fbpx

У день 17 липня відзначають свято трьох Андріїв: чому дощ цього дня – хороша прикмета

У день 17 липня відзначають свято трьох Андріїв, кожен з трьох святих Андріїв залишив помітний слід в церковній культурі.

Святитель Андрій, архієпископ Критський, народився в місті Дамаску в благочестивій християнській сім’ї. До семи років хлопчик був німий, але одного разу після причастя Святих Таїнств, почав говорити. В 14 років він прийняв чернечий постриг в обителі святого Сави в Єрусалимі. Обдарований, відомий своїм чесним життям, святий Андрій був зарахований до єрусалимського кліру, а в часи імператора Юстиніана II (правив з 685 по 695 р. і з 705 по 711 р.) став архієпископом міста Гортини на острові Крит. Святитель Андрій написав багато проповідей і богослужбових співів.

Князь Андрій народився в 1110 році. Він прославився як мудрий державний діяч і сміливий воїн. За віру і любов до Бога і Божої Матері він названий Боголюбським. За життя сприяв поширенню християнської віри, створив понад 30 храмів і встановив свято Покрови Богородиці в православній церкві, Спас.

Преподобний Андрій – іконописець. Дати народження і смepті його точно не встановлені (1360-1370 – близько 1430), нічого невідомо про його родину, місце народження та перші роки життя. Він створив відому ікону “Трійця”.

Читайте також: Зарплата від 50 тис. грн: топ-5 найбільш високооплачуваних вакансій липня

Зазвичай вдень 17 липня йшли досить сильні дощі, але для селян саме “андріївський” дощ був дуже бажаним, адже він допомагав отримати багатий врожай зернових культур. Були й деякі прикмети, яким приділяли увагу.

У минулі часи дивились, чи немає жовтого листя на деревах, якщо є, то осінь рано настане. Цей день визначав погоду 11 серпня: “Який Андрій – такий і Калинник (11 серпня)”. Пращури у цей день спостерігали, як “грає місяць”. Якщо його можна побачити при сході, то здається, нібито він перебігає з місця на місце, міняє свій колір і ховається в хмари. Така “гра” вказує на хороший урожай.

Народні прикмети на 17 липня

Кажуть, що на Андрія “овес до половини доріс”, Якщо овес росте погано, то варто чекати небагатого врожаю.

Багато ос – прикмета, яка означає, що взимку буде достатньо холодно

З’явилося 17 липня жовте листя на деревах – буде рання осінь

Хмари в липні пливуть купками – до теплої погоди

Якщо грім безперервний – буде град.

Якщо кури ховаються від дощу – негода затримається.

Джерело – ZakDepo

You cannot copy content of this page