тієї чи іншої марки соняшникової олії. Для простоти вони детально розшифрували зміст позначень, написаних на етикетках пляшок.

Читайте також:  Січневі платіжки за газ шoкували українців: що слід робити, якщо отримали таку(відео)

Пресована- це олія першого віджиму, яку потім рафінують.

Рафінована – очищена хімічним або фізичним способом від небажаних компонентів, що впливають на термін зберігання і безпеку

Дезодорована – олія без запаху. Нерафінованій олії притаманний яскравий аромат смаженого насіння, але він подобається не всім і підходить не для всіх страв. До того ж речовини, що обумовлюють запах, призводять до швидкого псування продукту. Ось їх і видаляють за рахунок обробки водяною парою під вакуумом.

Виморожена – оброблена холодом для видалення восків. Насіння соняшнику покриті шаром натурального природного воску, який при виробництві переходить в олію. При кімнатній температурі воски знаходяться в рідкому стані, олія абсолютно прозора. Взимку, коли стоять морози, олія на складах або вулиці починає мутніти через те, що воски переходять в твердий стан. Щоб олія не втрачала на холоді прозорість і не лякала споживачів свої виглядом, її виморожують.

Лабораторні дослідження, проведені експертами, торкнулися і об’ємів олії. «Ніхто з виробників з об’ємом покупців не обманює», – підсумували фахівці Центру споживчих експертиз.

Кислотне і перекисле число – одна з найважливіших характеристик, що вказують на свіжість рослинної олії і її придатність для харчових цілей. Всі вісім тестованих зразків абсолютно відповідають нормам ДСТУ 4492.

Бенз (а) пірен – речовина, яка потрапляє в насіння з навколишнього середовища: вихлопів транспорту, викидів заводів, поблизу яких розташовані поля соняшнику. Вона може навіть накопичуватися при сушінні або зберіганні на асфальтовій поверхні. Всі вісім зразків соняшникової олії були ретельно перевірені на наявність бенз (а) пірену і виявилися безпечними: при нормі не більше 2 мкг / кг у всіх зразках було навіть менше 1 мкг / кг небезпечної речовини.

Ще одна «страшилка», що стосується соняшникової олії – наявність в ній слідів бензину. Відомо, що продукт з насіння отримують шляхом пресування, екстракції і комбінування цих двох способів. Саме екстракцію виробники вважають більш економічним способом, оскільки вона дозволяє максимально витягти олію з насіння. При такому методі отримання соняшникової олії використовується розчинник гексан.

– Зрозуміло, що споживачів лякає така технологія , – визнають експерти лабораторії «ТЕСТ». – Звідси і поява чуток про те, що в соняшниковій олії міститься бензин. Але результати нашої перевірки в лабораторії показали, що у всіх восьми протестованих зразках слідів гексану немає.

Судячи з висновків експертів Центру споживчих експертиз, найбільш популярні українські торгові марки соняшникової олії – одні з найякісніших продуктів вітчизняного ринку. Ретельне дослідження параметрів і показників підтвердило, що вони виробляються з соняшнику згідно з нормами ДСТУ 4492 і безпечні для споживання.

«Соняшникова олія – продукт, яким можна пишатися!» – до такого висновку прийшли фахівці незалежного Центру експертиз «ТЕСТ».

Опубліковано 22 січня 2019 року

You cannot copy content of this page