fbpx

Всеохопна допомога й великі перспективи: G7 виділить мільярди доларів для підтримки України

Тиск санкціями на росію буде посилюватись, допомога Україні буде збільшуватись, так коротко можна сформулювати висновок із фінального документу Великої Сімки щодо України.

Заява лідерів держав групи 7 оприлюднена 27 червня після зустрічі в межах саміту G7, в якій узяв участь у режимі онлайн Президент України Володимир Зеленський.

«На сьогодні ми готові надати або пообіцяли та надали до 29,5 мільярдів доларів бюджетної підтримки у 2022 році, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжити надання базових послуг українському народу.

Загалом, ця підтримка вкрай необхідна і є доповненням до економічної підтримки, наданої з 2014 по 2021 рік, яка перевищує 60 мільярдів доларів США. Ми вітаємо та підтримуємо поточну роботу міжнародних фінансових установ (МФУ) щодо подальшого суттєвого фінансування України, зокрема фінансову допомогу від Світового банку та Міжнародного валютного фонду, включаючи механізми багатодонорського фінансування Банку для України та створення багатодонорського рахунку Фонду для України. Ми розраховуємо на додаткову заплановану підтримку українським державним підприємствам та приватному сектору через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародну фінансову корпорацію, яка становить 3,5 мільярда доларів США. Ми підтримуватимемо ЄБРР, у тому числі шляхом надання конкретної підтримки критично важливій інфраструктурі, зокрема, щоб гарантувати кредити ЄБРР газовим, енергетичним та транспортним компаніям.

Попри всю нашу підтримку, ми в терміновому порядку працюємо над прискоренням виплат за нашими фінансовими зобов’язаннями перед Україною. Крім того, ми зобов’язуємось допомагати Україні максимізувати її експортний потенціал. Ми доручаємо міністрам фінансів продовжувати співпрацю з МФУ та з Україною для оцінки та вирішення її потреб у фінансуванні. Ми доручаємо міністрам торгівлі G7 обговорити конкретні пропозиції щодо підтримки зусиль України щодо відновлення через торгівлю, включаючи, наприклад, призупинення мит на український експорт.

Ми визнаємо нищівне руйнування інфраструктури, включаючи базову соціальну та громадську інфраструктуру, міста, промисловість та сільськогосподарські об’єкти в Україні, а також нагальну потребу негайного відновлення критичної інфраструктури. Ми готові підтримувати міжнародний план відбудови, розроблений та реалізований Україною у тісній двох- та багатосторонній координації з партнерами й організаціями на підтримку сталого, стійкого, інклюзивного та зеленого економічного відновлення, який закріплює міцні демократичні інститути, верховенство права та антикорупційні заходи. …

…План відновлення та реконструкції має зміцнювати місцеву стійкість і соціальну згуртованість, забезпечуючи однакову користь для всіх членів суспільства, особливо тих, хто найбільше постраждав від війни. Ми твердо віддані підтримці відбудови України і зі свого боку будемо активізувати відповідні зусилля.

Ми також розглянемо інші життєздатні варіанти підтримки гуманітарних потреб України, якнайшвидшого відновлення та реконструкції, в тому числі з використанням заморожених російських активів згідно з нашим національним законодавством. Ми закликаємо всіх партнерів приєднатися до наших зусиль і співпрацювати з нами, щоб допомогти Україні відбудувати своє майбутнє», – йдеться у документі, передає dsnews.

Фото: dw.com.

06/29/2022

You cannot copy content of this page