fbpx

– Цього року мамі в голову стукнуло альтанку на дачі будувати! – розповідає Аріна. – Скажи, каже, Артему, що в суботу допомога його потрібна буде, я матеріали замовила, після обіду привезуть, потрібно вивантажити все буде і акуратно скласти. Ха! Начебто це так просто, «скажи Артему»! Артем мені кілька років тому вже сказав твердо: хоче твоя мама займатися дачею – хай робить це сама. До мене з цим питанням не лізьте!

Аріна в шлюбі сьомий рік, у них з чоловіком чотирирічна донька і квартира в кредит. Обоє працюють, але Аріна після вийшла віддалено, працює з дому. Це зручно – можна займатися дитиною практично без відриву від роботи, тим більше, Аріні дуже допомагає мама. Дарина Михайлівна внучку дуже любить, взимку приходить кожен день на чотири-п’ять годин мінімум, бере дитину на себе. Влітку ж і зовсім забирає Аріну з малою на дачу.

Ця мамина дача для них просто порятунок: їздити кудись в справжню відпустку у них з чоловіком не виходить і по грошах, і з міркувань безпеки: адже друге літо над світом висить китайський подаруночок, а Аріна – людина тривожна. Особливо після появи Марійки.

А на дачі є в все, що потрібно для відпочинку та оздоровлення: ставок, ліс, природа, свіжа зелень на грядці, тиша і самота. Доньці тут дуже подобається, та й мама рветься на дачу чи не з початку зими. Самій Аріні, якщо чесно, тут нудно.

Але головна проблема не в цьому.

Справа в тому, що дачний будинок і город постійно вимагають чоловічої руки. Щось прибити, приладнати, полагодити, скопати, притягти. Двом жінкам це не під силу.

– І ось щороку у нас боротьба! – скаржиться Аріна. – Мама вважає, що Артем повинен допомагати, намагається його залучити то до одного процесу, то до іншого. Ось з альтанкою з цією, наприклад – побачила у сусідки, це ж так зручно! Дитині гратися буде де перш за все, і від сонця закрито, і від дощу. Та й самим там сидіти одне задоволення…

– Ну так, ідея гарна.

– Вона і гроші відклала і на матеріали, і на робочих. Але матеріали привезуть у вихідні, їх треба розвантажити і закрити целофаном, а будівельники прийдуть в понеділок. Вантажників мама не оплачувала, це дорого. Думала, розвантажить Артем. І ось пристала до мене – скажи йому, щоб в суботу приїхав раніше, потрібна його допомога! І ось я знову як буфер між ними! Чоловікові сказала, він незадоволений, влаштував мені концерт – у мене, каже, дві роботи, відчепіться від мене з цієї вашою дачею! Чому я в свій єдиний вихідний повинен тягати дошки?

– Зрозуміло. Але в підсумку допоміг чи ні?

– Ні-і. В результаті розвантажували ми з мамою вдвох. Під її скиглення і повчання – мовляв, усім навколо допомагають, і сусідкам, і подругам, а твоєму чоловікові на тебе начхати, він палець об палець вдарити не хоче, навіщо тільки ти заміж вийшла! Для дитини не хоче постаратися, мовляв, хороші умови Марійці на дачі створити, все робиться для неї ж!.. Загалом, накрутила і себе, і мене!

У Артема автомобіль, він їздить на ньому постійно, привозить на дачу продукти, якісь речі з міста для своєї сім’ї. Але їздити і возити тещу по дачних справах, на той же будівельний ринок, відмовляється навідріз.

– Дарино Михайлівно, каже, візьміть таксі! – розповідає Аріна. – Мама образилася не на жарт. Каже йому – а ти мені це таксі оплатиш? А він – а з якого дива я вам повинен щось оплачувати? Оплачуйте самі…

Аріна б і сама вже оплатила мамі і таксі, і вантажників, але грошей у них, в зв’язку кредитом, зайвих немає. Мама ображається: зять самоусунувся, сів на шию і ніжки звісив, бурчить вона. В останній раз взагалі втнув. Приїхали на дачу, він біля хвіртки зупинився, сумки витягнув, заніс в будинок, сів в машину, рукою помахав і поїхав! Ну хоч трохи щось можна було допомогти? Що за чоловік такий у Аріни..

І Артем теж незадоволений, виговорює дружині за цю дачу при кожному зручному випадку. Аріна з дитиною кілька тижнів живуть на дачі, потім на кілька днів приїжджають в місто – помитися, попрати, змінити обстановку. І вона прекрасно відчуває, що Артем теж злий на тещу. Прив’язалася з цією своєю дачею, як будяк! Ну не хоче Артем займатися сільським господарством, не потрібно це йому і не цікаво, їздити на дачу – цілком і повністю ініціатива дружини. Артему ця дача даром не здалася, продукти собі і своїй родині він цілком може купити в магазині…

– Виходить, я перед усіма винна! – ледь не плаче Аріна. – І мамі не допомагаємо, ні грошима, ні роботою, хоча вона все для нас! І чоловіка теж можу зрозуміти, цей кредит тягне всі сили, і в свій вихідний займатися дачею, напевно, дійсно важко і нецікаво. Але що мені щось робити? Я між двох вогнів!

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page