fbpx

Третя ночі! Чи ранку? Чоловіка знову не було вдома. Третій раз за тиждень. Юля пам’ятала, що останній раз подивилася на годинник в дванадцятій, потім сон зморив її. Але о третій годині вона прокидалася не перший раз, їй здавалося, що у двері дзвонять

Юля прокинулася від дзвінка у двері. Здалося чи в двері подзвонили? Вона прислухалася – але у відповідь тиша. На вулиці було темно, лише світло ліхтаря пробивалося крізь нещільно закриті штори. Зітхнувши, жінка подивилася на годинник.

Третя ночі! Чи ранку? Чоловіка знову не було вдома. Третій раз за тиждень. Юля пам’ятала, що останній раз подивилася на годинник в дванадцятій, потім сон зморив її. Але о третій годині вона прокидалася не перший раз, їй здавалося, що у двері дзвонять.

Юля не любила такі хвилини, коли прокидаючись, розумієш, що чоловіка немає і він вже не прийде. Гучно билося серце! Від раптового пробудження, від образи.

Їхні стосунки давно не можна було назвати ідеальними, але зараз Юля розуміла, що у чоловіка з’явилася інша жінка. Образа наростала, на очах з’явилися сльози і Юля встала, пішла на кухню, включила чайник. Її самотні чаювання серед ночі стали регулярними. Потрібно заспокоїтися, вранці рано вставати, вести дітей в садок, а заснути навряд чи вдасться.

Зараз діти мирно спали. Юля зайшла в дитячу, поправила дочкам ковдри. Вона стояла і дивилася на сплячих дітей, розуміючи, що це все, що є у неї. Чоловікові вона не потрібна, втім, як і діти. Чоловік весь розчинився в нових стосунках, а їхнє сімейне життя дало тріщину, і його, як розбиту чашку, вже не склеїш.

Наливши собі чаю, Юля довго сиділа на кухні, думаючи про те, що потрібно щось вирішувати, так більше тривати не може. Як вона не хотіла зберегти сім’ю, але роль “запасного аеродрому” її явно не влаштовувала.

Юлі вдалося ненадовго забутися тривожним сном. Вона відвела дівчат в садок і взялася за свої справи.

Близько десятої ранку зателефонувала свекруха, вони поговорили і Юля на емоціях поскаржилася їй на чоловіка!

Свекруха охала і ахала, але тон її голосу здався Юлі настільки нещирим, що жінка зрозуміла – Євгенія Борисівна щось від неї приховує. На словах же вона переконувала Юлю, що нічого про сина не знає. Юля постаралася закінчити розмову, посилаючись на невідкладні справи, але у неї було таке відчуття, ніби її обманюють.

Вона згадала, що сьогодні обіцяла забігти Таня, давня подруга і вирішила спекти пиріг до чаю. Таня прийшла з купою новин, але і тут Юля відчула якусь недомовленість. Невже з нею щось не так? Вона скрізь відчуває обман! Але, якщо у свекрухи вона не могла прямо запитати, що вона знає, то Тані відразу сказала:

– Ти щось знаєш про Сергія?

Таня знітилася, але потім, рішуче хитнувши головою почала розповідати:

– Юлечко, ти не подумай, що я приховую, просто не хотіла тебе засмучувати! Я знаю, як тобі зараз нелегко. Але бачила я твоїх родичів в будинку, де мої батьки живуть. І чоловік твій часто туди ходить. Ось вони всім сімейством, свекор зі свекрухою і зовиця твоя йшли разом з твоїм чоловіком. Я ж багатьох там знаю, і в тому під’їзді, куди вони зайшли, у мене знайома бабуся живе. Зайшла я до неї і почала потихеньку наводити мости! Але бабу Марію сильно вмовляти не треба, вона мені і так весь розклад видала. Ходить твій чоловік до однієї пані, можна сказати майже живе там, та старша за нього, її чоловік кілька років тому пішов у засвіти, двоє дітей у неї, ровесники ваших доньок. А в той день родичі твої йшли до цієї пані на день народження! Так що все твоя свекруха знає і добре вони з твоєю суперницею знайомі.

– Та яка вона мені суперниця! Ти мене знаєш, бігати за Сергієм я не буду. Але, що мене вражає! Гаразд свекруха, але свекор у мене така людина, я його знаю не один рік, і дуже здивована, що він пішов до якоїсь незрозумілої тітки, коханки його сина, при тому, що у сина є дружина і двоє маленьких дітей! Чим його так заохотили, що він пішов проти своїх принципів? Ну нехай, я вже здогадувалася, що у чоловіка хтось є, але не знала, що це зайшло так далеко. Але ж завтра свекруха за традицією подзвонить мені вранці і буде щебетати, що нічого не знає! Як з такими людьми розмовляти?

– Ну гаразд, подружко, біжу я, справ багато! А я дивлюся, ти схудла? Ти знаєш, тобі це дуже до лиця! Не переживай, моя хороша! Як то кажуть – якщо чоловік пішов до іншої, ще невідомо, кому більше пощастило!

– Наші стосунки давно зійшли нанівець, але постійний обман не дає мені спокою! А тепер і родичі його!

Подруги розпрощалися і Юля, не довго думаючи, вирішила зайнятися розлученням. Вона не дозволить витирати об себе ноги.

На наступний ранок, як ні в чому не бувало, подзвонила свекруха. Юля слухала її і, всередині наростала така злість і образа, вона не розуміла, як можна так ставитися до неї, навіть якщо чоловік знайшов собі коханку, навіть якщо ви знаєте про це і вже ходите в гості, на день народження, але повинна ж бути якась порядність!

Свекруха розпитувала невістку про дітей, про справи, чим вона займається – щоденний набір однакових питань. Юля, зібравшись, відповіла:

– Що роблю? Думаю!

– Про що думаєш?

– Думаю, чи сподобався вашій новій, неофіційній поки невістці ваш подарунок на день народження?

Невістка почула, як свекруха шумно видихнула і намагалася щось сказати, але Юля мовчки поклала слухавку.

Нарешті її більше не будуть обманювати! Вона більше не буде плакати і скаржитися, ці люди не гідні її сліз і переживань! Вона вирішить свої проблеми і заживе новим життям, в якому не буде місця ілюзії щасливої родини!

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page