fbpx

Україна викуповує свої борги

Уряд почав викуповувати свої валютні зобов’язання за дуже вигідним курсом. Особливий акцент у Міністерстві фінансів зробили на ВВП-варантах, виплати за якими прив’язані до зростання української економіки.

Агресивні дії Росії почали тиснути на українську економіку з весни 2021 року.

Ці новини створили несприятливе інформаційне поле на міжнародних ринках капіталу, і українські активи почали втрачати в ціні.

На піку паніки в січні дохідності українських євробондів з погашенням у вересні 2022 року перевищували 25% через падіння їх номінальної вартості: інвестори продавали зобов’язання Кабінету міністрів у збиток, аби забрати хоча б частину своїх коштів.

“Міністерство фінансів провело кілька операцій зворотного викупу ВВП-варантів, у результаті 4 лютого 2022 року міністерству належало близько 20% загальної номінальної суми цінних паперів”, – зазначили в Мінфіні.

“За нашими оцінками, це зекономило понад 15 мільйонів доларів: оціночно 8 мільйонів як різниця в ціні викупу та номіналі і 8 мільйонів менших видатків держбюджету на виплату купонних платежів у березні та квітні”, – вважає начальник аналітичного відділу Альфа-банку Олексій Блінов.

Викупивши у 2020 році 10% варантів, Україна у 2021 році зекономила на обслуговуванні цього інструменту близько 125 млн грн.

Опитані ЕП аналітики здебільшого позитивно ставляться до викупу Мінфіном частини зовнішніх боргів та ВВП-варантів.

“Викупити свої борги, коли вони різко здешевшали, – дуже ефективна операція. Розраховуватися за боргами все одно потрібно цього року. Викуп єврооблігацій дозволив дещо згладити графік виплат, дещо розвантажити традиційно складний вересень”, – зазначає головний менеджер макроекономічного аналізу “Райффайзен банку” Сергій Колодій.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page