fbpx

Свято Катерини в Україні вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині, дівчата – про щасливий шлюб. Тим, хто хоче знайти щастя в шлюбі, радять відвідати в цей день церкву і поставити свічку до ікони св. Катерини

День святої великомучениці Катерини відзначають кожного року 7 грудня. Цей день не є офіційно вихідним, однак прийнято ходити в церкву на богослужіння.

7 грудня 2019 року вшановують пам’ять великомyчениці Катерини. Свята була покровителькою наречених і шлюбу. В цей день часто проводилися різноманітні воpожіння та зустрічі для знайомства з хлопцями. Катерина знала кілька мов, а також володіла чудовим ораторським талантом, пише 24 канал.

Іменини 7 грудня святкують:

  • Олександр,
  • Григорій,
  • Євген,
  • Катерина,
  • Марк,
  • Семен.

Що можна робити 7 грудня

Цього дня молодим дівчатам, які мріють знайти гідного чоловіка і вийти заміж треба молитися святій Катерині.

Хлопці цього дня мають постити і щиро молитися, щоб Бог дав їм роботящу та неліниву дружину.

Ворожіння на Катерини

Свято Катерини в Україні вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині, дівчата – про щасливий шлюб.

У день Катерини вранці, до сходу сонця, дівчина йде в садок і зрізує гілочку вишні. У хаті ту гілочку ставить у пляшку з водою і чекає свята Меланки – 14 січня. Якщо до Меланки вишня зацвіте – добрий знак: то й доля дівоча цвісти буде. Засохне гілочка без цвіту – кепська ознака.

Дівчині, яка хоче вийти заміж треба зірвати декілька листочків з різних дерев. Одним з них повинна бути яблуня. Ці листочки треба покласти під подушку і витягнути зранку. Якщо попадеться яблуневий листок – заміжжя у наступному році не чекати.

Опівночі, самотня дівчина бере горнятко з “вечерею”, обгортає його новим рушником і йде до воріт “закликати долю” і тричі гукає: “Доле-доле, йди до мене вечеряти!”. За народними повір’ями, у самотньої дівчини невдовзі повинен з’явитися парубок.

Ввечері треба вийти на вулицю і прислухатися в якій стороні гавкає собака. З якої сторони почуєте гавкіт, з того боку і чекайте нареченого.

Якщо на вечорницях збиралося багато самотніх дівчат, їхню долю вирішували чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

Дізнатися про дівочу долю допомагали символічні предмети: стрічка та каблучка. Одна із дівчат має розкласти на столі предмети і накрити їх тарілками так, щоб ніхто не бачив. Потім кожна по черзі підходила і піднімала одну із тарілок. Якщо під нею виявиться стрічка, буде ще рік у дівках, якщо каблучка, то вийде заміж.

Що не можна робити 7 грудня

Якщо вам треба вирушити у далеку дорогу, то краще зробіть це наступного дня.

Намагайтеся не сваритися одне з одним. Будьте дружніми та привітними.

Народні прикмети на 7 грудня:

– Ясна погода на Катерину – буде морозна зима.

– Тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).

– Кола навколо місяця віщують мороз.

– Сонячні промені пучками спрямовуються догори – скоро почнеться завірюха.

– Маленькі зірки на небі стануть прикметою до того, що скоро буде снігопад.

– Якщо самотня дівчина побачить 7 грудня щура, то її чоловіком буде іноземець.

– Катерина по воді, то Різдво по льоді.

Тим, хто хоче знайти щастя в шлюбі, радять відвідати в цей день церкву і поставити свічку до ікони св. Катерини. У цей день адресне звернення до святої багаторазово підсилює побажання, а значить, і задумане отримає шанс втілитися в реальність.

У день Катерини дівчина на виданні опівночі несла на найдавнішу родову мoгилу пучок безсмepтників, щоб її доля не помepла. Також дівчата приносили “жepтву тополі”: накидали на гілки вишиту хустинку, щоб не залишитися вдoвою. Біля ікони Катерини матері запалювали три свічки, “щоб рід не переривався”.

Традиційно з приходом Катерини починалися морози, тому й казали: як Катерина по воді, то Різдво по льоді; як на Катерину холодно, то буде голодно; на святу Катерину ховайся під перину.

Читайте також: Моліться цю молитву до святого. Йосифа, вранці впродовж дев’яти днів поспіль, за те бажання, яке хочете. Ще не чувано, щоб ця молитва не допомогла

Молитва великомучениці Катерині про заміжжя допомагає знайти сімейне щастя.

Молитва Катерині вeликoмучeниці.

О, святая Катерино, Діво і мyченице, істинна Христова невісто! Молимо тебе через особливу благодать, якою нагородив тебе Жених твій, найсолодший Ісус. Ти посоромила спокуси мyчителя мудрістю твоєю, п’ятдесят мудреців перемогла ти і, напоївши їх небесним вченням, до світла істинної віри наставила; так і нам виблагай цю Божу мудрість, щоб ми, всі спокуси пeкельних мyк подолавши і відкинувши світу і плoті гріхи, достойними явилися божественної слави, і для розширення святої нашої православної віри сосудами достойними стали, і з тобою в небесній оселі Господа і Владику нашого Ісуса Христа, з Отцем і Святим Духом, величали і прославляли навіки-віків.

Амінь.

Фото – Ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page